marți, 9 iulie 2019

PRĂJITURĂ CU VIȘINE ȘI NUCĂ


Ingrediente:

2 pahare vișine proaspete (sau decongelate), fără sâmburi,
2/3 pahar zahăr tos;

Pentru cocă: 

1 1/2 pahar făină albă,
1 pahar zahăr pudră,
2 lingurițe rase de praf de copt,
1 vârf de cuțit sare,
1/3 pahar unt moale (sau margarină),
2/3 pahar lapte,
1 ou,
1 pachet zahăr vanilat,
1/2 pahar nuci măcinate.

Mod de preparare:

1. Vișinele de amestecă cu zahărul tos și se țin la foc slab, amestecând, până dau în clocot, după care se pun într-o strecurătoare și se păstrează la cald până la întrebuințare.





2. Separat, se cerne făina cu praful de copt, zahărul pudră și sarea, apoi se încorporează untul, laptele și vanilia. Se bate compoziția cu telul 2 minute, se adaugă oul și se bate încă 2 minute.





3. Aluatul se toarnă într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină sau la care am folosit hârtie de copt ușor umezită pe ambele părți. Deasupra se presară vișinele calde și nucile tocate.





4. Se introduce tava la cuptor și se lasă la copt pentru circa  35 de minute.



5. Se lasă să se răcească și se taie în bucăți patrate.
La dorință, se poate servi cu frișcă bătută.





Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

TOCANĂ DE ARDEI GRAȘI ȘI CIUPERCI PLEUROTUS


Ingrediente:

3 ardei grași mari 
(unul verde, unul galben și unul roșu),
1 ceapă mare,
3 căței de usturoi,
500 g ciuperci pleurotus,
5 capere,
100 g orez prefiert,
10 bucăți roșii cherry,
cimbru,
mărar,
busuioc verde,
mentă verde,
3 linguri ulei de floarea soarelui,
20 g unt,
2 foi de dafin,
1 cub concetrat cu bulion de roșii,
1 cub concetrat cu usturoi,
1 linguriță zahăr,
2 lingurițe sare,
piper măcinat după gust.

Mod de preparare:

Zarzavatul se curăță, se spală și se taie după caz.
Ardeii se taie în 4-5 bucăți, se scot cotoarele și se curăță semințele, apoi se clătesc și se lasă la scurs. 
Ciupercile pleurotus se trec rapid printr-un jet de apă și se lasă la scurs, apoi li se îndepărtează părțile tari, lemnoase și se taie în 2-3 bucăți mai mari.
Ardeii se taie în felii de 0.5 cm, ceapa se toacă mărunt, la fel și usturoiul, iar roșiile și caperele se taie în jumătăți.



În uleiul încins, se pune ceapa tocată la călit până devine moale și lucioasă. Se adaugă untul și se lasă să se topească, apoi se adaugă 1 linguriță de sare și ardeii, care se lasă să se călească sub capac până devin moi. 



Separat, se încălzește circa 500 ml apă curată în care se pun să se dizolve cuburile de concentrat de supă cu bulion și cel cu usturoi.



Se adaugă ciupercile și se amestecă ușor, de jos în sus, ca să nu se terciuiască. 



Se adaugă condimentele din ierburi și se lasă să se călească sub capac 5 minute, apoi se stinge totul cu apa caldă în care am dizolvat cuburile, se adaugă foile de dafin și se lasă să fiarbă sub capac, la foc mediu spre mic, circa 15 minute.





Se presară jumătățile de roșii cherry cu zahăr și o linguriță de sare. 



Se adaugă roșiile și caperele și se lasă să fiarbă împreună circa 10  minute. 



Se adaugă orezul și se mai completează cu apă dacă e necesar; se adaugă și menta și busuiocul verde și se lasă să fiarbă sub capac încă 10 minute. 






Se stinge focul și se lasă mâncarea să se odihnească (cu capacul pus) și orezul să se mai dezvolte în lichid. Se potrivește gustul de sare și se piperează după gust. 

Se poate servi atât caldă, cât și rece.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT