luni, 8 aprilie 2019

ASPIC DIN LEGUME


Ingrediente:

100 g morcovi,
100 g mazăre,
100 g porumb,
100 g ciuperci (aici am folosit porcini),
50 g ardei colorat,
sau alte legume fierte la alegere,
2 pliculețe de gelatină,
sau agar agar,
2 lingurițe de sare,
1 linguriță rasă piper măcinat.

Mod de preparare:









Se fierb legumele separat, se scurg de apă și se lasă la răcit.
Se taie în felii sau cuburi, după caz, și se așează în recipiente astfel:
  • morcovii se taie cubulețe;
  • mazărea și porumbul se pun așa cum sunt;
  • ciupercile curățate se taie felii subțiri.



Se dizolvă gelatina în puțină apă, se condimentează cu sare și piper, apoi se toarnă peste legume și se completează cu zeamă, până când acestea sunt perfect acoperite.



Dacă nu folosiți gelatină, puteți folosi varianta vegană agar-agar, așa cum am făcut eu în cazul de față. Se procedează conform instrucțiunilor de pe ambalaj. La 1/2 litru de apă, se pun 2 lingurițe de agar-agar, se amestecă bine să nu rezulte cocoloașe și se lasă să stea 5 minute, apoi se dă în fiert 5 minute, amestecând continuu. Se lasă să se răcească puțin, dar nu de tot, și se toarnă călduț peste legume.

Recipientele se pun la frigider pentru minim 2 ore.



Pentru ca aspicul să se scoată mai ușor din forme, acestea, după ce sunt scoase de la frigider, se introduc în apă fiartă timp de 10 - 20 de secunde, apoi se răstoarnă imediat pe farfuria de servit.

Pentru ca preparatul rezultat să nu fie fad, trebuie să fie bine condimentate legumele sau/și compoziția cu gelatină sau agar-agar, după gust. Putem adăuga, de exemplu, și boia sau usturoi pisat, cimbru, etc.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

miercuri, 27 februarie 2019

PASTE PENNE CU VINETE ȘI SOS DE ROȘII


Ingrediente:

2 vinete,
250 g paste (penne),
500 g roșii proaspete,
1 linguriță sare,
4-5 căței de usturoi (sau după gust),
1 ceapă mică,
1 linguriță rasă boia dulce,
1 legătură mărar verde,
1 legătură pătrunjel verde,
1 lingură rasă zahăr,
ulei pentru prăjit vinetele și ceapa,
1 cub concentrat de legume (opțional),
piper proaspăt măcinat, 
brânză la alegere (mozarella rasă, raspadura, etc.),
parmezan ras,
busuioc verde pentru decor.

Mod de preparare:

Se toacă ceapa și se trece usturoiul prin presă. Roșiile tăiate în 2 - 4 bucăți (depinde de mărime), împreună cu mărarul verde, se pun într-un mărunțitor de legume (blender) pentru a obține o pastă omogenă.





Se taie vinetele în felii și apoi feliile în cuburi.



Într-un vas, se pune o ceașcă de ulei și se lasă să se înfierbânte. Se trec pe rând cuburile de vinete ca să se rumenească puțin, apoi se scot pe o hârtie absorbantă.





După ce au fost prăjite toate vinetele, în uleiul rămas se pune ceapa și usturoiul și se lasă la călit 1-2 minute, timp în care se amestecă să nu se ardă. Se adaugă pasta de roșii, sarea, zahărul, boiaua de ardei și când clocotește, se adaugă și cubul concentrat de legume. Se lasă să fiarbă circa 10 minute, apoi adăugăm vinetele și le lăsăm să fiarbă în sosul de roșii.



Separat, se pun la fiert pastele în apă clocotită în care s-a adăugat sare grunjoasă. Se lasă să fiarbă sub capac circa 10-15 minute (a se vedea și indicațiile de pe ambalaj). 
Când apa devine albă complet, sunt gata. 


Se lasă să se odihnească sub capac. 


Nu aruncăm apa rămasă de la fierberea pastelor pentru că o vom folosi!

Din apa de la paste, se ia cu un polonic și se mai adaugă în compoziția de roșii cu vinete pentru a o aduce la consistența dorită. Când sosul e gata, se adaugă pastele în el și se amestecă ușor. 



Se pune brânza dorită și se lasă să mai dea un clocot. 



Se ia vasul de pe foc, apoi se adaugă pătrunjelul verde tocat și se presară parmezanul. 



Se lasă să se odihnească 5 minute sub capac, apoi se distribuie în farfurii pentru paste. La servire, se mai poate adăuga puțină apă de la pastele fierte pentru a se forma un mic sos. Se servesc calde sau chiar fierbinți.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT