sâmbătă, 15 iunie 2019

COVRIGEI CU UNT ȘI CHIMEN


Ingrediente:

550 g făină,
150 g unt sau margarină,
150 ml smântână sau iaurt,
3 linguri de lapte (30 ml),
20 g drojdie,
1 linguriță rasă de zahăr,
1 linguriță cu vârf sare fină (10 g),
1 linguriță chimen măcinat,
2 ouă (dintre care unul pentru uns, la sfârșit).

Mod de preparare:

1. Într-un castron, frecăm drojdia cu zahărul, până se lichefiază, adăugăm 100 g făină cernută și 2 linguri de lapte și lăsăm să stea acoperită circa 15 minute. 

2. Peste restul de făină (cernută), se adaugă maiaua, apoi untul moale (topit și răcit), smântâna, laptele, oul întreg, sarea, chimenul, amestecănd totul bine cu o lingură de lemn. La sfârșit, se frământă cu mâna 4-5 minute. Aluatul va ieși mai vârtos. Se lasă să se odihnească acoperit, într-un loc cald, încă 15-20 de minute.



3. După ce și-a dublat volumul, se așează pe o foaie de silicon presărată cu puțină făină și se întinde într-o foaie cu grosimea de 4-5 mm care, apoi, se taie cu o formă specială de covrigei (care are din fabricație forma de covrigei - cu 3 despărțituri), trecută mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de ea. 

În absența formei de covrigei, foaia se taie cu cuțitul sau cu ruleta trecută prin făină, în fâșii de 2/7 cm; se pot forma diferite figurine sau pot fi lăsate și așa, sub formă de bețigașe.



4. Covrigeii se așează în tavă cu distanță de 1 cm între ei și se ung deasupra cu ou bătut sau gălbenușul bătut cu 2 linguri de apă. Se mai pot presăra cu puțin chimen pentru decor.






5. Se coc la foc mijlociu (200 grade), circa 20 de minute, până când se rumenesc puțin. Nu se întrebuințează multă făină în timpul manoperei, aluatul fiind vârtos. 


Se servesc după ce s-au răcit complet.
Se pot păstra timp îndelungat, în cămară, în cutie de carton, închisă.



Poftă bună! 

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

duminică, 9 iunie 2019

CLĂTITE CU UMPLUTURĂ DE CIUPERCI


Ingrediente:

Pentru clătite:

2 ouă,
150 g făină,
300 ml lapte,
100 g ulei,
sare.

Pentru umplutură:


800 g ciuperci curățate, spălate foarte bine și tăiate mărunt,

1 lingură mare cu ceapă tocată mărunt,

1 ou,

1 cățel de usturoi,
1 vârf de cuțit de piper și sarea necesară,
100 ml ulei (sau 50 g ulei și 50 g unt),
1 lingură făină,
1 pahar lapte,
1 lingură pătrunjel verde tocat mărunt.

Pentru pane:

2 ouă,
150 g pesmet,
2 linguri cu ulei.

Mod de preparare:

Prepararea clătitelor

Făina cernută se pune într-o oală de mărime potrivită (de circa 1 litru). Se face o adâncitură în făină cu lingura de lemn, apoi se sparg ouăle și se adaugă puțină sare. Se adaugă laptele, amestecând mereu, până când s-a obținut un amestec omogen. Din acest amestec se prăjesc pe amândouă părțile 10 - 15 clătite, dar dacă tigaia e mai mare, pot ieși doar 7 - 8. Aceste clătite se pot întrebuința pentru diferite preparate culinare, ca fel de intrare sau desert.





Prepararea umpluturii:

Ciupercile, împreună cu ceapa și usturoiul se înăbușă în uleiul încins. Ciupercile își vor lăsa apă, iar dacă sunt de la conservă și compoziția e uscată, se adaugă 1/2 pahar de apă. Se lasă să fiarbă sub capac circa 10 minute. Se amestecă făina și laptele, se adaugă piper și sare, pătrunjelul tocat și se mai lasă să fiarbă până se îngroașă compoziția, apoi se adaugă oul bine bătut cu furculița și se mai lasă pe foc mic până se leagă bine, amestecând continuu ca să nu se ardă. Se trage de pe foc și se lasă puțin să se răcească. Cu această compoziție se umplu clătitele. După ce s-a pus umplutura la mijloc, se îndoaie la ambele capete și se rulează în formă de sul. 





Prepararea paneului:

Fiecare clătită se trece prin făină, ou bătut și pesmet. Se prăjesc pe amândouă părțile în ulei încins. 








Se servesc cu sos de roșii prezentat în sosieră. Rețeta o puteți găsi aici: SOS DE ROȘII PENTRU LEGUME SOTATE





Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT