marți, 20 octombrie 2020

FILE DE SOMON CU SOS DE MANGO ȘI AVOCADO

Ingrediente:

circa 300 g somon filetat,
un avocado,
50 ml ulei de măsline,
un mango,
o lămâie,
2 mg piper măcinat,
10 mg sare.

Mod de preparare:
  • Somonul se taie în bucăți potrivite. Se stropește cu sos de soia și se lasă la frigider pentru 30 de minute. Între timp se mai întoarce de pe o parte pe alta ca să se îmbibe bine peste tot. Între timp se prepară sosul de mango cu avocado. 

  • Lămâia se spală și i se extrage sucul.
  • Avocado se spală, se curăță de coajă și i se scoate sâmburele.
  • Mango se spală, se decojește și i se extrage sâmburele. 

  • Se pun într-un bol toate ingredientele necesare realizării sosului: miezul de mango, miezul de avocado, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sarea și piperul. 


  • Cu un mixer vertical, le mărunțim și le transformăm într-o pastă fină.

  • Se încinge grătarul, pe care îl ungem cu ulei de măsline. Punem fileurile de somon pe grătarul încins și după circa 5 minute le întoarcem pe partea cealaltă. Când sunt pătrunse bine, se trec pe farfuria de servit, se sărează și se piperează.

  • Se toarnă pasta peste fileurile de somon și se servește imediat. Dacă dorim, putem să mai adăugăm și altă garnitură în completare. În cazul de față, am completat cu garnitură din piure de spanac.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 19 septembrie 2020

CIORBĂ DE PEȘTE

Ingrediente:

1 kg pește - crap, somn, știucă,

(sau capete de pește rămase de la preparatele anterioare și congelate),

250 g zarzavat: morcovi, păstârnac, pătrunjel rădăcină, 

1 ceapă mare,

2 ardei capia (sau grași),

1 legătură de leuștean verde proaspăt,

1 legătură de pătrunjel verde proaspăt,

2-3 căței de usturoi,

1 lingură sare,

3 litri de apă,

1 cub bulion legume (opțional),

2 roșii (mari sau medii),

3 linguri untdelemn,

2 linguri oțet sau zeamă de lămâie, 1 limguriță sare de lămâie, borș sau zeamă de varză, la alegere. 

 Mod de preparare:




Peștele, curățat de solzi, intestine, branhii (dacă este crap, i se scoate osul amar, cum s-a arătat la alte preparate de pește) și se taie în bucăți potrivit de mari, pe grosime (4 - 5 cm).

Zarzavatul, curățat și spălat, se rade pe răzătoare - partea mare, sau se toacă cu mărunțitorul electric. Ceapa se taie mărunt, la fel ca și cățeii de usturoi. Ardeilor li se scot codițele, se taie pe jumătate și se curăță în interior, înlăturându-se sîmburii, apoi se spală rapid și se lasă la scurs și se taie fideluță sau cubulețe.


Se pune apa la fiert, împreună cu sarea și cubul de bulion de legume. Într-o tigaie separată, se încinge uleiul și se pune ceapa la călit, până se înmoaie, apoi se adaugă ardeii și usturoiul și se mai călesc împreună 3-4 minute, până când toate devin moi și ceapa sticloasă, ușor gălbuie. 


Se toarnă toată compoziția în apa fiartă, lăsându-se să fiarbă în continuare 2-3 minute. Se adaugă restul de zarzavat și se lasă să fiarbă împreună circa 20 de minute. 

Roșiile se decojesc și se taie în felii de circa 2 cm. Se presară cu puțin zahăr. Se adaugă peste compoziția din oală când zarzavatul a fiert și, după 10 minute, adăugăm substanța de acrit și frunzele de leuștean tăiate mărunt.

Peștele se adaugă întotdeauna după ce a fiert ciorba suficient și s-a adăugat acreala, pentru că altfel se va fărâmița și se va împrăștia în ciorbă (este foarte friabilă). Dacă folosim capete, după 10-15 minute de fiert în ciorbă, se încearcă cu furculița și, dacă aceasta pătrunde bine în țesut, se scot, se curăță de pe oase cărnița cu multă grijă și oasele se aruncă, apoi bucățelele de pește rămase se adaugă înapoi în ciorbă. Se mai lasă să fiarbă totul încă 10 minute.

La sfârșit, se pun frunzele de pătrunjel tăiate mărunt, se stinge focul și se lasă ciorba sub capacul pus ca să se liniștească și să se îmbine aromele.

Se servește fierbinte, nedreasă, pentru că niciodată nu trebuie să se combine peștele cu lactate sau gălbenuș de ou crud în mâncare.  

Se poate păstra la frigider cel mult 48 de ore, având grijă să fie temperatura suficient de scăzută (treapta 4). Peștele se alterează foarte repede dacă nu e conservat și nu e indicat să riscăm.

Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT