sâmbătă, 12 noiembrie 2016

BUDINCĂ DE VINETE



Ingrediente:

1 kg de vinete, 
1 kg de ardei graşi,  
(de preferat verzi sau galbeni şi eventual 1-2 roşii), 
1 kg de roşii,  
sau 1 conservă de roşii cu pulpă în suc propriu, 
o cutie de 250 ml de suc de roşii (bulion), 
2 cepe albe şi 2 cepe roşii (de mărime medie), 
1 linguriţă cimbru, 
1 linguriţă oregano, 
1 linguriţă busuioc, 
1 căpăţână de usturoi,
2-3 linguriţe sare, 
1/4 linguriţă piper alb măcinat, 
3-4 linguri de făină albă, 
2 linguri de pesmet, 
1 linguriţă zahăr tos, 
50 ml ulei de masline,  
150 ml ulei pentru prăjit.





Mod de preparare:

Se spală legumele şi se lasă la scurs. Vinetele, cu coajă cu tot, se taie pe lăţime în felii de 1 cm grosime, şi se aşează într-o strecurătoare, presărate cu sare, lăsându-le aproximativ o oră, ca să se scurgă zeama amară pe care o vor lăsa din abundenţă.




Dacă am cumpărat roşii proaspete şi nu folosim unele din conservă, atunci acestea trebuie opărite în apă clocotită un minut, apoi scurse într-o strecurătoare şi decojite, folosind dosul unui cuţit, iar miezul va fi tăiat cubuleţe mici şi pus într-un bol separat. La sfârşit, adăugăm peste ele 1 linguriţă de zahăr tos pentru echilibrul gustului.

Tocăm ceapa mărunt şi căţeii de usturoi, spălaţi şi decojiţi în prealabil, şi îi punem împreună la călit în 50 ml de ulei până devin moi şi lucioşi, apoi stingem cu roşiile tăiate sau roşiile din conservă diluate cu apă, la care am adăugat o linguriţă de zahăr ca să le reducă aciditatea. 



Adăugăm apoi condimentele - sarea, piperul alb, oregano, cimbrul şi busuiocul şi le lăsăm să fiarbă până se leagă ca un sos. Spălăm ardeii, îi tăiem în patru, îi spălăm şi pe interior, le curăţăm lamelele interioare, sâmburii şi cotoarele, iar apoi îi tăiem fideluţă. Când am terminat, îi adăugăm peste compoziţia cu roşii şi lăsăm totul să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi tragem vasul deoparte.





Într-o tigaie sau cratiţă, punem ulei de 2-3 degete şi îl lăsăm la încins.

Spălăm feliile de vinete cu un jet de apă rece, le stoarcem prin presare uşoară între palme şi le trecem pe rând prin făină albă, apoi le punem în cratiţa cu uleiul încins să se rumeneasca câte un minut pe fiecare parte. Le scoatem cu o spumieră, le scurgem de ulei bine şi le aşezăm suprapuse într-un vas separat.




După ce am terminat de prăjit toate vinetele, trecem la montatul budincii într-o tava de copt, astfel:

- ungem tava uniform cu ulei şi o tapetăm cu pesmet peste tot,
- aşezăm un rând de vinete, unele lângă altele,
- punem sosul de roşii cu ardei şi ceapă peste ele, distribund cu o lingură de lemn pe toată suprafaţa,
- adăugăm al doilea strat de felii de vinete,
- presărăm deasupra puţin pesmet.




Punem tava la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 30-40 de minute, până vedem că vinetele arată rumenite deasupra şi uleiul s-a ridicat la suprafață.



Dacă dorim, putem presăra puţin parmezan şi le mai lăsăm 5 minute la căldura cuptorului, apoi scoatem tava şi o lăsăm să se răcească (dar sunt bune și fără).




În timpul răcirii, legumele vor absorbi aproape tot sosul.

Budinca se serveşte uşor călduţă sau rece, ca aperitiv sau fel simplu de mâncare. Eu o prefer chiar rece.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

Un comentariu:

Anonim spunea...

I blog quite often and I truly appreciate your content.

The article has really peaked my interest. I'm going to book mark your site and keep checking
for new information about once per week. I opted in for your Feed too.