Ingrediente:
2 rondele de sturion (circa 500 g în total),
1 căpățână de usturoi (circa 6 căței),
1 ceapă,
1 cub de unt (circa 25 g)
1 linguriță zahăr,
250 ml vin alb,
2 linguri de făină albă,
1 linguriță sare,
4 linguri ulei de măsline,
1 lămâie mare,
condimente pentru pește,
1/2 linguriță piper măcinat (la final);
circa 50 g orez pentru o porție de pilaf,
200 ml apă,
1/2 linguriță sare,
mărar verde tocat (opțional),
măsline verzi pentru servire (opțional).
Mod de preparare:
Se prepară o marinată din:
- zeama de la o lămâie mare sau o lămâie și o lime;
- 2 linguri de ulei de măsline;
- 1/2 linguriță sare;
- 4 căței de usturoi zdrobit,
- condimentele pentru pește.
Se zvântă rondelele de sturion folosind un șervet curat. Se pun într-un vas, se toarnă marinata peste ele având grijă să le ungem apoi pe ambele părți și se vor lăsa la frigider pentru o oră.
Între timp pregătim restul ingredientelor - curățăm ceapa, o tăiem cât mai mărunt, la fel și cățeii de usturoi.
Punem ceapa la călit în 2 linguri de ulei de măsline, împreună cu cei 2 căței de usturoi curățați și tăiați mărunt.
Se adaugă feliile de sturion (scoase din marinată) peste ceapă și se lasă la călit împreună. Se întorc pe ambele părți.
Se adaugă jumătate din cantitatea de unt și sarea, apoi jumătate din cantitatea de vin și se pune capacul peste. Se lasă la înnăbușit până când rondelele se pătrund suficient, având grijă să le întoarcem și pe partea cealaltă, dar cu grijă, ca să nu se rupă.
Se scot bucățile de sturion și se pun una lângă alta în tava pentru cuptor.
Se freacă 2 linguri de făină cu tot atâta apă rece, se adaugă restul de vin și marinata rămasă și se toarnă peste compoziția din vasul în care am înnăbușit sturionul. Se lasă să fiarbă până se îngroașă, amestecând între timp ca să nu se prindă de fundul cratiței.
La sfârșit adăugăm piperul măcinat, 1/2 linguriță sare și 1 linguriță zahăr, se omogenizează și se toarnă peste rondele de sturion astfel ca să le acopere peste tot.
Se introduce tava la cuptor pentru circa 30 - 40 de minute.
Între timp se prepară garnitura de orez.
Orezul, spălat și pus la înmuiat în apă rece din timp, se scurge și se pune la călit 1 minut într-o lingură de untdelemn și untul rămas, se adaugă 1/2 linguriță de sare și apoi, treptat, apa caldă, amestecând din când în când să nu se prindă de fundul oalei. Spre sfârșitul fierberii, când apa a scăzut aproape în totalitate (circ 15 minute la foc mediu), se poate adăuga verdeața dacă se dorește, apoi se trage oala deoparte și se lasă cu capacul pus pentru ca orezul să absoarbă tot lichidul în timp ce se mai dezvoltă.
Pentru servire: așezăm pe platou bucățile de sturion, peste care turnăm sosul din tavă, iar alături punem orezul pus în forme sau simplu, adăugat cu o lingură de lemn, și măslinele verzi. Se pot pune și direct în farfurii. Se servesc alături de felii de pâine prăjită.
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2022 MAX'S CONCEPT