duminică, 31 decembrie 2017

TAGLIATELLE CU CIUPERCI ŞI SMÂNTÂNĂ


Ingrediente:

250 g tagliatelle sau alte paste late,
1 cutie cu ciuperci,
50 - 100 g măsline (tăiate rondele),
1 lingură cu unt,
2 linguri cu ulei de măsline,
200 ml smântână sau iaurt,
3 căţei de usturoi,
sare după gust,
piper proaspăt măcinat.



Mod de preparare:

Se fierb pastele. Se ţin câteva secunde sub jet de apă rece, după care se lasă să se scurgă bine.





Se călesc în ulei ciupercile tăiate mărunt sau felii.  
Se adaugă măslinele şi pastele. Se lasă să se rumenească un minut împreună, după care se opreşte focul.



Separat, se bate smântâna cu furculiţa şi o lingură de apă până se omogenizează bine. Se adaugă usturoiul zdrobit, piper proaspăt măcinat şi sare. Se aşează pastele într-o tavă pentru cuptor unsă cu unt şi se toarnă deasupra sosul de smântână cu usturoi. Pentru un sos mai slab, se înlocuieşte smântâna cu iaurt. Se presară cu parmezan şi se introduce tava la cuptor pentru circa 20 de minute.



Se distribuie în farfurii şi se servesc fierbinţi.



Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

marți, 26 decembrie 2017

CARTOFI COPŢI CU PARMEZAN


Ingrediente:
(pentru 4 porţii)

1 kg cartofi (de preferinţă roşii),
3 linguri ulei de măsline,
sare,
piper proaspăt măcinat,
2 linguri de pătrunjel plat proaspăt, tocat mărunt.

Mod de preparare:

Ungem uşor cu grăsime (ulei sau unt) o tavă pentru copt.
Tăiem fiecare cartof în cubuleţe de 4 cm. 


Luăm o oală mare, o umplem pe trei sferturi cu apă sărată şi o aducem la punctul de fierbere. Adăugăm cartofii şi îi fierbem parţial, lăsându-i să clocotească  aproximativ 10 minute. Îi scurgem bine şi îi tamponăm cu un prosop de bucătărie (de hârtie).

Într-un vas mare, amestecăm uleiul de măsline, o linguriţă de sare şi 1/4 linguriţă de piper măcinat. Adăugăm cartofii şi îi amestecăm pentru ca uleiul, sarea şi piperul să acopere cartofii în mod uniform.


Împrăştiem cartofii în tava de copt pregătită. Îi lăsăm să se coacă, întorcându-i între timp de câteva ori, la câteva minute, ca să prevenim lipirea lor de fundul tăvii, până când devin aurii-maronii (cam 25 de minute în total). Gustăm o bucăţică mică pentru a vedea dacă mai e necesar să punem sare şi piper. Transferăm cartofii pe un platou. 


Punem deasupra parmezan ras şi pătrunjel şi amestecăm ca să se distribuie uniform. 


Se servesc imediat!

Notă: Deşi se foloseşte puţin ulei, aceşti cartofi seamănă la gust cu cei prăjiţi. Se pot servi simpli sau ca garnitură la alte preparate. Pot fi o cină uşoară.


Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 23 decembrie 2017

MAIONEZĂ CU USTUROI


Ingrediente:

1 gălbenuş de ou crud,
3 gălbenuşuri de ou fierte tari,
250 ml ulei de măsline,
250 ml ulei de arahide sau şofrănaş,
1 lingură muştar,
sare,
piper proaspăt măcinat,
zeama de la o lămâie,
3 căţei de usturoi tocaţi sau
2-3 linguriţe granule de usturoi.

Mod de preparare:

Într-un bol, amestecăm laolaltă gălbenuşurile de ou, muştarul şi o lingură de ulei de măsline până când se omogenizează. Într-o cană, combinăm restul de ulei de măsline şi cel de arahide sau şofrănaş. Dacă nu avem ulei de şofrănaş sau arahide, folosim tot ulei de măsline şi atunci iese mai apropiată de maioneza obişnuită ca gust.



Picătură cu picătură, începem să adăugăm amestecul de ulei, în timp ce amestecăm constant. Continuăm să adăugăm ulei în acest mod, până când amestecul capătă consistenţa unei maioneze. Pe parcurs, când se îngroaşă prea tare, mai putem adăuga câte o lingură de apă rece, amestecăm bine şi continuăm cu uleiul picurat.

Asezonăm după gust, cu sare, piper şi zeama de lămâie.
Adăugăm usturoiul şi amestecăm bine.
Se obţine cam 500 ml de maioneză.

Se poate servi cu frigănele de dovlecei sau alte preparate, după gust. De asemenea, această maioneză dă un gust deosebit salatelor cu maioneză: ciuperci cu maioneză, vinete cu maioneză, fasole verde cu maioneză şi altele. 
De exemplu, eu am folosit această maioneză la salata mixtă de legume fierte (gen boeuf, dar fără carne).




Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT