luni, 8 aprilie 2019

STUFAT DE CARNE VEGANĂ (SEITAN)


Ingrediente:

Seitan gata preparat (330 ml),
1 cutie de roșii tăiate în suc propriu (400 gr),
3 linguri de ulei de măsline,
3 cepe,
1 căpățână de usturoi,
1 căpățână de salată verde,
leuștean, mărar, pătrunjel verde,
2 foi de dafin,
3 lingurițe rase de sare,
piper măcinat după gust,
2 lingurițe boia,
2 linguri făină albă.


Mod de preparare:

1. Salata se spală frunză cu frunză și se lasă la scurs. 
2. Se clătesc bucățile de șeitan și se taie în cuburi uniforme.


3. Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt, apoi se pune la călit cu 3 linguri de ulei de măsline. Se poate adăuga și o  lingură de ghee dacă aveți. 


4. Se adaugă seitanul și se lasă să se călească împreună 1 minut.

5. Se adaugă sarea (2 lingurițe), usturoiul tocat și boiaua și la final o cană de apă curată. Se lasă să fiarbă împreună sub capac circa 10 minute.

6. Se adaugă roșiile cu sucul de roșii și foile de dafin și se mai lasă să fiarbă 10 minute. 


7. Tăiem salata verde în fâșii mai late, tocăm verdeața (leușteanul, mărarul și pătrunjelul).
Adăugăm salata verde și mărarul și lăsăm să fiarbă circa 15 minute (după ce se înmoaie și scade, punem capacul).




8. Frecăm făina albă cu puțină apă rece și o adăugăm la mâncare, amestecând ușor ca să nu se facă cocoloașe. Se lasă să mai fiarbă 10 minute.

9. La sfârșit, adăugăm încă puțină sare (1 linguriță), piperul măcinat și presărăm pătrunjelul verde. Lăsăm să se odihnească cu capacul acoperit.

Se servește simplă, alături de felii de pâine integrală.




Poftă bună! 

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

ASPIC DIN LEGUME


Ingrediente:

100 g morcovi,
100 g mazăre,
100 g porumb,
100 g ciuperci (aici am folosit porcini),
50 g ardei colorat,
sau alte legume fierte la alegere,
2 pliculețe de gelatină,
sau agar agar,
2 lingurițe de sare,
1 linguriță rasă piper măcinat.

Mod de preparare:









Se fierb legumele separat, se scurg de apă și se lasă la răcit.
Se taie în felii sau cuburi, după caz, și se așează în recipiente astfel:
  • morcovii se taie cubulețe;
  • mazărea și porumbul se pun așa cum sunt;
  • ciupercile curățate se taie felii subțiri.



Se dizolvă gelatina în puțină apă, se condimentează cu sare și piper, apoi se toarnă peste legume și se completează cu zeamă, până când acestea sunt perfect acoperite.



Dacă nu folosiți gelatină, puteți folosi varianta vegană agar-agar, așa cum am făcut eu în cazul de față. Se procedează conform instrucțiunilor de pe ambalaj. La 1/2 litru de apă, se pun 2 lingurițe de agar-agar, se amestecă bine să nu rezulte cocoloașe și se lasă să stea 5 minute, apoi se dă în fiert 5 minute, amestecând continuu. Se lasă să se răcească puțin, dar nu de tot, și se toarnă călduț peste legume.

Recipientele se pun la frigider pentru minim 2 ore.



Pentru ca aspicul să se scoată mai ușor din forme, acestea, după ce sunt scoase de la frigider, se introduc în apă fiartă timp de 10 - 20 de secunde, apoi se răstoarnă imediat pe farfuria de servit.

Pentru ca preparatul rezultat să nu fie fad, trebuie să fie bine condimentate legumele sau/și compoziția cu gelatină sau agar-agar, după gust. Putem adăuga, de exemplu, și boia sau usturoi pisat, cimbru, etc.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT