sâmbătă, 19 august 2017

GOGOŞI SIMPLE ARDELENEŞTI


Ingrediente:


500 g făină albă,
120 g unt,
40 g drojdie,
10 g zahăr,
15 ml rom,
5 gălbenuşuri,
300 ml lapte,
1/2 linguriţă sare fină,
coaja rasă de la 1/2 de lămâie.
Mod de preparare:

Într-un castron, se freacă drojdia cu 1/2 linguriţă zahăr, până când se lichefiază, apoi se adaugă untul moale, gălbenuşurile, romul, coaja de lămâie şi laptele, amestecând bine şi, la urmă, se pune făina cernută în prealabil. Aluatul se frământă bine cu mâna, cam 7- 8 minute, lăsându-l apoi să crească 20 de minute, la loc călduţ, până când îşi dublează volumul.
Apoi, se pune o foaie de de silicon sau un blat curat de lemn, presărăm uniform cu puţină făină şi întindem aluatul în foaie de 1 1/2 cm grosime. Toată foaia se taie în rondele cu un pahar de vin (cu marginea subţire), pe care-l trecem mereu prin făină ca să nu se lipească aluatul de el. Aluatul dintre rondele va fi adunat, întins şi tăiat şi el în rondele. Apoi se lasă gogoşile să crească pe masă aproximativ 15 minute, ferite de curent de aer rece.

După ce toate gogoşile au crescut, se coc în untdelemn curat. Avem grijă să lăsăm suficient spaţiu între ele, pentru că vor creşte şi în timpul coptului.

Încercăm untelemnul cu o bobiţă de aluat şi, dacă sfârâie, e suficient de fierbinte.

Dacă punem gogoşile până când uleiul nu e suficient de fierbinte, se vor lăsa la fund şi vor absorbi mult ulei. În acelaşi timp, avem grijă să nu afumăm uleiul şi să dezvolte substanţe toxice, cum ar fi acroleina, care e cancerigenă.

Punem gogoşile cu partea de sus în jos şi, ca să crească frumos, punem capacul peste ele. După 3 minute, se ridică capacul şi se întorc gogoşile pe cealaltă parte, dar de data asta nu mai punem capacul.
Pe măsură ce o gogoaşă s-a copt, o scoatem cu o spumieră sau o andrea într-un vas strecurător, ca să se mai scurgă din ulei, şi se pun alte gogoşi în loc. Între timp ce scoatem gogoşile gata făcute, tragem cratiţa de pe foc pentru ca uleiul să nu se ardă până punem altele (sau dăm focul la minim), iar când punem următoarele, avem grijă să fie suficient de încins şi îl mai lăsăm 1 minut pe foc.Gogoşile, care vor fi pufoase, se pudrează cu zahăr vanilat după dorinţă.

Se pot servi atât calde, cât şi reci.


Notă: Din cantitatea arătată, au ieşit 40 de bucăţi de mărime medie. Sunt foarte gustoase chiar şi a doua zi, dar trebuie avut în vedere că gogoaşa nu e un aliment foarte sănătos şi nu trebuie să mâncăm des, ci doar câteodată, de poftă.
Poftă bună !

Niciun comentariu: