duminică, 26 august 2018

TERINĂ DE LEGUME


Ingrediente:

150 g morcovi,
150 g mazăre verde,
150 g fasole roșie sau neagră,
1 cutie mică de porum dulce,
50 g parmezan,
200 ml smântână,
4 ouă,
sare,
piper alb,
pudră de tumeric,
2 căței de usturoi zdrobiți (opțional);
(cantitățile sunt aproximative).

Mod de preparare:


Curățăm morcovii și îi punem la fiert în apă cu sare. 
Separat se fierb și celelalte legume (dacă nu sunt din conserve, prefierte sau chiar fierte). Nu trebuie ca legumele să ajungă foarte moi. Se scurg bine de zeamă și se pun în boluri separate dacă vrem să le așezăm în straturi diferite, altfel se pun la un loc într-un castron.

Parmezanul se rade. Batem ouăle cu sarea, adăugăm smântâna, batem în continuare bine, după care adaugăm parmezanul ras, pudra de turmeric și piperul.

Punem legumele, bine scurse și tăiate în cuburi dacă e cazul, în acest amestec și omogenizăm.



Se unge și se tapetează o formă de terină. Turnăm amestecul de legume cu ouă și smântână și nivelăm. Presărăm puțin parmezan ras deasupra.





Introducem vasul la cuptor la 180 grd C pentru 40 de minute - 1 oră (depinde de cuptor și de vas). Spre sfârșit, putem mări temperatura la 200 grd C.  Nu trebuie lăsată mai mult pentru că devine prea uscată.

Scoatem vasul din cuptor și lăsăm terina să se răcească. Când e complet rece, se scoate din vas și se taie felii. Până e caldă, terina e moale și dacă o răsturnăm se poate împrăștia, dar ea se încheagă până când se răcește complet.




Se poate servi simplă, ca aperitiv sau fel principal de mâncare, alături de ridichi, andive, salată de roșii, etc., dar putem să-i adăugăm și o garnitură, cum ar fi cea de cartofi pai sau piure de spanac sau un simplu sos de maioneză.
Putem folosi și alte combinații de legume, după preferință,  dar trebuie să păstrăm proporția cantităților.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 4 august 2018

SOMON FRIPT CU GARNITURĂ DE CARTOFI NATUR


Ingrediente:

250 g file de somon sălbatic,
2-3 fire de ceapă verde sau 1 ceapă mică,
câteva fire de pătrunjel verde,
3 linguri de ulei de floarea soarelui sau măsline.

Mod de preparare:

Se marinează fileul de pește (decongelat) în 2 linguri de ulei, la care se adaugă ceapa tăiată mărunt și pătrunjelul verde tocat. Se ține la frigider o oră.



Se curăță fileul, urmând ca ceapa și pătrunjelul să fie folosite la garnitura pe care o vom pregăti separat (care poate fi din piure de cartofi, cu sau fără mazăre, cartofi natur sau orez).



Se încinge grătarul și punem fileul, după ce îl ungem cu restul de ulei, și îl lăsăm la rumenit pentru aproximativ 10 minute pe fiecare parte. Dacă mai e necesar, îl mai întoarcem de pe o parte pe alta cu o spatulă, având grijă să nu îl rupem și, dacă vedem că devine prea uscat și fumegă, îl mai ungem cu puțin ulei. 



Dacă nu avem un grătar bun (eu am folosit unul din ceramică, neaderent), putem trage fileul într-o tigaie antiaderentă și procedăm la fel.

Se servește imediat, lângă garnitura aleasă, felii de lămâie și măsline.



Putem înlocui cartofii cu legume sotate.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


miercuri, 1 august 2018

CREMĂ LA CEŞTI


Ingrediente:

1 litru de lapte,
4 ouă,
150 g zahăr,
1 pachet zahăr vanilat,
1 linguriţă esenţă de vanilie sau 
seminţele de la o păstaie de vanilie.

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert împreună cu zahărul şi seminţele de la păstaia de vanilie sau zahărul vanilat. Dacă folosim esență de vanilie, o punem după ce luăm laptele de pe foc.

Într-un castron, se bat ouăle întregi cu un vârf de cuțit de sare, peste care se va turna, încetul cu încetul, laptele cu zahărul şi vanilia, apoi se strecoară.


Se toarnă compoziţia în ceştile puse în tavă în aşa fel încât să fie cât mai pline, deoarece crema va scădea foate mult la fiert. Din toată cantitatea, trebuie să iasă cam 4 cești mari sau 8 mai mici. 


Se toarnă apă clocotită în tavă, cu grijă ca să nu intre apă în ceşti. Ceştile vor fi aşezate într-o tavă pentru cuptor în aşa fel încât apa să poată circula printre ele.

Se dă tava la cuptor. Focul trebuie potrivit astfel ca apa să nu fiarbă în clocote mari şi să ajungă în ceşti.
Crema în ceşti de mărime potrivită se ţine în cuptor aproximativ 40 de minute, la foc domol. Pentru că am pus compoziția în cești mari, am programat cuptorul la 60 de minute, la aproximativ 165 de grade. Când ceştile sunt mici, se ţin mai puţin. 

Se încearcă dacă e gata scoţând o ceaşcă şi aplecând-o într-o parte. Crema trebuie să se ţină fără să fie prea întărită. Se scoate tava şi se lasă să se răcească în apa în care au fiert.


Apoi se scot ceștile din apă și după ce se mai lasă la răcit la temperatura camerei, crema se poate servi.

Crema se poate servi puțin călduţă sau rece.




Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT