sâmbătă, 29 iulie 2017

PIURE DE CARTOFI CU ULEI DE MĂSLINE


Ingrediente:
(pentru 1 porţie, dacă e meniu de sine stătător):

500 g cartofi,
2 linguri ulei de măsline,
1 lingură smântână dulce 
sau 2 linguri de lapte dulce (încălzit),
20 g unt,
1 linguriţă oţet alb,
sare,
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Umplem pe trei sferturi o oală cu apă şi o aducem la temperatura de fierbere.

Între timp, spălăm cartofii, îi decojim şi îi tăiem în sferturi. Când apa a ajuns la punctul de fierbere, adăugăm cartofii şi îi lăsăm să fiarbă circa 20 de minute, până când se simt moi atunci când sunt înţepaţi cu o furculiţă.


Aici sunt 500 g de cartofi cântăriţi după curăţare




Scurgem apa din oală şi punem cartofii la loc. Punem oala cu cartofi pe foc mic şi, cu un zdrobitor de cartofi, facem piureul în apa rămasă. Adăugăm uleiul de măsline, smântâna (sau laptele) şi untul. Punem la sfârşit şi oţetul şi asezonăm cu sare şi piper.




Pentru servire, punem piureul în bol. Facem cu dosul unei linguri o gaură la mijloc şi turnăm în ea o lingură de ulei de măsline, care-i va spori savoarea.


Se serveşte imediat. Se pot asocia murături, de exemplu gogoşari marinaţi, sau salate diverse, cum ar fi cea de roșii.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

marți, 25 iulie 2017

PRĂJITURĂ FRAGEDĂ CU CAISE SAU PIERSICI


Ingrediente:

1 kg de caise sau piersici (cântărite cu sâmburi),
140 g unt,
140 g zahăr pudră,
2 ouă,
180 g făină,
1 praf de copt,
zahăr vanilat.



Mod de preparare:

Untul, ţinut la temperatura camerei cu 1-2 ore înainte ca să fie moale, se freacă spumă, apoi se adaugă zahărul pudră şi se freacă mai departe până se formează o masă spumoasă.



Amestecăm praful de copt cu făina cernută. Adăugăm ouăle întregi, bătute anterior cu un praf de sare, zahărul vanilat şi făina amestecată cu praful de copt şi amestecăm totul bine încă 10 minute.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu puţin ulei sau unt topit şi făină, se toarnă compoziţia rezultată. Se nivelează cu o spatulă. Deasupra, se aşează caisele sau piersicile cu partea scobită în sus.





Prăjitura se coace la foc potrivit (mai mic, pentru a avea timp şi caisele să se coacă), pentru aproximativ 50 - 60 de minute. Nu se deschide uşa cuptorului în primele 20 de minute. Când s-a copt, prăjitura se scoate şi se pudrează bine cu zahăr, apoi se lasă să se răcească.



Se taie rece, pentru că fructele alunecă atunci când sunt prea calde.
În această rețetă am folosit caise, dar cu piersici iese la fel de bună.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT