vineri, 26 aprilie 2019

CIORBĂ DE PLEUROTUS


Ingrediente:

500 g ciuperci pleurotus,
500 g zarzavat de supă:
morcov, pătrunjel, țelină,
1 ceapă mare (sau 2 mai mici - total 100 g),
8 - 10 căței de usturoi,
1 lămâie mare,
2 gălbenușuri,
200 ml smântână dulce (sau iaurt),
20 g de unt, 
leuștean verde,
frunze de țelină,
pătrunjel verde (opțional),
3 litri de apă curată,
sare și piper după gust.



Mod de preparare:

1. Se trec ciupercile printr-un jet de apă rece, rapid. Se scurg de apă și se taie fideluță (la 0.5 - 1 cm).



2. În 3 litri de apă rece, se pune zarzavatul pentru supă (curățat și spălat în prealabil), împreună cu 1 linguriță de sare. Tăiem ceapa în 2 - 4 bucăți și rădăcinoasele în 4 - 6 bucăți, pe lungime. Se lasă să fiarbă circa 20 de minute (până când sunt moi).



3. Când sunt fierte, scoatem zarzavaturile întregi cu o spumieră și continuăm fierberea cu ciupercile pleurotus și usturoiul tocat. Tot acum putem adăuga și leușteanul. Completăm cu apă în funcție de cât de deasă vrem să iasă ciorba. Mai putem adăuga și pe parcurs.



4. Când ciupercile sunt fierte, se închide focul. Se acrește ciorba cu zeama de la lămâie și se potrivește de sare. Se adaugă verdeața tocată și un cubuleț de unt. Se lasă sub capac 3 - 4 minute să se îmbine aromele și să se topească untul.



5. Ciorba se drege cu cele 2 gălbenușuri, frecate cu 2 linguri de apă rece, la care am adăugat smântâna sau iaurtul. Se presară piperul proaspăt măcinat și se lasă sub capac să se odihnească 10 minunte, apoi se servește ușor fierbinte.

Respectând această rețetă, obțineți o ciorbă identică la gust cu ciorba de burtă, dar mult mai sănătoasă.







Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT


CHIFLE SAU BAGHETE CU SPANAC ȘI BRÂNZĂ FETA


Ingrediente:

4 chifle mari sau 2 baghete,
200 g brânză feta,
4 linguri de mozarella rasă,
200 g baby spanac,
4 linguri ulei de măsline,
sare și piper după gust,
verdețuri după gust 
(mărar verde, leuștean verde, busuioc verde sau uscat),
1 linguriță granule de usturoi sau 
2 căței de usturoi zdrobiți,
2 linguri muguri de pin (opțional).

Mod de preparare:

1. Se scoate miezul chiflei sau baghetei, după caz.
Bagheta poate fi tăiată în felii de 1.5 cm grosime, iar chifla în 4 bucăți sau în jumătăți pe orizontală.

2. Într-un castron, se amestecă brânza, mărunțită bine cu o furculiță, 2 linguri de ulei de măsline, mozarella, spanacul (călit rapid separat cu 2 linguri de ulei de măsline, usturoiul și verdeața tocată) și piperul. Dacă mai trebuie sare, adăugați, dar dacă brânza e deja sărată, omiteți sarea.







3. Umpleți feliile de păine cu acest amestec. Presărați mugurii de pin și puneți căpăcelele. 




4. Reconstituiți chiflele sau baghetele și înveliți-le în hârtie de copt. Introduceți pentru 30 de minute în cuptor, la180 grd C, treapta 6. 



Serviți cât sunt calde. 






Vezi și: Spanac prăjit rapid cu parmezan 

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT