luni, 3 ianuarie 2022

RONDELE DE STURION IN SOS DE VIN LA CUPTOR


 Ingrediente:

2 rondele de sturion (circa 500 g în total),

1 căpățână de usturoi (circa 6 căței),

1 ceapă,

1 cub de unt (circa 25 g)

1 linguriță zahăr,

250 ml vin alb,

2 linguri de făină albă,

1 linguriță sare,

4 linguri ulei de măsline,

1 lămâie mare,

condimente pentru pește,

1/2 linguriță piper măcinat (la final);

circa 50 g orez pentru o porție de pilaf,

200 ml apă,

1/2 linguriță sare,

mărar verde tocat (opțional),

măsline verzi pentru servire (opțional).

Mod de preparare:

Se prepară o marinată din:

  • zeama de la o lămâie mare sau o lămâie și o lime;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 1/2 linguriță sare;
  • 4 căței de usturoi zdrobit,
  • condimentele pentru pește.


Se zvântă rondelele de sturion folosind un șervet curat. Se pun într-un vas, se toarnă marinata peste ele având grijă să le ungem apoi pe ambele părți și se vor lăsa la frigider pentru o oră.


Între timp pregătim restul ingredientelor - curățăm ceapa, o tăiem cât mai mărunt, la fel și cățeii de usturoi.
Punem ceapa la călit în 2 linguri de ulei de măsline, împreună cu cei 2 căței de usturoi curățați și tăiați mărunt.


Se adaugă feliile de sturion (scoase din marinată) peste ceapă și se lasă la călit împreună. Se întorc pe ambele părți. 


Se adaugă jumătate din cantitatea de unt și sarea, apoi jumătate din cantitatea de vin și se pune capacul peste. Se lasă la înnăbușit până când rondelele se pătrund suficient, având grijă să le întoarcem și pe partea cealaltă, dar cu grijă, ca să nu se rupă. 


Se scot bucățile de sturion și se pun una lângă alta în tava pentru cuptor. 


Se freacă 2 linguri de făină cu tot atâta apă rece, se adaugă restul de vin și marinata rămasă și se toarnă peste compoziția din vasul în care am înnăbușit sturionul. Se lasă să fiarbă până se îngroașă, amestecând între timp ca să nu se prindă de fundul cratiței. 


La sfârșit adăugăm piperul măcinat, 1/2 linguriță sare și 1 linguriță zahăr, se omogenizează și se toarnă peste rondele de sturion astfel ca să le acopere peste tot. 


Se introduce tava la cuptor pentru circa 30 - 40 de minute.

Între timp se prepară garnitura de orez.
Orezul, spălat și pus la înmuiat în apă rece din timp, se scurge și se pune la călit 1 minut într-o lingură de untdelemn și untul rămas, se adaugă 1/2 linguriță de sare și apoi, treptat, apa caldă, amestecând din când în când să nu se prindă de fundul oalei. Spre sfârșitul fierberii, când apa a scăzut aproape în totalitate (circ 15 minute la foc mediu), se poate adăuga verdeața dacă se dorește, apoi se trage oala deoparte și se lasă cu capacul pus pentru ca orezul să absoarbă tot lichidul în timp ce se mai dezvoltă.

Pentru servire: așezăm pe platou bucățile de sturion, peste care turnăm sosul din tavă, iar alături punem orezul pus în forme sau simplu, adăugat cu o lingură de lemn, și măslinele verzi. Se pot pune și direct în farfurii. Se servesc alături de felii de pâine prăjită.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2022 MAX'S CONCEPT
 

marți, 12 octombrie 2021

FILEURI DE MILACOP ÎN CRUSTA DE MĂLAI

Ingrediente:

1 pește de circa 1 kg (în cazul de față milacop);

1 lămâie,

sare, 

condimente pentru pește,

4 linguri de mălai,

2 linguri de făină,

ulei pentru prăjit.

Pentru mujdei:

1/2 căpățână de usturoi (aprox. 5 căței de usturoi),

1 lingură oțet alb sau zeamă (sare) de lămâie,

4-5 linguri de ulei, 

4-5 linguri de apă caldă. 

(Sau urmăriți rețeta aici: Mujdei de usturoi )

Mod de preparare:

Prepararea milacopului a necesitat mai multe etape:
1.curățarea de solzi;
2.secționarea peștelui pentru a scoate organele interne;
3.spălarea rapidă sub jet de apă rece (interior și exterior);
4.îndepărtarea aripioarelor, a cozii și a capului;
5. filetarea (am scos și am îndepărtat și coloana vertebrală cu această ocazie);
6. punerea fileurilor obținute într-un vas cu grătar pentru a sta la frigider 30 de minute, după ce se toarnă peste ele zeama de la o lămâie și se presară peste ele  condimentele pentru pește, ca să-și tragă bine aromele;


7. La scoaterea din frigider, se zvântă fileurile, apoi se pregătește amestecul pentru crustă din mălai și făină (proporția e de 2:1);
8. Se trece fiecare bucată prin acest amestec și se pun pe o planșă una lângă alta;


9. Se pregătește mujdeiul din 5 căței de usturoi zdrobiți, amestecați cu puțină sare, 4-5 linguri de ulei, 1 lingură de oțet alb și puțină apă caldă;
10. Se încinge uleiul într-o tigaie, apoi se pun fileurile la rumenit până capătă o culoare mai închisă; trebuie evitat să fie întoarse în tigaie de prea multe ori pentru a nu le fărâmița (se întorc cu o spatulă de cel mult două ori; putem să ne ajutăm și cu o furculiță pentru a fi siguri că nu se rup);



11. Se scot fileurile într-un vas curat și se presară peste ele 1 - 2 linguri din mujdeiul de usturoi preparat;


12. Când toate sunt gata, se acoperă vasul cu un capac, care se dublează cu un șervet de bucătărie (eu am folosit șervet de hârtie dar l-am schimbat de mai multe ori pentru că se umezea). Astel se obțin fileuri fragede, care vor fi foarte bune atât calde,cât și reci.



Trebuie știut că peștele nu dezvoltă toxine la prăjirea în tigaie precum alte tipuri de carne.
Pot fi servite simple sau cu garnituri diverse.




Rețeta de mujdei poate fi văzută aici:

Poftă bună!