vineri, 14 decembrie 2018

CÂTEVA RECOMANDĂRI PENTRU O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ


  1. Nu renunța la nicio masă pe zi! (Trebuie să fie 3 mese pe zi, obligatoriu!).
  2. Respectă, pe cât posibil, un orar fix.
  3. Repartizează judicios cantitatea de alimente între cele trei mese, amintindu-ți mereu că masa de dimineață trebuie să cuprindă 1/4 din totalul caloriilor necesare activității desfășurate într-o zi.
  4. Respectă masa, dacă vrei să îți respecți sănătatea.
  5. Mănâncă fără grabă, cumpătat, uitând (în mod voit) de preocupările stresante.
  6. O ambianță calmă, plăcută, contribuie la o mai bună digestie.
  7. Menține un echilibru nutrițional și nu elimina total nimic (în afara cazului unei boli care necesită un regim restrictiv), întrucât nu s-a descoperit niciun aliment care să conțină toți factorii de nutriție necesari organismului. Alimentele trebuie asociate atent în compunerea meniului, iar modul lor de prelucrare culinară este hotărâtor.
  8. Un regim de slăbire drastic cu efect de lungă durată nu are șanse de reușită dacă nu se respectă, revenind la o alimentație normală, anumite deprinderi dietetice.


Cât ar trebui să mâncăm ca să nu ne îngrășăm?

Foarte des poți auzi oamenii, și mai ales femeile, spunând: ”m-am îngrășat”, sau ”am pus câteva kilograme”, cu o nuanță de tristețe în glas, deoarece știu că pentru a reveni la greutatea dorită vor trebui să facă un efort, să renunțe la micile mari bucurii ale unei mese îmbelșugate.

Desigur, nu întotdeauna excesul de mâncare este vinovat de acest surplus de greutate, pentru că mai sunt și alți factori care favorizează apariția obezității. În primul rând, din cauza înaintării în vârstă, facem mai puțină mișcare, ne agităm mai puțin, tindem spre o viață mai sedentară și atunci alimentele pe care le dăm corpului, în aceeași cantitate ca mai înainte, nu mai sunt consumate pentru a da energia necesară realizării mișcării și se depun sub formă de grăsime, din păcate, tocmai acolo unde strică armonia formelor. Dar mai sunt și alte cauze legate de modul de viață, de activitatea glandelor endocrine, etc. 

Totuși, până la a ajunge la consultarea unui medic endocrinolog sau la administrarea, fără indicația medicului, a tot felul de medicamente pentru slăbit, cel mai bine ar fi să nu uităm că între alimentație și obezitate este o strânsă legătură. Și pentru aceasta, trebuie să cunoaștem cum să ne hrănim și cu ce să ne hrănim, pentru ca organismul să-și păstreze greutatea ideală. Se pot produce dezechilibre majore atunci când schimbăm total stilul de viață, de exemplu trecem de la un regim omnivor la unul vegetarian sau chiar vegan. Până când organismul se va adapta la noul regim, să învețe să-și sintetizeze toți nutrienții din alte alimente decât a fost obișnuit, se pot produce dezechilibre majore în ceea ce privește greutatea corporală, dar după un timp metabolismul va începe să se regleze de la sine și pofta de mâncare să se stabilizeze la o altă cantitate de alimente. Acest lucru poate dura o perioadă scurtă de timp la vârste tinere, sau mai lungă, la vârste mai înaintate. Una e să treci la un regim vegetarian la 18 ani, și alta la 58 de ani. Mai greu e când schimbarea de regim se suprapune cu modificări endocrine și hormonale. 

Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne monitorizăm greutatea zilnic sau cel târziu săptămânal, și să observăm singuri ce ne îngrașă, ce ne menține și ce ne slăbește, pentru că este exclus să existe un regim universal valabil pentru toată lumea.

Să vă fie de folos!


Sînziana 💜


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT

SOS PESTO CLASIC


Ingrediente:

2 mâini de busuioc,
1 linguriță muguri de pin,
2-3 căței de usturoi zdrobiți,
3 linguri de măsline,
sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Spălaţi şi uscaţi 2 mâini de busuioc, îndepărtând partea mai groasă a tulpinilor.

Amestecaţi-le cu 1 linguriţă muguri de pin, 1 căţel de usturoi zdrobit şi 3 linguri de ulei de măsline. Adăugaţi sare şi piper după gust.

Sosul acesta se potriveşte bine la paste, peste care se rade parmezan.

Mai puteţi încerca să tăvăliţi cuburi de pâine (pentru crutoane) prin acest sos, înainte să le puneţi la cuptor ca să devină crocante.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


PASTE FĂINOASE CU SOS DE ROȘII


Ingrediente:

100 g spaghette sau alte paste la alegere,
40 ml ulei,
4 roșii potrivite sau
80 grame pastă de roșii diluată cu apă,
1 linguriță zahăr tos,
usturoi,
busuioc (verde sau uscat),
oregano,
1/4 de linguriță piper măcinat,
1/2 linguriță sare,
(parmezan ras sau altă brânză la alegere - opțional).

Mod de preparare:

Într-o cratiță cu apă fierbinte, în care am adăugat o linguriță de sare de bucătărie, se pun la fiert pastele făinoase. Se lasă la fiert pentru circa 7-10 minute (al dente), după care se scot și se lasă la scurs. 



Roșiile se spală, se taie bucăți și se trec prin mărunțitorul de legume. Dacă nu aveți un aparat special, atunci trebuie opărite, decojite și mărunțite. Dacă folosiți pastă de roșii, aceasta se subțiază cu apă călduță. În toate variantele, se presară puțin zahăr pentru a atenua aciditatea roșiilor.


Usturoiul mărunțit se călește un minut în ulei, după care se adaugă piureul (pasta) de roșii și sarea. 


Totul se pune la fiert și se lasă să dea câteva clocote, până când lichidul se evaporă și sosul scade până la consistența dorită. La urmă, se adaugă busuioc (uscat și cernut) și oregano.




Pastele făinoase fierte se pun peste sosul de roșii, se mai adaugă puțină apă în care au fiert pastele (1 - 2 linguri), după care se amestecă și se lasă să dea un clocot împreună. La sfârșit, putem presăra punțin piper măcinat și, pentru cine dorește, puțin parmezan ras. 
De asemenea, la servire, se poate adăuga șvaițer (cașcaval) ras sau altă brânză la alegere. 

Se scot în farfurii și se servesc imediat, simple sau alăturând niște măsline pentru completarea gustului. 

Acest sos dă o aromă deosebită pastelor făinoase! 



Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT