joi, 19 septembrie 2024

Rețetă de caracatiță în sos de roșii

 


Caracatița este unul dintre cele mai caracteristice specialități ale „stilului marin” grecesc, care a fost inventat de minoici și a fost adoptat de cultura miceniană, ambele civilizații grecești antice. Și grecii moderni iubesc cu adevărat caracatița ca fel principal.

Ingrediente:

caracatiță (întreagă sau tentacule)
ulei de măsline
1 cubuleț de unt
4 catei de usturoi
ceapă roșie tocată
câteva fire de ceapă verde tocate
1 ardei gras galben
1 ardei capia roșu
1/2 cană vin (roșu sau alb)
2 roșii decojite și tăiate cubulețe
3-4 linguri de piure de roșii diluat cu apă
1 foaie de dafin
zeama de la 2 lămâi
2 lingurițe zahăr
Piper
cimbru
pătrunjel verde tocat

Mod de preparare:

Curățați și spălați caracatița. Se pune caracatița într-o oală mare și se încălzește la foc mediu fără a adăuga apă, deoarece caracatița își va elibera propriile suc. Când apa care se eliberează începe să fiarbă, fierbeți caracatița la foc mic timp de 10 minute. Scoateți caracatița din oală și îndepărtați pielea. Scurgeți apa din tigaie.

Tăiați caracatița în bucăți mici și întoarceți-o în cratiță. Se adăugați untul și se căleste câteva minute la foc mediu, după care se adaugă zeama de lămâie, vinul, praf de usturoi sau 2 căței de usturoi zdrobiți. Se lasă să fiarbă sub capac până s-a evaporat vinul.

Într-un vas separat, se călește în uleiul încins ceapa și 2 căței de usturoi tocați, peste care adăugăm o linguriță de sare. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă ardeii tăiați cubulețe mici și se lasă să se călească împreună. Când și ardeii devin destul de moi, se toarnă piureul de roșii diluat cu apă, roșiile decojite și tocate și apa caldă în care am dizolvat o lingură de vegeta. Se pune foaua de dafin și cimbrul, se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă la foc foarte. După ce caracatița a fiert în vin, se adaugă peste sosul de legume și roșii și se continuă fierberea la foc încet, timp de aproximativ 2 ore sau până când se înmoaie și sosul devine gros gros. Se scoate foaia de dafin și se adaugă pătrunjel verde tocat. Se lasă să se răcească în vasul în care am gătit. După 1-2 ore se scoate pe platou și se servește simplă, sau cu garnitură de paste sau orez. 

Se mai pot adăuga și măsline negre.

Poftă bună!

Niciun comentariu: