miercuri, 27 februarie 2019

PASTE PENNE CU VINETE ȘI SOS DE ROȘII


Ingrediente:

2 vinete,
250 g paste (penne),
500 g roșii proaspete,
1 linguriță sare,
4-5 căței de usturoi (sau după gust),
1 ceapă mică,
1 linguriță rasă boia dulce,
1 legătură mărar verde,
1 legătură pătrunjel verde,
1 lingură rasă zahăr,
ulei pentru prăjit vinetele și ceapa,
1 cub concentrat de legume (opțional),
piper proaspăt măcinat, 
brânză la alegere (mozarella rasă, raspadura, etc.),
parmezan ras,
busuioc verde pentru decor.

Mod de preparare:

Se toacă ceapa și se trece usturoiul prin presă. Roșiile tăiate în 2 - 4 bucăți (depinde de mărime), împreună cu mărarul verde, se pun într-un mărunțitor de legume (blender) pentru a obține o pastă omogenă.





Se taie vinetele în felii și apoi feliile în cuburi.



Într-un vas, se pune o ceașcă de ulei și se lasă să se înfierbânte. Se trec pe rând cuburile de vinete ca să se rumenească puțin, apoi se scot pe o hârtie absorbantă.





După ce au fost prăjite toate vinetele, în uleiul rămas se pune ceapa și usturoiul și se lasă la călit 1-2 minute, timp în care se amestecă să nu se ardă. Se adaugă pasta de roșii, sarea, zahărul, boiaua de ardei și când clocotește, se adaugă și cubul concentrat de legume. Se lasă să fiarbă circa 10 minute, apoi adăugăm vinetele și le lăsăm să fiarbă în sosul de roșii.



Separat, se pun la fiert pastele în apă clocotită în care s-a adăugat sare grunjoasă. Se lasă să fiarbă sub capac circa 10-15 minute (a se vedea și indicațiile de pe ambalaj). 
Când apa devine albă complet, sunt gata. 


Se lasă să se odihnească sub capac. 


Nu aruncăm apa rămasă de la fierberea pastelor pentru că o vom folosi!

Din apa de la paste, se ia cu un polonic și se mai adaugă în compoziția de roșii cu vinete pentru a o aduce la consistența dorită. Când sosul e gata, se adaugă pastele în el și se amestecă ușor. 



Se pune brânza dorită și se lasă să mai dea un clocot. 



Se ia vasul de pe foc, apoi se adaugă pătrunjelul verde tocat și se presară parmezanul. 



Se lasă să se odihnească 5 minute sub capac, apoi se distribuie în farfurii pentru paste. La servire, se mai poate adăuga puțină apă de la pastele fierte pentru a se forma un mic sos. Se servesc calde sau chiar fierbinți.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

vineri, 15 februarie 2019

ȘALĂU ÎN SOS CURRY


Ingrediente:

600 g pește (aproximativ),
2 lingurițe curry,
1 linguriță rasă curcuma,
1 linguriță nucșoară,
1 linguriță rasă gram masala,
1 linguriță zahăr,
1/2 linguriță pudră de ghimbir,
sucul de la 1/2 de limette,
3 căței de usturoi,
2 linguri ulei,
200 - 400 ml apă caldă, 
1 cub concentrat de legume,
1 ceapă mică albă,
1 linguriță pudră de coriandru,
sare după gust,
1/4 linguriță praf de chilli,
2 foi de dafin,
3 cuișoare,
30 g unt.

Mod de preparare:

Curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm mărunt. Punem uleiul într-o tigaie antiaderentă și, când s-a încălzit, adăugăm ceapa și usturoiul. Le sotăm câteva secunde, adăugând și untul între timp, apoi adăugăm fileurile de pește și le presărăm cu: curry, curcuma, ghimbir, chilli, zahăr, nucșoară, gram masala, coriandru și sare. 



Amestecăm pe foc mediu cam 2 minute, apoi adăugăm zeama de limette și apa caldă în care am dizolvat cubul concentrat pentru supă. Adăugăm cuișoarele și foile de dafin.




Fierbem peștele circa 15 minute sau până sosul capătă o consistență cremoasă. 
Peștele nu se amestecă, ci se învârte cratița cu totul din când în când, deoarece e foarte fraged și se sfărâmă.


Stingem focul și servim peștele imediat, alături de o garnitură din orez basmati sau de cușcuș cu tarhon, pe care o preparăm separat. 




Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT