miercuri, 29 ianuarie 2025

CIORBĂ DE LEGUME CU DOVLECEI ȘI OREZ


 Ingrediente:

1 rădăcină de păstârnac (sau de pătrunjel),
2 rădăcini de morcov,
1 ceapă albă,
1 ardei gras verde,
2 dovlecei de mărime medie,
30 g orez,
20 g unt,
2 linguri de ulei,
1 ou,
1 lămâie,
200 ml lapte (opțional),
frunze de pătrunjel și mărar verde,
sare, piper.

Mod de preparare:

Se curăță zarzavatul și se spală (înainte și după). Ceapa, păstârnacul și morcovii se vor tăia în felii fine sau cuburi mici. Dovleceii, curățați de coajă și tăiați pe jumătate ca să îndepărtăm partea moale, cu semințe, se taie în cuburi mai mari. Orezul se pune la înmuiat în apă rece. Frunzele de verdeață se vor tăia cât mai mărunt.

Într-o oală, se pune uleiul, ceapa și o linguriță de sare. Se lasă ceapa să se călească până se înmoaie și devine lucioasă. 


Se adaugă păstârnacul și morvovii tăiați și se lasă să se rumenească împreună ca să-și dezvolte aroma și culoarea. 


Când credem că s-au rumenit suficient, adăugăm untul și ardeiul tăiat mărunt sau fideluță. Peste toate acestea turnăm un litru de apă fierbinte (pe care am încălzit-o alături), în care putem dizolva și o linguriță de vegeta sau un cub concentrat de legume, ca să intensifice gustul. Lăsăm să fiarbă circa 30 de minute. Ulterior mai adăugăm un litru de apă fierbinte sau cât considerăm după cantitatea de ciorbă pe care vrem să o obținem și de cât de deasă vrem să fie.
După ce zarzavatul e fiert suficient, adăugăm cuburile de dovlecei și după încă 10 minute, orezul scurs de apă. 


Mai lăsăm să fiarbă circa 10 - 15 minute după care verificăm dacă toate sunt fierte și tragem oala de pe foc. Separat, frecăm un gălbenuș de ou crud cu zeama de la o lămâie ca să formăm un sos cu care să dregem ciorba. 


Peste sos, adăugăm treptat din zeama din ciorbă ca să le aducem la aceeași temperatură și vărsăm cu totul înapoi în oală. 


Adăugăm verdeața tocată mărunt și, cine dorește, mai poate adăuga și o cană de lapte (încălzit în prealabil). Se potrivește gustul de sare și o lăsăm 10 minute să se așeze sub capacul pus.


Se servește imediat, caldă, simplă sau cu o felie de pâine.

Poftă mare!


Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT

joi, 16 ianuarie 2025

SUPĂ DREASĂ DE CIUPERCI CU OREZ



Ingrediente:

(pentru trei porții)

2 litri de supă de zarzavat strecurată,
200 g ciuperci (orice varietate),
30 g unt (sau ghee), 
2 linguri de untdelemn,
o ceapă mijlocie,
30 g orez (o lingură cu vârf),
1 ou,
100 ml smântână sau iaurt,
pătrunjel verde (sau mărar verde),
1 linguriță (sau un cub) de concentrat de legume (Vegeta),
zeama de la o lămâie (sau sare de lămâie),
sare, piper.

Mod de preparare:

Ciupercile albe de pășune și mânătărcile sunt cele mai indicate, dar se pot folosi și alte ciuperci. Ciupercile se spală bine, se taie bucățele sau felii și se pun separat de zarzavat.

Se pune zarzavatul (ex.: țelină, păstârnac, morcovi, ceapă, un cartof) la fiert în 2 litri de apă curată la care am adăugat o linguriță de sare. Când legumele s-au înmuiat, se strecoară supa iar legumele se pun într-un vas separat.

Zarzavatul poate fi înlocuit cu o lingură de Vegeta sau un cub de cocentrat de legume.

În oala în care a fiert zarzavatul, se pun două linguri de untdelemn și se rumenesc ciupercile circa un minut cât să se dezvolte aroma, apoi se toarnă peste ele zeama fierbinte. Se lasă să fiarbă în supa clocotită circa 30 de minute, până se înmoaie bine.


Când ciupercile sunt fierte, se adaugă orezul și se mai lasă la fiert circa 10 - 15 minute. Spre final, se adaugă smântâna frecată cu puțină apă rece. Opțional se pot adăuga și 2 - 3 căței de usturoi tiați mărunt sau zdrobiți.

Când toate sunt fierte, se ia oala de pe foc și supa se drege imediat cu un gălbenuș de ou amestecat în prealabil cu zeama de la o lămâie, potrivindu-se gustul cu sare.




Deasupra se pun bucățelele de unt sau ghee și pătrunjelul sau mărarul tocat. Se poate presăra și piper măcinat.

Se servește imediat.

Poftă bună !



Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT



luni, 13 ianuarie 2025

PÂINE DIN MĂLAI CU BRÂNZĂ FETA



Ingrediente:

(pentru 6 porții)

  1.   2 ouă mari bătute ușor,
  2.   2 căni de lapte dulce,
  3.   6 linguri de unt nesărat, topit (plus o cantitate suplimentară pentru ungerea tăvii),
  4.   1/2 cană de smântână,
  5.   2 căni de mălai fin,
  6.   3/4 căni de făină obișnuită,
  7.   1 linguriță de zahăr,
  8.   2 lingurițe de praf de copt,
  9.   1/2 linguriță bicarbonat de sodiu,
  10.   2 căni de brânză feta rasă (circa 350 g), (se poate înlocui cu telemea maturată),
  11.   Fâșii de ardei roșu copt pentru servit (opțional).
Mod de preparare:

1. Se preîncălzește cuptorul la 200°C cu grilajul fixat în centru. 
2. Într-un castron mare, se amestecă primele patru ingrediente.
3. Într-un alt castron, se cern mălaiul, făina, se daugă praful de copt și bicarbonatul de sodiu.
4. Se bat cu telul ingredientele uscate (din castronul 2) în  mixtura cu ouă (din castronul 1), până la omogenizare completă.
5. Se adaugă brânza feta și se bate compoziția până la amestecare completă.
     Aluatul se lasă să se odihnească 10 minute!


6. Se unge cu unt o tavă de copt de 22 x 22 x 5 cm. Se toarnă aluatul în tavă și se uniformizează cu o spatulă.


7. Se introduce tava în cuptor și se lasă până se rumenește puțin și se simte fermă la atingere (circa 35 - 40 de minute). Dacă cuptorul e prea încins, se mai reglează temperatura.





Se servește caldă, eventual cu ardei copți sau lângă un pahar de lapte sau iaurt.

De asemenea, se poate servi alături de alte feluri de mâncare, cum ar fi, de exemplu, o omletă.


Dacă rămâne până a doua zi, se poate tăia cubulețe și amesteca cu cuburi de brânză de burduf, după care se adaugă deasupra câteva linguri de smântână (frecată cu puțină apă rece), se presară cu brânză rasă (mozarella) sau parmezan ras și se lasă la cuptor pentru 10 minute sau până vedem că brânza s-a topit și a prins o culoare aurie. 
Se servește caldă sau chiar fierbinte.




În rețeta de față am folosit jumătate din cantități (3 porții).


Poftă bună!     





Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT