duminică, 7 octombrie 2018

FURSECURI MULTICOLORE


Ingrediente:

5 ouă,
6 linguri făină albă,
1 plic zahăr vanilat,
1 lingură cacao,
1 lingură de stafide,
6 linguri zahăr,
1 praf de sare,
2 linguri nucă măcinată.

Mod de preparare:

Se bat albuşurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul și zahărul vanilat. Când s-au întărit, adăugăm treptat gălbenuşurile şi făina (cernută neapărat), amestecând uşor cu o spatulă.




Împărţim compoziţia în trei părţi:
  1. una rămâne simplă și adăugăm doar stafidele,
  2. una va fi cu nucă măcinată,
  3. una va fi cu cacao.


În formele de copt, combinăm după preferinţă cele 3 aluaturi. Dăm tava la cuptor la 180 grade Celsius, timp de 10 - 15 minute.







Se lasă să se răcească complet şi se pot servi.



Când s-au răcit, le presărăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.


Un pont pentru gospodine: vanilia (esența sau zahărul vanilat), la fel ca  și coaja rasă de lămâie sau portocală, nu se adaugă niciodată în cocă, ci în amestecul de gălbenușuri! 

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


luni, 24 septembrie 2018

MACAROANE GRATINATE


Ingrediente:
(pentru 2 porții)

200 g macaroane,
20 g unt,
2 căni (225 ml) sos bechamel,
50 g parmezan ras,
2 gălbenușuri,
sare și piper.

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 220 grade C (treapta 7 gaz). 
Se unge cu unt un vas termorezistent.



Într-un castron, se amestecă sosul bechamel, untul și gălbenușurile.

Se fierb macaroanele, al dente, într-o oală mare cu apă sărată clocotindă, apoi se scurg și se transferă într-un castron.



Se încorporează cu grijă jumătate din amestecul cu sos bechamel și se pun pastele în vasul pentru gătit. Turnăm deasupra, cu o lingură, restul de sos bechamel. 



Se coc pastele în cuptorul încins timp de 15-20 de minute, până se rumenesc frumos. Înainte cu 5 minute de a expira timpul, se poate presăra parmezanul.




Rețeta pentru sosul bechamel o găsiți aici:
Sos Bechamel



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


Sos Béchamel


Ingrediente:
(pentru 2 căni = 450 ml)

50 g unt,
25 g făină albă universală,
475 ml lapte,
1 praf de nucșoară (opțional),
sare și piper.

Mod de preparare:

Se topește untul într-o crăticioară pusă pe foc mediu. Se ia crăticioara de pe foc și se încorporează făina pentru a se obține o pastă omogenă. Cu o lingură de lemn, se încorporează treptat laptele, omogenizând după fiecare porție adăugată.

Se pune crăticioara din nou pe foc și se fierbe sosul pe foc mediu spre mare, amestecând continuu, până începe să clocotească.

Se asezonează cu sare, se dă focul mic, se acoperă crăticioara și se lasă să fiarbă în clocote mici, amestecând din când în când, cel puțin 20 de minute.
Sosul rezultat trebuie să fie gros cât să nu curgă de pe dosul unei linguri de lemn. Se asezonează după gust și se adaugă și nucșoara.



Sosul bechamel nu trebuie să aibă gust de făină. Dacă a ieșit prea subțire, se mai fierbe puțin. Dacă a ieșit prea gros, se mai adaugă puțin lapte și se mai dă un clocot.
Dacă dorim un sos mai gros, înlocuim jumătate din cantitatea de lapte cu smântână pentru gătit de 32% grăsime, iar pentru un sos mai lejer, înlocuim jumătate din cantitatea de lapte cu apă.

Acest sos se folosește pentru gratenuri sau lasagne.
De exemplu, la macaroane gratinate - 
rețeta aici: MACAROANE GRATINATE



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT