marți, 29 noiembrie 2016

BULZ


Ingrediente:

100 g mălai grişat,
550 ml apă,
1 linguriţă rasă de sare,
1 lingură cu ulei,
100 g brînză de burduf,
opţional: parmezan ras, boia dulce.

Mod de preparare:
Se încălzeşte apa împreună cu sarea şi puţin ulei şi, când începe să clocotească, se toarnă mălaiul în ploaie, amestecând încontinuu. Se amestecă în continuare până se îngroaşă bine şi nu mai sunt cocoloaşe, apoi se lasă să mai fiarbă 10 minute cu capacul pus, la foc mic, după care se amestecă din nou şi se stinge focul. Se scoate mămăliga pe o farfurie curată.


Se unge un vas pentru cuptor cu puţin ulei.

Când mămăliga s-a răcit, se împarte în două şi apoi, la mijlocul fiecărei părţi, se pune brânză de burduf puţin frământată înainte, se acoperă cu mămăliga şi i se dă o formă rotundă sau lunguiaţă (să iasă ca un bulgăre de mămăligă cu miez de brânză).



Se pune unul lângă altul în vas, se presară cu parmezan ras şi se pun la cuptor, lăsându-le până au un aspect uşor de rumenit. 


După ce le scoatem din cuptor, le împărţim în farfurii şi, dacă ne place gustul, putem să presărăm puţină boia dulce peste ele. 


Se servesc simplu sau cu murături alături. 




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

OREZ CU LĂMÂIE ŞI STAFIDE


Ingrediente:

250 g orez,
500 ml vin de calitate superioară (alb, dulce sau demidulce),
150 g zahăr tos,
(dacă vinul nu e dulce, putem adăuga mai mult zahăr, până la dublarea cantităţii),
1 lămâie,
3 linguri de stafide albe,
100 ml rom alb,
20 de bucăţi de migdale,
un vârf de linguriţă sare,
un topping sau dulceaţă la alegere, sau un praf de scorţişoară.



Mod de preparare:

Punem migdalele într-o ceşcuţă şi turnăm peste ele apă fierbinte, după care le lăsăm să se înmoaie.

Spălăm lămâia şi tăiem coaja fâşii. Apoi o tăiem în felii subţiri, îndepărtăm sâmburii şi o presărăm cu zahăr pudră.



Punem 3 linguri de stafide la înmuiat în romul alb, împreună cu 2 fâşii de coajă de lămâie.




Orezul se spală în 2-3 ape, apoi se pune la fiert în apă clocotită şi sare (apa trebuie să fie de 3 ori cât orezul). Când este fiert pe jumătate, se strecoară şi se spală cu apă rece.




Punem vinul în oală, adăugăm orezul, 2 fâşii de coji de lămâie şi zahărul tos şi lăsăm să fiarbă în continuare 5-10 minute, la foc moale, fără să amestecăm.

Când vedem că e gata, stingem focul.




Aruncăm apa de la migdale, le curăţăm de coajă şi le tăiem imediat cât mai mărunt cu un cuţit inoxidabil.





Adăugăm în orez stafidele împreună cu romul alb (măsurat) şi migdalele tăiate mărunt, amestecăm uşor, apoi punem capacul şi lăsăm să se umfle orezul în lichid pentru aproximativ 15 minute.




Scoatem afară fâşiile de coajă de lămâie.

Pregătim recipientele în care vom pune orezul, udându-le puţin cu rom alb, apoi procedăm astfel:



Punem un strat din compoziţia de orez în fiecare recipient, apoi punem un strat de felii de lămâie pudrate cu zahăr, apoi iar un strat de orez şi dacă mai avem lămâie mai punem şi deasupra o felie pentru decor.





La final, le putem presăra cu puţină pudră de scorţisoară şi zahăr brun, sau numai cu zahăr brun, după care le acoperim cu folie şi le punem la frigider pentru 24 de ore.




La servire, le răsturnăm în farfurie şi le ornăm cu un topping de fructe sau fructe din dulceaţă, sau frişcă şi seminţe de ciocolată, la alegere, sau le putem servi aşa simple.

Este un desert aromat şi plăcut la gust.





Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

luni, 28 noiembrie 2016

VARZĂ ROŞIE CU MERE



Ingrediente:

1 kg de varză roşie spălată, curăţată şi tăiată fideluţă,
500 g mere spălate, curăţate de coajă şi tăiate în felii,
1 lingură cu vârf de zahăr tos,
1 lingură ceapă tocată mărunt,
3 linguri de ulei,
1/2 linguriţă chimen pisat,
1 lingură de oţet de mere sau zeama de la 1/2 de lămâie,
sare.

Mod de preparare: 


În uleiul fierbinte se înăbuşă ceapa (adică după ce am lăsat-o câteva secunde să o ia uleiul, punem şi 2-3 linguri de apă, evitând prăjirea propriu-zisă).

Se adaugă varza tăiată, sărată şi stoarsă bine.

Apoi se adaugă zeama de lămâie (oţetul de mere), zahărul, merele, chimenul şi eventual puţină apă caldă.


Cratiţa se acoperă cu un capac şi se pune la foc încet, amestecând uşor, din când în când. La fel de bine, se poate pune la cuptor, dar timpul de fierbere va fi mai mare.

La sfârşit o mai potrivim de sare.

Se poate servi simplă sau cu smântână dulce adăugată în farfurie.
 

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT