sâmbătă, 23 septembrie 2017

GRIŞ CU LAPTE


Ingrediente:
(pentru două porţii)

800 ml lapte dulce,
50 g griş,
coaja rasă de la o lămâie,
2 plicuri cu zahăr vanilat,
scorţişoară pudră,
30 g zahăr tos,
un vârf de cuţit de sare.

Mod de preparare:



Punem laptele într-o oală de aproximativ 1.5 litri la fiert. Cratiţa se aşează pe foc mic, dar de preferat ar fi să nu fie direct pe flacără, pentru că laptele, inclusiv preparatul, se afumă repede. Adăugăm sarea şi coaja de lămâie rasă. 



Când laptele începe să clocotească, adăugăm grişul în ploaie, amestecând mereu ca să nu se formeze cocoloaşe. Punem şi conţinutul unui plic cu zahăr vanilat.



Lăsăm să fiarbă 9-10 minute. Grişul este moale, fluid, dar se întăreşte când se răceşte. Dacă se pun cu 10 g mai mult, compoziţia devine mai consistentă. Dacă punem prea mult griş, preparatul poate deveni prea tare, ca o mămăligă pe care o poţi tăia cu cuţitul şi nu mai e gustos. Eu prefer grişul moale, care se poate servi cu lingura.



Umezim cu apă rece bolurile în care vom pune grişul. Grişul fiert se va turna în boluri cald, apoi se presară cu un strat de pudră de scorţişoară, urmat de zahărul tos şi în final distribuim uniform zahărul vanilat dintr-un plic.





Până când grişul se va răci, se va forma un strat topit de sirop de scorţişoară. 



Dacă nu dorim griş cu scorţişoară, ci cu sirop de fructe, dulceaţă, gemuri, jeleuri, sirop de zahăr ars, acestea se vor adăuga numai la servire, altfel ele se vor dilua la căldura grişului şi vor colora dezagreabil preparatul.

Grişul cu lapte se poate servi atât cald, cât şi rece. Rece el se mai întăreşte.

Aşa arată cald:


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

vineri, 22 septembrie 2017

DESERT LA CUPĂ PENTRU VEGETARIENI


Ingrediente:

1 pahar cu suc de morcovi proaspăt,
2 banane mijlocii,
6 smochine proaspete, coapte, 
sau smochine înmuiate în apă pentru rehidratare,
2-3 linguri stafide, de preferinţă galbene,
10 migdale (ţinute în apă pentru a le decoji),
1 cutie de 200 g frişcă vegetală nebătută,
1 plic zahăr vanilat,
2 linguri zahăr pudră.

Mod de preparare:

Pregătim sucul de morcovi proaspăt.



Pregătim celelate ingrediente.



Bananele se decojesc şi se taie în bucăţi mari, smochinele proaspete se decojesc şi ele şi se taie în felii. Curăţăm pieliţele migdalelor.



Dacă folosim smochine uscate, le rehidratăm prin turnarea de apă caldă peste ele cu 2-3 ore înainte (în cazul acesta nu le mai decojim). Putem înmuia odată cu ele şi stafidele pe care le adăugăm la compoziţie.

Punem toate aceste ingrediente în blender, mai puţin frişca nebătută din care vom adăuga doar 3-4 linguri. Mixăm bine aproximativ 2 minute.




Punem compoziţia rezultată în boluri pentru desert sau cupe.

Batem restul de frişcă cu zahărul şi zahărul vanilat (mai sănătos ar fi să o batem fără zahăr, dar depinde de gust) şi adăugăm peste crema din cupe, dar nu punem multă pentru a nu acoperi gustul fructelor cu cel de frişcă. Putem presăra câteva stafide uscate pentru decor.


Cupele se ţin la frigider aproximativ 2-3 ore înainte de servire. Alături de desert, putem servi sucul rămas.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

luni, 18 septembrie 2017

SALEURI CU CAŞCAVAL SAU PARMEZAN


Ingrediente:

400 g făină superioară tip 000, 
200 g unt,
200 ml smântână sau iaurt,
1 gălbenuş,
1 linguriţă rasă sare fină (7 g),
1 lingură rasă chimen măcinat,
100 g parmezan sau caşcaval ras.

Mod de preparare:


Dacă untul nu a fost ţinut la temperatura camerei să fie suficient de moale, atunci îl topim pe foc mic şi îl lăsăm să se răcească. Adăugăm chimenul, sarea, gălbenuşul şi smântâna frecată cu 2-3 linguri de apă rece. Adăugăm apoi parmezanul ras (sau caşcavalul ras). După ce omogenizăm bine, adăugăm făina cernută. Frământăm până se leagă un aluat mai elastic şi omogen. Punem aluatul într-un bol şi îl lăsăm la frigider cel puţin 4 ore sau de seara până dimineaţa.



Pe o planşetă, presărată cu puţină făină, întindem aluatul în dreptunghi de grosime 4 mm. Apăsăm şi cu dosul palmei să îl uniformizăm (să aibă aceeaşi grosime peste tot şi lateral să fie marginile drepte).

Cu un cuţit trecut prin făină se taie aluatul în fâşii late de 1.5 cm şi lungi de 5 cm.

Batem albuşul cu furculiţa ca să se lichefieze şi, cu ajutorul unei pensule înmuiate în albuş, ungem saleurile peste tot, apoi presărăm parmezanul sau caşcavalul ras şi puţin chimen mărunţit.

Saleurile se ridică cu un cuţit lat, trecut prin făină şi se aşează într-o tavă neunsă, de preferinţă emailată, lăsând o distanţă de 1 cm între ele.



Se coc în cuptorul încălzit dinainte la foc mijlociu. În primele 12 minute nu deschidem uşa cuptorului, după aceea însă putem verifica şi, dacă nu se coc uniform, putem întoarce tava invers în cuptor şi mai reducem puţin focul ca să nu se rumenească prea mult. Se coc în aproximativ 20 de minute. Le scoatem imediat într-un vas separat.


Sunt foarte fragede (dar şi puţin crocante) şi se pot păstra mult timp, în pungă de nylon sau în cutie de carton închisă. Poate fi şi un vas de yena. Se pot servi simple sau ca gustare lângă iaurt sau chiar lângă supe (în loc de pâine).




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT