duminică, 27 noiembrie 2016

CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE CARTOFI CU SMÂNTÂNĂ ŞI TARHON



Ingrediente:

800 g cartofi albi (vechi sau noi),
1 ceapă medie,
3 linguri de ulei,
1 linguriţă pastă de ardei iuţi,

sau 1/2 linguriţă boia iute (1 linguriţă dacă avem boia dulce),
1 cub concentrat de legume sau 1 lingură vegeta,

1 lingură (cu vârf) de făină albă,
100 g smântână dulce,
1 litru de borş (dacă nu avem, îl putem înlocui cu oţet de mere sau sare de lămâie ),
1 lingură roşii uscate (la pungă),
tarhon,
leuştean (poate fi şi uscat),
pătrunjel verde,
2 linguriţe de sare, 
2 litri de apă curată,
parmezan (opţional).


Ingrediente pentru prima etapă


Mod de preparare:

Se spală toate legumele şi se curăţă, după care se mai clătesc într-o apă şi se lasă la scurs. Tăiem cartofii în cuburi de aproximativ 2 cm.


cartofi tăiaţi cuburi

Tăiem ceapa şi o punem la călit, în oala în care fierbem ciorba, cu cele 3 linguri de ulei.



călirea cepei

Când devine moale şi sticloasă, adăugăm pasta de ardei sau boiaua şi stingem cu 2 litri de apă curată (neapărat caldă). 











 fierberea cepei călite cu apa adăugată


Lăsăm să fiarbă 5 minute aşa, apoi adăugăm cartofii şi sarea şi lăsăm să fiarbă împreună 15 minute, la foc mediu. Nu trebuie lăsat să fiarbă timp mai îndelungat ca să nu se zdrobească cartofii.



fierberea cartofilor


tarhon de la borcan

Între timp, fierbem borşul într-o oală separată, lăsându-l să dea câteva clocote şi, dacă se formează o spumă la suprafaţă, o luăm cu o spumieră şi o aruncăm. 
Strecurăm borşul.


borşul la fiert

Tăiem verdeţurile şi tarhonul; pregătim făina frecată cu 2 linguri de apă şi smântâna diluată şi ea cu apă şi frecată bine într-un bol separat.



Ingrediente pentru etapa a doua

După cele 15 minute în care au fiert cartofii, adăugăm borşul, tarhonul, roşiile uscate, verdeaţa şi făina diluată cu apă rece, apoi le lăsăm să mai fiarbă 10 minute împreună.


Notă: Dacă procedaţi cu borşul aşa cum am arătat, e exclus ca ciorba în combinaţia cartofi-borş să provoace indigestie sau să blocheze digestia. Ideea de reţinut e că fierberea cartofilor nu se face în borş, ci borşul se fierbe separat şi se adaugă la final.

Stingem focul şi lăsăm ciorba să se odihnească.

Apoi o dregem cu smântâna dulce astfel: peste smântâna frecată cu apă rece, adăugăm treptat zeamă fierbinte din oală şi amestecăm ca să se omogenizeze. După ce am diluat bine, turnăm conţinutul bolului cu smântână peste ciorba din oală şi amestecăm.



dregerea ciorbei cu smântână

La servire, putem presăra puţin parmezan pentru că îi va da un gust bun şi o aromă uşoară de afumat.


ciorba la final, dreasă şi presărată cu parmezan ras

Se distribuie în boluri şi se serveşte simplă, ca fel întâi la prânz, sau mâcare de sine stătătoare, la cină. Pot să spun un singur lucru: este teribil de bună !


servirea ciorbei în bol


ciorbă cu adaos de parmezan ras

Poftă bună !