miercuri, 16 noiembrie 2016

CIUPERCI UMPLUTE CU BRÂNZĂ ȘI GARNITURĂ DE CUȘCUȘ



Ingrediente:


Pentru ciuperci umplute:

1/2 Kg ciuperci champignon (albe sau brune),
150 g brânză (cantitatea depinde și brânza aleasă),
50 g unt sau 50 ml ulei,
oregano uscat,
chilli sau boia,
1 linguriță sare,
1 linguriță cimbru uscat,
1 lingură granule de usturoi,
parmezan ras,
piper proaspăt măcinat la servire.

Pentru garnitură de cușcuș:

200 g cuşcuş,
1/4 linguriţă de turmeric,
1/4 linguriţă pudră de coriandru,
1/2 linguriţă zahăr,
1 cub concentrat de legume, de preferat bio,
1/2 litru lapte dulce,
1/2 litru apă,
câteva frunze proaspete de mentă şi busuioc.

Mod de preparare:

Spălăm ciupercile rapid (fără să le ținem  mult sub apă) şi le tăiem codiţele jos, chiar de la baza lor. Le lăsăm să se scurgă de apă cu pălăria în jos. Ungem un vas pentru cuptor cu puţin ulei sau unt şi aşezăm pălăriile aliniate frumos, una lângă alta. Punem în fiecare pălărie puţină sare (în funcţie de cât e de sărată brânza), puţin oregano, o lamelă mică de unt sau o picătură de ulei, cimbrul uscat, granule de usturoi şi puțin chilli (putem înlocui cu puțină boia dacă nu ne place chilli). Punem tava la cuptor pentru 15 minute, la foc mijlociu.


Scoatem tava și punem bucățile de brânză mozarella sau altă brânză pe care am ales-o (de exemplu cașcaval ras) iar la final presărăm parmezan. Punem din nou tava la cuptor pentru 10 minute la 200 grade. Scoatem ciupercile și le lăsăm să se răcească puțin în tavă, apoi le servim simple sau alături de garnitura aleasă.



Notă: cuşcuşul este o cereală din categoria crupelor - un sortiment de griş spart.



cuşcuş

Într-o oală, punem apa în care am dizolvat cubul concentrat de legume şi laptele dulce, apoi adăugăm 25 g de unt, o linguriţă rasă de sare, condimentele (turmericul, chilli, coriandrul, sarea, zahărul) şi le lăsăm să ajungă la punctul de fierbere.

Adăugăm apoi cuşcuşul şi lăsăm să dea într-un clocot (nu mai mult) până ce compoziţia începe să se îngroaşe, amestecând din când în când ca să nu se lipească de fundul vasului sau să se formeze bulgări de cuşcuş. De preferat ar fi un wok unde să se facă la flacără mare şi rapid, sau într-o oală sub presiune.

Spre finalul fierberii, adăugăm menta şi busuiocul, spălate şi tăiate, apoi luăm compoziţia de pe foc şi o lăsăm acoperită cu capac pentru ca bobiţele de cuşcuş să absoarbă lichidul şi să crească frumos.

Servim cuşcuşul alături de ciupercile umplute.

Acest fel de mâncare de cuşcuş se poate servi şi simplă, lângă salată de roşii şi castraveţi, andive crude, roşii coapte la cuptor sau salată de ardei copți. 



În loc de cușcuș putem folosi și un pilaf de orez, iar dacă suntem în perioada de post sau nu mâncăm brânză, putem înlocui brânza cu codițele ciupercilor tăiate cubulețe:


sau cu alte ingrediente cum ar fi ceapa sau roșii cherry tăiate în jumătăți.




Se pot servi simple sau cu garnitură, dar întotdeauna se servesc fierbinți.

Poftă bună !