Ingrediente:
2 kg ardei graşi
4 kg gogoşari
2 kg ceapa albă
4 kg vinete, cântărite gata coapte
600 ml ulei de floarea soarelui
500 g ciuperci (cântărite după semipreparare),
pot fi ghebe, champignons, etc.,
500 g fasole (cântărită după semipreparare),
poate fi fasole verde (de preferat) sau boabe,
1 linguriţă plină de piper alb macinat,
4 linguri sare,
4 frunze de dafin,
2 linguri de zahăr,
1.5 litri bulion consistent,
1-2 ardei iuţi - opţional,
busuioc.
Mod de preparare:
Coacem vinetele: pe tabla de la aragaz (de preferinţă) sau în cuptor (caz în care le înţepăm înainte cu o furculiţă ca să nu pleznească în cuptor şi să curgă zeama din ele afară, pentru că ne-am trezi cu mult fum). Când sunt coapte, le curăţăm de coajă şi le lăsăm la scurs într-un vas cu strecurător.
Curăţăm ardeii si gogoşarii de codiţe, îi tăiem în sferturi, le scoatem seminţele şi îi spălăm şi în interior.
Dăm prin maşina de tocat ardeii şi gogoşarii (păstrăm şi zeama lor).
Tăiem mărunt ceapa sau o dăm prin mărunţitorul electric.
Fasolea boabe: o preparăm din timp, o înmuiem şi o fierbem în prealabil sau folosim fasole gata prefiartă, din comerţ, în conservă (e de preferat prima variantă, chiar dacă munciţi puţin mai mult).
Tăiem ciupercile felii şi le călim separat, cu câteva linguri de ulei, până se înmoaie (putem adăuga şi puţină apă).
In vasul În care fierbem zacusca, punem ceapa şi jumătate din ulei, sarea şi piperul şi lăsăm să se călească până devine uşor lucioasă şi moale, apoi adăugăm puţină zeamă de la ardei şi lăsăm să fiarbă până se formează un sos de ceapă.
Adăugăm apoi gogoşarii şi ardeii daţi prin maşină, frunzele de dafin, restul de ulei şi lăsăm să fiarbă aproximativ 30 de minute la foc mediu. Putem adăuga şi ardeii iuţi, pe care îi despicăm în două, le curăţăm lamelele şi sâmburii şi îi spălăm şi în interior.
Trebuie să gustăm puţin ca să vedem dacă nu sunt prea iuţi şi să estimăm cam cât putem pune, pentru că zacusca să nu ne "ardă", ci să fie doar uşor picantă.
Adăugăm vinetele, iar după 15 minute şi bulionul în care am pus busuiocul şi am dizolvat zahărul.
După încă 20-30 de minute de fierbere, adăugăm fasolea boabe (sau păstăi) şi ciupercile şi lăsăm să fiarbă totul, la foc mic spre mediu, până se ridică uleiul la suprafaţă şi se formează o mică pojghiţă deasupra.
Pregătim separat o oală cu apă fierbinte, punem pe fundul ei o mică bucată de fetru sau pânză mai groasă şi trecem fiecare borcan şi capac prin apa fierbinte (putem să le lăsăm chiar să fiarbă câteva minute), apoi, folosind mănuşa groasă de bucătărie şi un cleşte, le scoatem, le scurgem bine de apă şi le umplem imediat cu zacuscă fierbinte, punem deasupra puţin salicilat şi imediat capacul şi le aşezăm pe rând pe un fund de lemn cu capacul în jos. Când am terminat de umplut toate borcanele, aşezăm peste ele o pătură sau mai multe prosoape şi le lăsăm să se răcească aşa la temperatura camerei până a doua zi, când le vom depozita în cămara, la loc uscat, întunecos şi răcoros.
Din cantitatea arătată în descriere au ieşit 30 de borcane de 370 g.
Notă: Pentru 4 kg de vinete coapte, scurse de zeama şi tocate, am achiziţionat 8 kg de vinete crude.
Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT