duminică, 9 iunie 2019

CLĂTITE CU UMPLUTURĂ DE CIUPERCI


Ingrediente:

Pentru clătite:

2 ouă,
150 g făină,
300 ml lapte,
100 g ulei,
sare.

Pentru umplutură:


800 g ciuperci curățate, spălate foarte bine și tăiate mărunt,

1 lingură mare cu ceapă tocată mărunt,

1 ou,

1 cățel de usturoi,
1 vârf de cuțit de piper și sarea necesară,
100 ml ulei (sau 50 g ulei și 50 g unt),
1 lingură făină,
1 pahar lapte,
1 lingură pătrunjel verde tocat mărunt.

Pentru pane:

2 ouă,
150 g pesmet,
2 linguri cu ulei.

Mod de preparare:

Prepararea clătitelor

Făina cernută se pune într-o oală de mărime potrivită (de circa 1 litru). Se face o adâncitură în făină cu lingura de lemn, apoi se sparg ouăle și se adaugă puțină sare. Se adaugă laptele, amestecând mereu, până când s-a obținut un amestec omogen. Din acest amestec se prăjesc pe amândouă părțile 10 - 15 clătite, dar dacă tigaia e mai mare, pot ieși doar 7 - 8. Aceste clătite se pot întrebuința pentru diferite preparate culinare, ca fel de intrare sau desert.





Prepararea umpluturii:

Ciupercile, împreună cu ceapa și usturoiul se înăbușă în uleiul încins. Ciupercile își vor lăsa apă, iar dacă sunt de la conservă și compoziția e uscată, se adaugă 1/2 pahar de apă. Se lasă să fiarbă sub capac circa 10 minute. Se amestecă făina și laptele, se adaugă piper și sare, pătrunjelul tocat și se mai lasă să fiarbă până se îngroașă compoziția, apoi se adaugă oul bine bătut cu furculița și se mai lasă pe foc mic până se leagă bine, amestecând continuu ca să nu se ardă. Se trage de pe foc și se lasă puțin să se răcească. Cu această compoziție se umplu clătitele. După ce s-a pus umplutura la mijloc, se îndoaie la ambele capete și se rulează în formă de sul. 





Prepararea paneului:

Fiecare clătită se trece prin făină, ou bătut și pesmet. Se prăjesc pe amândouă părțile în ulei încins. 








Se servesc cu sos de roșii prezentat în sosieră. Rețeta o puteți găsi aici: SOS DE ROȘII PENTRU LEGUME SOTATE





Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

duminică, 19 mai 2019

SARMALE DIN VARZĂ ALBĂ DULCE CU OREZ



Ingrediente:

1 căpățână de varză de circa 1 1/2 kg,
250 g orez,
200 ml untdelemn,
250 ml suc de roșii,
cimbru,
foaie de dafin,
50 g muguri de pin,
250 g ciuperci 
(de preferat pleurotus, curățate și tocate mărunt),
4 fire de ceapă verde,
2 fire de usturoi verde 
sau 3 căței de usturoi curățați și zdrobiți,
2 linguri mărar verde tocat (sau uscat),
2 lingurițe mentă proaspătă tocată (sau uscată),
sare și piper măcinat,
300 ml supă de legume limpede 
(poate fi înlocuită cu 1 cub concentrat),
smântână pentru servit,
cimbru,
1 ardei roșu pentru culoare,
1 ou (opțional),
mărar verde pentru ornat.







Mod de preparare:

1. Opărirea verzei pentru a avea frunze moi se face astfel:
se taie cotorul verzei de jur-împrejur și se scoate în întregime. Căpățâna (sau căpățânile) se pun într-o oală cu apă clocotită, la care am adăugat 1 lingură de sare. Se întorc în apă, câte 1 - 2 minute pe fiecare parte. Pe măsură ce se desprind frunzele, acestea se scot, având grijă să nu se rupă, și se pun într-un vas cu strecurător (una peste alta). Se lasă la răcit până terminați toată operația. La sfârșit, se taie nervura groasă de pe spatele fiecărei frunze, fără să se facă găuri în frunză. Dacă sunt prea mari, le puteți tăia în două.







2. Încingeți 1 lingură de ulei într-o tigaie și prăjiți mugurii de pin timp de 2-3 minute, amestecând frecvent, apoi scoateți-i din tigaie și lăsați-i deoparte. Puneți orezul să se călească puțin, pentru a se întări și a nu se zdrobi la fierbere, apoi adăugați apă în amestec cu sucul de roșii în proporții egale - câte 150 ml fiecare (cât să-l acopere de 2 degete) și lăsați-l să fiarbă.






2. Puneți 3 linguri de ulei în tigaie, la foc potrivit, și căliți timp de 7 - 8 minute ciupercile, ceapa verde tocată mărunt și usturoiul. Dacă e nevoie, adăugați puțină apă și lăsați-le să fiarbă până devin moi și scade tot lichidul. 




3. Adăugați compoziția de ciuperci la orezul fiert (separat), ierburile aromate, mugurii de pin (dar oprim o parte din ei pentru decor, la servire), sare și piper după gust și (opțional) un ou întreg. 





4. Așezați câte o lingură din amestec la mijlocul fiecărei frunze de varză. Împăturiți spre interior marginea dinspre codiță, apoi rulați sarmalele și, la capătul celălalt, îndesați înspre interior, cu degetul, frunza de varză.





5. Aranjați sarmalele într-o cratiță, cu marginea foii în jos.  Deasupra puneți suficientă supă de legume (cât să le cuprindă), la care adăugați foaia de dafin și cimbrul, 100 ml suc de roșii, 4 - 5 linguri de ulei și completați cu apă până la nivelul sarmalelor. De asemenea, putem adăuga ardeiul roși tăiat cuburi mici pentru culoare. La baza cratiței, poate fi pusă varza, rezultată din frunzele care au fost prea mici pentru a fi folosite la împăturit, tăiate ca fideaua. Putem păstra o parte din frunze pentru a pune varză tăiată și deasupra sarmalelor.



6. Acoperiți cratița și puneți sarmalele la fiert. Când supa începe să clocotească, micșorați flacăra și lăsați sarmalele să fiarbă la foc mic până când lichidul scade și varza e bine înmuiată. Varza acră fierbe în circa 1 1/2 ore, iar varza dulce în circa 1 oră. Lăsați-le să se răcească în vasul în care au fiert. De preferat ar fi să le fierbeți într-o oală de ceramică cu capac.

7. Se servesc simple, cu smântână adăugată deasupra, peste care se presară muguri de pin și mărar verde, ca decor.



Se servesc ca fel întâi sau ca fel doi de mâncare.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT