joi, 17 mai 2018

GUSTARE CU SPARANGHEL


Ingrediente:

250 g sparanghel proaspăt,
1 lingură rasă de zahăr tos,
1 lingură rasă de pesmet,
25 g unt.

Mod de preparare:

Se spală sparanghelul și se înlătură partea lemnoasă. Se taie firele cam la aceeași lungime și se pun unele lângă altele într-o tavă pentru cuptor, antiaderentă.



Se presară zahărul și pesmetul peste tot sparanghelul, apoi se pun lamelele de unt ici-colo.



Se pune tava la cuptor pentru aproximativ 15 - 20 de minute.
Se scoate și se lasă să se răcească puțin. 



Se poate servi simplu, lângă o ceașcă de iaurt, sau lângă alte gustări, de exemplu ouă fierte, omletă, brânzeturi.

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT



miercuri, 2 mai 2018

CLĂTITE CU GEM ȘI NUCĂ MĂCINATĂ


Ingrediente:

2 ouă,
100 g făină albă 000,
300 ml lapte dulce,
1 vârf de linguriță sare,
2 linguri untdelemn,
2 linguri rom,
coajă de lămâie rasă (opțional),
2 - 3 linguri untdelemn pentru prăjit,
gem la alegere pentru umplut,
50 g nucă măcinată,
zahăr pudră după dorință.

Mod de preparare:

Se amestecă ouăle cu sarea, se adaugă făina cernută, uleiul, romul și se dizolvă toate cu lapte călduț, în timp ce amestecăm pentru a obține un aluat omogen, fără cocoloașe. Mai putem adăuga coajă rasă de lămâie și un plic cu zahăr vanilat. Se lasă la odihnă, acoperit, pentru 1 - 2 ore.

Aluatul final trebuie să fie cu puțin mai subțire decât smântâna dulce clasică. Dacă e prea gros, putem adăuga câteva linguri de apă minerală până la consistența dorită.

Încingem o tigaie pentru clătite și o ungem cu ulei, folosind o pensulă de silicon. Turnăm câte un polonic din aluat în centrul tigăii și rotim astfel ca să se distribuie uniform peste tot. Când aluatul începe să se desprindă de margini, întoarcem clătita și pe partea cealaltă. În general, se prăjește câte 1 - 2 minute pe fiecare parte.







Când e gata, o răsturnăm pe un platou rotud sau o farfurie adecvată.
După ce am terminat cu toate clătitele (ies cam 8 clătite din cantitatea dată), începem să le umplem cu gemul ales. 



Le împăturim în 4 și le punem într-un vas termorezistent. Le presărăm cu nucă măcinată și zahăr pudră după gust.



Putem umple clătitele și numai cu nucă și zahăr pudră, pe care le putem presăra și în interior, și deasupra.






Sunt bune călduțe, dar și reci.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


CIORBĂ DE ZARZAVAT CU FASOLE BOABE


Ingrediente:

150 g fasole boabe,
2 - 3 morcovi,
1 rădăcină păstârnac,
1 rădăcină pătrunjel,
2 ardei capia sau ardei grași,
1 ceapă mare,
150 g roșii (pot fi și cherry)
2 - 3 căței de usturoi,
3 linguri untdelemn,
3 lingurițe rase de sare,
2 1/2 litri apă,
frunze de țelină,
frunze de leuștean,
cimbru,
zeama de la 1/2 de lămâie,
puțin zahăr (peste roșii).

Mod de preparare:

Punem fasolea boabe la înmuiat pentru 3 - 4 ore. Dacă fasolea e mai veche sau cu boabe mari, se pune la înmuiat de seara până dimineața.



Se dă fasolea într-un fiert, apoi se strecoară și se aruncă prima apă.


Se pun la călit, în ulei încins, ceapa și usturoiul tăiate mărunt, împreună cu ardeii tăiați cuburi mici sau fideluță. Se stinge cu apa caldă și se adaugă restul de zarzavat tăiat cubulețe.
Adăugăm cimbrul și 2 lingurițe de sare.



Dacă folosim țelină și leuștean uscate le putem pune la fiert, dar dacă sunt proaspete le lăsăm mai spre sfârșit. Cu leuștean proaspăt aroma este mult mai puternică și mai plăcută decât cu cel uscat, dar dacă nu avem, punem 1 - 2 linguri de frunze uscate.



Adăugăm boabele de fasole și le lăsăm să fiarbă împreună 30 - 40 de minute (eu am folosit fasole cu boabe mici și nu a fost necesar mai mult).
Adăugăm roșiile tăiate felii, pe care le-am presărat cu puțin zahăr pentru a le atenua aciditatea.



După încă 10-15 minute verificăm și, dacă e gata, tragem oala deoparte. Mai putem adăuga sare (cel mult o linguriță rasă) și zeama de la 1/2 de lămâie. Ciorba nu trebuie dreasă, ea rămâne clară. Dacă vrem să-i dăm o culoare mai rozalie, putem adăuga la fierbere 2 - 3 felii de sfeclă roșie tăiată cuburi.



Se pune în farfurii și se servește fierbinte sau caldă, dar e bună și rece.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT