Ingrediente:
400 g fasole alba cu boabe mici,
200 g linte roşie,
1 linguriţă de bicarbonat de sodiu,
1 linguriţă coriandru macinat,
1 linguriţă chimen măcinat,
1 linguriţă rasă de boia,
1/2 linguriţă pudră de turmeric,
100 ml ulei la alegere (eu am folosit de măsline),
50 g susan sau 2 linguri de pastă tahini,
2 linguriţe de sare,
1 linguriţă oregano uscat,
1/2 de lămâie,
1 ceaşcă de lapte dulce.
Mod de preparare:
Se înmoaie fasolea albă cu o zi înainte sau cel puţin de seara până dimineaţa, se spală în câteva ape, apoi se pune la fiert împreună cu o linguriţă de bicarbonat şi una de sare (apa să acopere cu un lat de palmă fasolea).
Se fierbe la foc mic cam 2-3 ore, în funcţie de vechimea fasolei şi de mărimea bobului. Când apa a scăzut aproape de tot, se dă la o parte să se răcească puţin. Se pune lintea la fiert în apă rece cu sare (lintea fierbe repede, cam în 15-20 de minute cel mult).
Fasolea se va da prin sita de la o strecurătoare mai mare - cea de paste, de exemplu- astfel încât să rezulte o pastă fină.
Lintea poate fi mixată cu mixerul vertical sau dată şi ea prin sită.
Dupa ce am obţinut pasta şi am aruncat partea cu coji, se trece la prepararea piurelui. Se freacă cu o lingură de lemn sau se mixează, în timp ce adăugăm pe rând sucul de lămâie, uleiul, sarea, condimentele, pasta tahini, iar la sfârşit, laptele dulce atât cât să ajungă la o consistenţă acceptabilă, de piure mai fluid, nu curgător dar nici prea tare.
Se pune într-un vas curat la frigider pentru cel puţin 2 ore.
Se serveşte cu pâine, sub formă de tartine sau fel de mâncare de sine-stătător, alături de măsline, inele de ceapă prăjite în puţină boia şi unt puse deasupra, salate de legume sau murături.
Dacă nu avem tahini, îl preparăm din susan şi ulei astfel:
Într-o tigaie antiaderentă, punem seminţele de susan să se rumeneasca puţin, dar fără să se ardă şi să se închidă la culoare, apoi le lăsăm la răcit.