(pentru 6 - 8 porţii)
1 cană (220 g) de fasole neagră uscată,
(poate fi şi din conservă),
1 cutie mică de porumb boabe,
1 ardei gras roşu,
1 ardei gras verde,
1 ardei gras galben,
1 ceapă mică,
1 - 2 căţei de usturoi tocaţi,
sau 1 - 2 linguriţe granule de usturoi,
1 legătură de pătrunjel cu frunza lată, tocat,
sau 1 - 2 linguriţe granule de usturoi,
1 legătură de pătrunjel cu frunza lată, tocat,
100 ml ulei de măsline,
3 - 4 linguri de oţet de vin roşu,
sau zeama de la o lămâie mică şi 1 - 2 linguri de vin roşu,
sau zeama de la o lămâie mică şi 1 - 2 linguri de vin roşu,
sare,
piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare:
Alegem fasolea şi aruncăm boabele şi pietricelele. Spălăm fasolea, o aşezăm într-un bol şi adăugăm suficientă apă cât să o acopere, apoi o lăsăm la înmuiat minim 3 ore.
Scurgem fasolea şi o aşezăm într-o cratiţă, acoperind-o cu apă de 5 cm deasupra ei. O aducem la fierbere, reducem focul şi o lăsăm să clocotească neacoperită până când boabele încep să crape şi fasolea să se înmoaie (cam 1 - 1 şi 1/4 ore). O scurgem de apă şi o lăsăm să se răcească.
Dacă găsim fasole neagră în conservă, atunci sărim peste aceste operaţii, iar dacă e cazul, o mai dăm un clocot în apă cu sare, după care o scurgem şi o lăsăm la răcit.
Eu am folosit conserve:
În acest caz, am scos fasolea într-o strecurătoare, am clătit-o cu apă rece și după ce s-a scurs am pus-o în bol.
Am făcut acelaşi lucru cu porumbul.
Tăiem ardeii graşi în două, le scoatem nervurile, îi curăţăm de seminţe şi cotoare, îi clătim cu apă, îi tăiem cubuleţe cu latura de 6 mm şi îi punem peste celelalte ingrediente din bol:
Spălăm ceapa şi usturoiul. Tăiem ceapa cât mai mărunt şi usturoiul îl trecem prin presă (sau îl zdrobim în mojar după ce l-am tăiat feliuțe fine). Punem ceapa la călit cu o lingură de ulei de măsline, iar când devine sticloasă adăugăm usturoiul și 2 linguri de apă rece şi lăsăm să se înăbuşe 3 - 4 minute în timp ce le amestecăm cu o lingură de lemn, ca să nu se ardă. Înăbușirea este recomandată celor care au sensibilitate digestivă la ceapa crudă și usturoiul crud.
Notă: Putem pune ceapa şi usturoiul fără să le înăbuşim dacă nu avem probleme cu digestia şi, mai ales, dacă mâncăm salata imediat sau în aceeaşi zi.
Spălăm frunzele de pătrunjel şi le tocăm.
În bolul de salată, combinăm fasolea şi porumbul cu celelalte ingrediente:
ardeii graşi, ceapa şi usturoiul (înăbuşite sau crude), pătrunjelul tocat şi amestecăm bine. Adăugăm uleiul de măsline, zeama de lămâie şi vinul sau oţetul, sarea şi piperul, după care amestecăm din nou. Punem bolul pentru 10 minute la frigider şi putem servi.
Notă: Dacă nu aveţi fasole neagră, puteţi folosi şi fasole roşie.
Acest fel extraordinar este perfect pentru o petrecere vara şi merge foarte bine la un picninc. Poate fi preparat cu câteva ore înainte şi acompaniază foarte bine supele simple. Se poate servi alături de chipsuri, de tortilla, saleuri sau sărăţele. Eu am servit salata alături de pateuri mici cu brânză.
Salata poate constitui un aperitiv chiar şi pentru meniuri festive, asta depinzând de felul în care e prezentată.
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu