Ingrediente:
1 rădăcină de păstârnac (sau de pătrunjel),
2 rădăcini de morcov,
1 ceapă albă,
1 ardei gras verde,
2 dovlecei de mărime medie,
30 g orez,
20 g unt,
2 linguri de ulei,
1 ou,
1 lămâie,
200 ml lapte (opțional),
frunze de pătrunjel și mărar verde,
sare, piper.
Mod de preparare:
Se curăță zarzavatul și se spală (înainte și după). Ceapa, păstârnacul și morcovii se vor tăia în felii fine sau cuburi mici. Dovleceii, curățați de coajă și tăiați pe jumătate ca să îndepărtăm partea moale, cu semințe, se taie în cuburi mai mari. Orezul se pune la înmuiat în apă rece. Frunzele de verdeață se vor tăia cât mai mărunt.
Într-o oală, se pune uleiul, ceapa și o linguriță de sare. Se lasă ceapa să se călească până se înmoaie și devine lucioasă.
Se adaugă păstârnacul și morvovii tăiați și se lasă să se rumenească împreună ca să-și dezvolte aroma și culoarea.
Când credem că s-au rumenit suficient, adăugăm untul și ardeiul tăiat mărunt sau fideluță. Peste toate acestea turnăm un litru de apă fierbinte (pe care am încălzit-o alături), în care putem dizolva și o linguriță de vegeta sau un cub concentrat de legume, ca să intensifice gustul. Lăsăm să fiarbă circa 30 de minute. Ulterior mai adăugăm un litru de apă fierbinte sau cât considerăm după cantitatea de ciorbă pe care vrem să o obținem și de cât de deasă vrem să fie.
După ce zarzavatul e fiert suficient, adăugăm cuburile de dovlecei și după încă 10 minute, orezul scurs de apă.
Mai lăsăm să fiarbă circa 10 - 15 minute după care verificăm dacă toate sunt fierte și tragem oala de pe foc. Separat, frecăm un gălbenuș de ou crud cu zeama de la o lămâie ca să formăm un sos cu care să dregem ciorba.
Peste sos, adăugăm treptat din zeama din ciorbă ca să le aducem la aceeași temperatură și vărsăm cu totul înapoi în oală.
Adăugăm verdeața tocată mărunt și, cine dorește, mai poate adăuga și o cană de lapte (încălzit în prealabil). Se potrivește gustul de sare și o lăsăm 10 minute să se așeze sub capacul pus.
Se servește imediat, caldă, simplă sau cu o felie de pâine.
Poftă mare!
Max's concept.
© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT