marți, 18 septembrie 2018

PEȘTE ÎNTREG LA CUPTOR


Ingrediente:

1 bucată pește proaspăt, eviscerat (crap, biban, etc.), cu sau fără cap (eu prefer fără),
1 litru de lapte dulce (aproximativ),
1 ceapă (poate fi și arpagic), 
4-5 căței de usturoi,
1/2 linguriță sare de mare,
piper proaspăt măcinat,
1 lămâie,
pătrunjel verde,
rozmarin uscat,
1 crenguță verde de rozmarin sau mentă,
câteva frunze de busuioc verde,
3-4 linguri de vin alb,
2-3 linguri de ulei de măsline,
25 g unt,
măsline pentru servit.

Mod de preparare:

În rețeta de față am folosit un crap, dar metoda se poate aplica cu succes și la alți pești mari, de preferat proaspeți.

Se curăță bine peștele, se taie aripioarele cu o foarfecă de bucătărie și se spală rapid exterior și interior, pentru a nu rămâne urme de sânge sau sânge închegat. Punem peștele într-un vas curat (puțin adânc), după care turnăm laptele dulce peste el până îl acoperim complet și îl lăsăm să stea astfel la frigider pentru 30 de minute - 1 oră.



Scurgem laptele și tamponăm peștele cu un prosop de hârtie pentru a-l zvânta.



Așezăm peștele pe o hârtie de copt pe care presărăm puțin rozmarin uscat, câțiva căței de usturoi feliați și inele de ceapă, apoi punem și în burta peștelui câteva bucăți de usturoi, o crenguță de rozmarin sau mentă, câteva cubulețe mici de unt în interior și câteva în exterior, la fel procedând și cu inelele de ceapă. Presărăm sare și piper, apoi punem peste pește pătrunjel verde tocat amestecat cu câteva frunze de busuioc verde și restul cățeilor de usturoi feliați. 





Umezim totul cu vinul alb, apoi îndoim hârtia în două, sigilăm capetele, dar avem grijă să rămână suficient spațiu pentru a se coace peștele. 





Așezăm peștele într-o tavă de copt adecvată și îl punem la cuptor pentru 30 - 40 de minute. Scoatem peștele din cuptor, îndepărtăm hârtia de copt, punem peste el uleiul de măsline și îl punem din nou la cuptor pentru încă 15-20 de minute. 





Îl scoatem pe un platou de servit, dar după ce l-am curățat și am înlăturat ingredientele care i-au dat aroma la cuptor. Dacă e necesar, mai presărăm puțină sare de mare și piper.




Se porționează și se servește simplu, cu felii de lămâie și măsline.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


duminică, 26 august 2018

TERINĂ DE LEGUME


Ingrediente:

150 g morcovi,
150 g mazăre verde,
150 g fasole roșie sau neagră,
1 cutie mică de porum dulce,
50 g parmezan,
200 ml smântână,
4 ouă,
sare,
piper alb,
pudră de tumeric,
2 căței de usturoi zdrobiți (opțional);
(cantitățile sunt aproximative).

Mod de preparare:


Curățăm morcovii și îi punem la fiert în apă cu sare. 
Separat se fierb și celelalte legume (dacă nu sunt din conserve, prefierte sau chiar fierte). Nu trebuie ca legumele să ajungă foarte moi. Se scurg bine de zeamă și se pun în boluri separate dacă vrem să le așezăm în straturi diferite, altfel se pun la un loc într-un castron.

Parmezanul se rade. Batem ouăle cu sarea, adăugăm smântâna, batem în continuare bine, după care adaugăm parmezanul ras, pudra de turmeric și piperul.

Punem legumele, bine scurse și tăiate în cuburi dacă e cazul, în acest amestec și omogenizăm.



Se unge și se tapetează o formă de terină. Turnăm amestecul de legume cu ouă și smântână și nivelăm. Presărăm puțin parmezan ras deasupra.





Introducem vasul la cuptor la 180 grd C pentru 40 de minute - 1 oră (depinde de cuptor și de vas). Spre sfârșit, putem mări temperatura la 200 grd C.  Nu trebuie lăsată mai mult pentru că devine prea uscată.

Scoatem vasul din cuptor și lăsăm terina să se răcească. Când e complet rece, se scoate din vas și se taie felii. Până e caldă, terina e moale și dacă o răsturnăm se poate împrăștia, dar ea se încheagă până când se răcește complet.




Se poate servi simplă, ca aperitiv sau fel principal de mâncare, alături de ridichi, andive, salată de roșii, etc., dar putem să-i adăugăm și o garnitură, cum ar fi cea de cartofi pai sau piure de spanac sau un simplu sos de maioneză.
Putem folosi și alte combinații de legume, după preferință,  dar trebuie să păstrăm proporția cantităților.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 4 august 2018

SOMON FRIPT CU GARNITURĂ DE CARTOFI NATUR


Ingrediente:

250 g file de somon sălbatic,
2-3 fire de ceapă verde sau 1 ceapă mică,
câteva fire de pătrunjel verde,
3 linguri de ulei de floarea soarelui sau măsline.

Mod de preparare:

Se marinează fileul de pește (decongelat) în 2 linguri de ulei, la care se adaugă ceapa tăiată mărunt și pătrunjelul verde tocat. Se ține la frigider o oră.



Se curăță fileul, urmând ca ceapa și pătrunjelul să fie folosite la garnitura pe care o vom pregăti separat (care poate fi din piure de cartofi, cu sau fără mazăre, cartofi natur sau orez).



Se încinge grătarul și punem fileul, după ce îl ungem cu restul de ulei, și îl lăsăm la rumenit pentru aproximativ 10 minute pe fiecare parte. Dacă mai e necesar, îl mai întoarcem de pe o parte pe alta cu o spatulă, având grijă să nu îl rupem și, dacă vedem că devine prea uscat și fumegă, îl mai ungem cu puțin ulei. 



Dacă nu avem un grătar bun (eu am folosit unul din ceramică, neaderent), putem trage fileul într-o tigaie antiaderentă și procedăm la fel.

Se servește imediat, lângă garnitura aleasă, felii de lămâie și măsline.



Putem înlocui cartofii cu legume sotate.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT