marți, 3 ianuarie 2017

OREZ CU PRAZ



Ingrediente:
(pentru 4 porţii)

2 linguri cu ulei de măsline,
30 g unt,
1 ceapă medie, curăţată şi tocată cât mai fin,
4 fire de praz (2 dacă e mare), tăiate rondele subţiri,
1 1/2 linguri cimbru proaspăt, tocat fin, sau uscat,
350 g orez ( de preferat arborio),
1,5 litri supă limpede de legume, 
sau apă în care am dizolvat 2 cuburi de concentrat de legume sau 2 linguri de vegeta,
175 g mazăre boabe,
sau la pachet cu alte legume decongelate, cum ar fi morcovi, păstârnac, ţelină, boabe de porumb, etc.,
50 g parmezan ras,
50 g mozarella rasă sau caşcaval ras - la servire,
sare,
piper măcinat,
1 linguriţă oregano uscat.



Mod de preparare:

Alegem orezul, îl spălăm în 2-3 ape şi îl lăsăm la înmuiat în apă curată, cât să-l acopere.

Separat, încălzim 1.5 litri de apă şi dizolvăm cuburile concentrat de legume sau vegeta. Dacă folosim supă limpede de legume, atunci măsurăm cantitatea şi o încălzim.

Punem într-un vas uleiul de măsline şi călim în el ceapa şi prazul timp de 6-8 minute, amestecând din când în când, apoi adăugăm cimbrul.

Punem orezul (scurs de apă) peste legume şi amestecăm bine. După un minut, când boabele de orez devin translucide, turnăm 2 polonice de supă şi amestecăm din nou, până când lichidul e absorbit complet. Continuăm să adăugăm supă şi să amestecăm până terminăm 2/3 din cantitate.



Adăugăm mazărea şi eventual alte legume decongelate (dacă am scos mazăre din conservă, o punem într-o strecurătoare şi o clătim cu un jet de apă). Apoi adăugăm oregano şi restul de supă şi amestecăm, lăsând să fiarbă la foc mic. Adăugăm untul

(de data asta pachetul de legume decongelate pe care l-am folosit avea deja unt şi am redus cantitatea), sarea şi piperul, presărăm parmezanul deasupra, stingem focul şi punem capacul peste vas.



După 5 minute verificăm dacă s-a topit untul şi parmezanul, amestecăm, mai potrivim gustul de sare şi piper şi putem să îl servim. Se serveşte simplu sau cu murături alături.

Dacă vrem să fie servit mai elegant, ungem recipiente mici de ceramică cu puţin ulei, le umplem cu orez şi le nivelăm şi, după ce orezul s-a răcit, îl răsturnăm în farfurie.



Acest orez cu praz poate fi folosit în acelaşi timp şi ca garnitură la ciuperci umplute, fenicul pane, creveţi, fructe de mare la grătar, etc., toate pregătite separat.

Notă: M-am referit aici şi la vegetarienii care sunt în perioada de tranziţie şi încă mai consumă peşte sau fructe de mare o dată pe lună. În dieta vegetariană, peştele nu e exclus în totalitate, dar se consumă rar, însă în dieta vegană el este exclus definitiv.





Orezul este bine să fie consumat în cel mult 48 de ore de la preparare, între timp păstrându-l acoperit, la frigider.





Poftă bună !

Trimiteți un comentariu