miercuri, 1 octombrie 2025

Tort cu ness și fructe uscate



Ingrediente:

Pentru blat:

8 ouă,
8 linguri de zahăr, 
6 linguri făină,
2 linguri pudră de cacao,
100 g nucă măcinată,
1 esență de rom,
1 praf de copt,
1 praf de sare.

Pentru sirop:

300 ml apă,
5 linguri zahăr,
1 esență de rom.

Pentru cremă:

400 g unt,
300 g zahăr pudră,
2 lingurițe ness,
4 ouă,
250 g fructe uscate pentru decor
(nuci, fistic, arahide și alune de pădure nesărate),
1 pliculeț gelatină.

Mod de preparare:

Blatul:

  1. Bateți albușurile spumă tare cu un praf de sare, adăugați treptat zahărul, continuând să bateți până se topește tot zahărul.
  2. Adăugați gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina cernută cu pudra de cacao, esența, nucile măcinate și praful de copt, amestecând ușor. Turnați compoziția într-o formă de tort cu diametrul de circa 24 cm, unsă și tapetată în prealabil.
  3. Lăsați la copt 30-40 de minute, la foc mediu. Nu deschideți ușa cuptorului între timp.
Crema:

  1.  Într-o crăticioară, bateți ouăle spumă cu zahărul și ness-ul dizolvat în puțină apă, o așezați pe baie de aburi și amestecați continuu până se îngroașă. Lăsați să se răcească.
  2. Untul se topește la foc mic, apoi se lasă la răcit la temperatura camerei sau 10 minute la frigider ca să nu se întărească de tot. Se elimină apa care se separă, apoi se freacă spumă.
  3. Se adaugă treptat câte o lingură din compoziția fiartă și  continuăm să amestecăm până rezultă o cremă compactă, fină.

Siropul:

  1. Puneți apa la fiert cu zahărul și lăsați să fiarbă câteva minute. Dați vasul deoparte și turnați esența de rom. Lăsați să se răcească în continuare.
  2. Separat, puneți gelatina la înmuiat în 100 ml de apă.

Montajul:

  1. Tăiați blatul în 3 și îl însiropați.
  2. Opriți 1/4 din cremă.
  3. Așezați primul blat și întindeți peste el 1/2 din crema rămasă.
  4. Puneți al doilea blat, întindeți crema rămasă.
  5. Puneți deasupra al treilea blat.
  6. Îmbrăcați tortul în crema oprită separat.
  7. Așezați fructele uscate deasupra.
  8. Turnați gelatina deasupra peste fructele uscate.
  9. Dați la rece pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.
Trendul actual este să se facă mai multe minitorturi, de aceea, o idee bună ar fi să facem și în acest caz 2-4 minitorturi mici, decât unul singur mare. Asta depinde și de câte persoane vor fi invitate la masă.

Alte decoruri aplică fiecare după propria fantezie. Eu am prezentat tortul de bază.


Poftă bună!



Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT




vineri, 18 iulie 2025

Vinete pane

 

Vinete proaspete bune de cumpărat
Vinete proaspete bune de cumpărat


Calitatea preparatelor din vinete depinde de calitatea vinetelor. Cele superioare trebuie să aibă culoarea închisă, violacee, aproape neagră, să fie lucioase (semn că sunt proaspete) și pufoase la pipăit (înseamnă că semințele nu sunt dezvoltate).

Dacă îndeplinesc aceste condiții, vinetele nu vor fi amare. Se prepară coapte, umplute cu diverse compoziții sau ca mâncare. 

În rețeta de față le-am făcut pane. Pentru această rețetă am folosit:

Ingrediente:

2 vinete de mărime medie,
3 ouă întregi,
circa 250 g făină albă,
sare, piper,
untdelemn pentru prăjit,
1 linguriță granule de usturoi.

Mod de preparare:

Vinetele spălate, necurățate de coajă, se taie în felii de 1 cm grosime și se pun într-un vas cu sită în straturi, presărând fiecare strat cu puțină sare. 

Felii de vinete presărate cu sare și lăsate la scurs

Felii de vinete presărate cu sare și lăsate la scurs


Se lasă să stea circa 30 de minute ca să-și lase apa. Apoi, se spală sub un jet de apă rece și se strâng bine între palme, având grijă să nu se strivească și le punem în alt vas.

Într-un castronel (puțin mai mare decât feliile de vinete) se pune făina, iar în altul se bat cele 3 ouă întregi cu foarte puțină sare.

Felii de vinete trecute prin făină
Felii de vinete trecute prin făină


Se ia fiecare felie de vânătă și se trece prin făină pe ambele părți, după care o așezăm pe un blat, un nylon sau o folie de silicon.

Castron cu ouăle bătute bine

Castron cu ouăle bătute bine


Tigaia în care le vom prăji se înfierbântă (goală) 3-4 minute la foc mijlociu și apoi se pune untdelemn ca să acopere tot fundul tigăii, cu o înălțime de circa 0.5 cm. Se ia cu furculița câte o felie de vânătă, se trece prin oul bătut (pe ambele părți), apoi prin făină (tot pe ambele părți) și se pune în tigaie la rumenit.

Prăjirea feliilor date prin panadă în tigaie

Prăjirea feliilor date prin panadă în tigaie


Feliile se pun în tigaie unele lângă altele, fără să se înghesuie, și se rumenesc pe ambele părți. 

Prăjirea vinetelor în tigaia cu ulei încins pe ambele părți

Prăjirea vinetelor în tigaia cu ulei încins pe ambele părți


Pe măsură ce unele sunt prăjite, se scot într-un vas curat și se completează cu altele.

Vinetele rumenite scoase în vas de sticlă curat

Vinetele rumenite scoase în vas de sticlă curat


Aceste felii de vinete pane se pot servi cu sos de usturoi (mujdei) sau sos Bechamel. 

Sunt bune fierbinți, imediat după preparare, când sunt crocante.

Se pot servi și între felii de pâine, ca sandviș, sau putem face chiar un burger vegan dacă le punem în câte o chiflă tăiată în două, alături de o felie de cașcaval, brânză mozarella sau Feta, inele de ceapă, o felie de roșie și o frunză de salată verde, sau alte combinații dorite.

Rețeta de sos Bechamel în varianta light (dietetic) o puteți găsi aici: Sos Bechamel dietetic. În acest sos se pot adăuga și zeama de la o jumătate de lămâie și piper proaspăt măcinat.


Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT




luni, 5 mai 2025

SUPĂ DE SPANAC CU OREZ


 Ingrediente:

500 g spanac,
100 ml smântână sau 250 ml lapte dulce, 
25 g unt, 
2 litri supă de la fiertul zarzavatului,
1 lingură cu vârf (de supă) de orez,
1 gălbenuș,
1 lingură de untdelemn,
sare,
mărar verde,
pătrunjel verde,
usturoi (opțional),
boia (opțional),
sare de lămâie sau zeama de la o lămâie.


Mod de preparare:

Se strecoară zeama în care au fiert înainte legumele: morcovi, ceapă, păstârnac, pătrunjel, cartofi, toate tăiate în sferturi. 

Se pune zeama în oală (fără legume) și, când e fierbinte, se pune orezul și se lasă să fiarbă circa 10 - 15 minute. Se poate adăuga și o lingură cu vârf de vegeta sau un cub concentrat de legume și verdețuri.

După circa 15 - 20 de minute, se adaugă frunzele de spanac (spălate în prealabil), care, dacă sunt  mari, se taie în fâșii late. Se mai lasă să fiarbă încă aproximativ 20 de minute, până când se înmoaie. Dacă a scăzut prea mult apa, mai adăugăm apă și/sau lapte dulce.

Se ia oala de pe foc și se drege: gălbenușul se bate bine cu smântâna sau laptele dulce, apoi se adaugă treptat zeamă de la supa fierbinte, după care se deșartă conținutul în oală treptat, în timp ce amestecăm cu lingura. Se potrivește gustul de sare și se adaugă untul și/sau untdelemnul, apoi pentru aromă adăugăm mărarul verde și pătrunjelul verde tocat mărunt. Dacă dorim, putem amesteca untdelemnul cu puțină boia și usturoi zdrobit înainte să îl punem în supă. După ce adăugăm la final aceste ingrediente, supa nu se mai fierbe. Se poate adăuga pentru acreală și puțină sare de lămâie (un sfert de linguriță) sau zeama de la o lămâie. 

La servire, cine dorește poate adăuga puțin parmezan sau telemea rasă, care se asortează de minune cu spanacul. Dacă supa nu e prea deasă, se pot adăuga și crutoane de pâine  prăjită.


Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2025 MAX'S CONCEPT