luni, 28 noiembrie 2016

OCHIURI ITALIENEŞTI


Ingrediente:

3 ouă,
100 g smântână dulce,
1 lingură pesmet,
mozarella rasă (sau caşcaval ras),
parmezan ras,
ulei (sau unt) pentru uns, 
sare,
piper (foarte puţin; poate fi omis).

Mod de preparare:

Se unge vasul de cuptor cu puţin unt sau ulei. 



Se pune mai întâi smântâna, omogenizată înainte ca să fie mai cremoasă. 



Peste smântână presărăm pesmetul. 




Spargem ouăle peste pesmet şi mai punem puţină smântână printre ouă ca să le delimităm. Presărăm sare (eventual şi un vârf de cuţit de piper). 



Peste ele presărăm mozarella rasă.



La sfârşit, presărăm parmezanul ras. 


Le punem la cuptor şi le lăsăm până vedem că s-au coagulat la suprafaţă şi încep să prindă o culoare mai închisă (cam 7 minute).



Le putem servi, alături de o salată sau murături. Eu le-am mâncat cu gogonelele casei.




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

duminică, 27 noiembrie 2016

MĂMĂLIGĂ ÎN STRATURI CU BRÂNZĂ DE BURDUF



Ingrediente: 
(pentru o porţie)

100 g mălai grişat,
600 ml apă curată,
1 linguriţă sare,
1 linguriţă granule de usturoi (opţional),
1 lingură de ulei,
10 g unt,
1 lingură parmezan ras,
100 g brînză de burduf.

Mod de preparare:

Preparăm mămăliga.
Punem apa, sarea, uleiul şi granulele de usturoi la fiert şi, când începe să clocotească, adăugăm mălaiul grişat în ploaie amestecând încontinuu cu o lingură de lemn. Când începe să se îngroaşe, reducem focul şi o lăsăm 10 minute să fiarbă acoperit, apoi o amestecăm din nou până devine uşor cremoasă. Stingem focul şi o lăsăm să se odihnească.

Ungem un bol ceramic special pentru cuptor (din care putem servi direct la final), cu puţin ulei.



Aşezăm straturile: primul strat de mămăligă, nivelăm frumos cu o spatulă, apoi adăugăm o felie de 1 cm grosime de brânză de burduf, apoi iar un strat de mămăligă, nivelăm, iar o felie de brânză de burduf şi la final, ultimul strat, oricât de subţire ar fi, de mămăligă, nivelăm, punem ici-colo câte o lamelă de unt şi presărăm cu parmezan ras (sau mozarella rasă).




Punem imediat vasul la cuptor pentru 15 minute. Când a prins o crustă frumoasă, e gata.


Se scoate din cuptor şi, după ce se răceşte puţin, se poate servi direct din vasul ceramic în care a fost făcută.

Putem alătura murături (de exemplu eu am servit cu gogonele casei, puse de mine în saramură, în amestec cu varză de bruxelles).




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE CARTOFI CU SMÂNTÂNĂ ŞI TARHON


Ingrediente:

800 g cartofi albi (vechi sau noi),
1 ceapă medie,
3 linguri de ulei,
1 linguriţă pastă de ardei iuţi,

sau 1/2 linguriţă boia iute (1 linguriţă dacă avem boia dulce),
1 cub concentrat de legume sau 1 lingură vegeta,

1 lingură (cu vârf) de făină albă,
100 g smântână dulce,
1 litru de borş (dacă nu avem, îl putem înlocui cu oţet de mere sau sare de lămâie ),
1 lingură roşii uscate (la pungă),
tarhon,
leuştean (poate fi şi uscat),
pătrunjel verde,
2 linguriţe de sare, 
2 litri de apă curată,
parmezan (opţional).


Ingrediente pentru prima etapă


Mod de preparare:

Se spală toate legumele şi se curăţă, după care se mai clătesc într-o apă şi se lasă la scurs. Tăiem cartofii în cuburi de aproximativ 2 cm.


cartofi tăiaţi cuburi

Tăiem ceapa şi o punem la călit, în oala în care fierbem ciorba, cu cele 3 linguri de ulei.



călirea cepei

Când devine moale şi sticloasă, adăugăm pasta de ardei sau boiaua şi stingem cu 2 litri de apă curată (neapărat caldă). 











 fierberea cepei călite cu apa adăugată


Lăsăm să fiarbă 5 minute aşa, apoi adăugăm cartofii şi sarea şi lăsăm să fiarbă împreună 15 minute, la foc mediu. Nu trebuie lăsat să fiarbă timp mai îndelungat ca să nu se zdrobească cartofii.



fierberea cartofilor


tarhon de la borcan

Între timp, fierbem borşul într-o oală separată, lăsându-l să dea câteva clocote şi, dacă se formează o spumă la suprafaţă, o luăm cu o spumieră şi o aruncăm. 
Strecurăm borşul.


borşul la fiert

Tăiem verdeţurile şi tarhonul; pregătim făina frecată cu 2 linguri de apă şi smântâna diluată şi ea cu apă şi frecată bine într-un bol separat.



Ingrediente pentru etapa a doua

După cele 15 minute în care au fiert cartofii, adăugăm borşul, tarhonul, roşiile uscate, verdeaţa şi făina diluată cu apă rece, apoi le lăsăm să mai fiarbă 10 minute împreună.


Notă: Dacă procedaţi cu borşul aşa cum am arătat, e exclus ca ciorba în combinaţia cartofi-borş să provoace indigestie sau să blocheze digestia. Ideea de reţinut e că fierberea cartofilor nu se face în borş, ci borşul se fierbe separat şi se adaugă la final.

Stingem focul şi lăsăm ciorba să se odihnească.

Apoi o dregem cu smântâna dulce astfel: peste smântâna frecată cu apă rece, adăugăm treptat zeamă fierbinte din oală şi amestecăm ca să se omogenizeze. După ce am diluat bine, turnăm conţinutul bolului cu smântână peste ciorba din oală şi amestecăm.



dregerea ciorbei cu smântână

La servire, putem presăra puţin parmezan pentru că îi va da un gust bun şi o aromă uşoară de afumat.


ciorba la final, dreasă şi presărată cu parmezan ras

Se distribuie în boluri şi se serveşte simplă, ca fel întâi la prânz, sau mâcare de sine stătătoare, la cină. Pot să spun un singur lucru: este teribil de bună !


servirea ciorbei în bol


ciorbă cu adaos de parmezan ras

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2016 MAX'S CONCEPT