500 g făină albă,
120 g unt,
40 g drojdie,
10 g zahăr,
15 ml rom,
5 gălbenuşuri,
300 ml lapte,
1/2 linguriţă sare fină,
coaja rasă de la 1/2 de lămâie.
Mod de preparare:
Se pune o foaie de de silicon sau un blat curat de lemn, pe care-l presărăm uniform cu puţină făină, şi pe care întindem aluatul în foaie de 1 1/2 cm grosime. Toată foaia se taie în rondele cu un pahar de vin (cu marginea subţire), pe care-l trecem mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de el. Aluatul dintre rondele va fi adunat, întins şi tăiat şi el în rondele. Apoi se lasă gogoşile să crească pe masă, aproximativ 15 minute, ferite de curent de aer rece.
După ce toate gogoşile au crescut, se coc în untdelemn curat. Avem grijă să lăsăm suficient spaţiu între ele, pentru că vor creşte şi în timpul coptului.
Încercăm untelemnul cu o bobiţă de aluat şi, dacă sfârâie, e suficient de fierbinte.
Dacă punem gogoşile până când uleiul nu e suficient de fierbinte, se vor lăsa la fund şi vor absorbi mult ulei. În acelaşi timp, avem grijă să nu afumăm uleiul şi să dezvolte substanţe toxice, cum ar fi acroleina, care e cancerigenă.
Punem gogoşile cu partea de sus în jos şi, ca să crească frumos, punem capacul peste ele. După 3 minute, se ridică capacul şi se întorc gogoşile pe cealaltă parte, dar de data asta nu mai punem capacul.
Se pot servi atât calde, cât şi reci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu