duminică, 30 iunie 2019

PEȘTE PESCĂRESC


Ingrediente:

1 kg de pește (crap, somn, merluciu), 
1 ceapă mare (circa 150 g),
2 - 3 ardei grași (sau capia) mari,
1/2 kg roșii 
(sau o conservă de roșii depelate),
3 căței de usturoi,
1 foaie de dafin,
100 ml untdelemn,
piper,
făină,
sare.

Mod de preparare:

Peștele curățat se taie în jumătăți și apoi în bucăți de 4 - 5 cm, care se trec ușor prin făină. 



Untelemnul se pune într-o cratiță de 2 litri și, când s-a înfierbântat puțin, se așează bucățile de pește. Se prăjesc pe jumătate ( 2 - 3 minute pe fiecare parte ) și se scot pe hârtie absorbantă. 



În același untdelemn (eventual putem să-l strecurăm și să-l punem în alt vas), se pune imediat ceapa tăiată în felii subțiri, presărată cu o linguriță de sare, lăsând să se prăjească la foc mic, amestecând mai des, până când scade apa și devine lucioasă; se adaugă ardeii tăiați în felii subțiri sau cuburi, cu care se amestecă 2 minute ca să-și dezvolte aroma, usturoiul tocat, apoi roșiile curățate de coajă și tăiate în felii mai groase, foaia de dafin, un vârf de cuțit cu piper, o ramură de cimbru și circa 100 ml apă.





Se fierb pe plită la foc mic, circa 10 minute, ca să se formeze sosul. Acesta se va săra după gust. 
Se toarnă sosul într-o tavă medie și se adaugă măslinele nedesărate, dar fără sâmburi. 


Deasupra se așează bucățile de pește. 


Se pune tava la cuptor pentru circa 20 de minute, la 18o gr., apoi se scoate și se lasă să se răcească.



Se servește rece.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 29 iunie 2019

CIORBA DE LOBODA CU LEUSTEAN


Ingrediente:

o grămadă de frunze de lobodă,
1 țelină mică (rădăcină și frunze),
3 căței de usturoi,
3 fire de ceapă verde,
3 linguri ulei de măsline,
1 lingură mare de unt,
3 lingurițe cu vârf de sare,
zeama de la 1 lămâie mică,
frunzele de la o salată verde (opțional),
leuștean verde,
mărar verde,
2 gălbenușuri,
400 ml smântână dulce (groasă).

Mod de preparare:

Zarzavatul se curăță, se spală, se scruge și se taie fiecare după tipul său.

În vasul în care preparăm ciorba, punem uleiul și adăugăm ceapa și țelina tăiate mărunt. Lăsăm să se călească până devin moi, apoi adăugăm untul și usturoiul tocat.



Alegem frunzele de lobodă și eventual de salată și le tăiem în funcție de mărimea lor (să nu fie nici prea mărunte, nici prea mari). Separat încălzim 2.5 litri de apă pe care o adăugăm peste legumele călite.



Adăugăm loboda, salata verde și sarea și le le lăsăm să fiarbă acoperite circa 20 de minute.



Spălăm și lăsăm la înmuiat în apă rece orezul.
Alegem frunzele de mărar și leuștean, le spălăm sub un jet de apă, le scurgem și le tăiem mărunt.

Punem orezul (scurs de apă) la fiert, împreună cu mărarul verde și leușteanull verde pentru încă 15 minute.

Stingem focul și adăugăm zeama de lămâie.



Batem cele două gălbenușuri cu 2 linguri de apă rece. Separat, frecăm smântâna cu apă rece (circa 400 ml) și adăugăm gălbenușurile. Le omogenizăm. Adăugăm treptat câte un polonic din zeama fiartă și omogenizăm, apoi turnăm tot conținutul în oală și amestecăm bine. Potrivim gustul de sare. Lăsăm să stea acoperită cu capacul pentru 10 minute, apoi o distribuim în boluri și o servim.



Ciorba poate rămâne și nedreasă cu gălbenușuri și smântână, caz în care poate fi mâncată și rece.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT