sâmbătă, 5 octombrie 2019

VIN DE STRUGURI ECONOMICOS


Ingrediente:

1 kg struguri boabe 
(Tămâioasă românească, Hamburg, Muscat-Otonel sau alte soiuri de struguri aromați),
3 kg de zahăr,
10 litri de apă,
2 lămâi,
20 g drojdie proaspătă.


Mod de preparare:




Se aleg boabele îndepărtând ciorchinii, se zdrobesc bine și se pun într-o damigeană. Din zahăr și din apă se prepară un sirop care se lasă să se răcească și, când este încă puțin călduț, se toarnă peste strugurii din damigeană. Se adaugă apoi drojdia dizolvată în puțină apă călduță, lămâia curățată de coajă și sâmburi și tăiată foarte mărunt, amestecându-se bine pentru a se omogeniza. Lichidul se toarnă în damigeana care se leagă cu un tifon pus în două. Se poate folosi și un dop special de fermentație care e prevăzut cu un furtunaș la mijloc, ce va trebui pus la celălalt capăt într-un vas cu apă ca să nu pătrundă aerul în damigeană. Se agită damigeana din când în când.

După oprirea fermentației, cu ajutorul unui furtun, se trage cu grijă la sticle care se astupă cu dopuri noi de plută.

Se păstrează la rece.


Calitatea acestui vin crește prin învechire.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT


joi, 3 octombrie 2019

PEȘTE PANE


Ingrediente:

Pește proaspă sau decongelat,
făină albă,
pesmet, 
ouă, 
sare și piper după gust,
untdelemn pentru prăjit,
lapte dulce (de preferat fără lactoză),
zeamă de lămâie.

Mod de preparare:

Pentru pregătirea peștelui, se procedează exact ca la rețeta PEȘTE PRĂJIT LA TIGAIE. După cum am arătat și la  acestă rețetă, peștele e singura carne care nu dezvoltă substanțe toxice dăunătoare prin prăjirea în ulei.

Pentru pane trebuie ales un pește cu mai puține oase și nu foarte gras, cum ar fi de pildă pangasus.

Diferența față de rețeta arătată mai sus este că, în acest caz, peștele, în loc să fie trecut prin mălai și făină, va fi trecut, pe rând, prin făină, ou bătut și pesmet, apoi pus în tigaia cu uleiul încins pentru rumenire. Regulile sunt aceleași ca pentru prăjirea simplă la tigaie. 













Peștele pane se servește cu felii de pâine (nu se pretează cu mămăligă), alături de garnituri diverse: orez, cușcuș, cartofi pai, legume. Se pot asocia și murături, salate, măsline sau hrean ras în oțet.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT