luni, 24 aprilie 2017

PIURE DE CARTOFI ŞI ŢELINĂ SAU ALTE LEGUME



Ingrediente: 

Pentru piureul de cartofi: 

400 g cartofi; 
30 g unt; 
3 linguri lapte dulce; 
1 linguriţă rasă de sare; 
1/4 linguriţă piper alb; 
1/2 linguriţă de zahăr; 
1 linguriţă chimen; 
2-3 căţei de usturoi 
sau 1 linguriţă granule de usturoi.

Pentru piureul de ţelină: 

1 rădăcină de ţelină 
sau tulpini de ţelină verde (apio); 
30 g unt; 
3 linguri lapte dulce; 
1 linguriţă rasă de sare; 
1 linguriţă cimbru.

Pentru pireul final: 

3 linguri parmezan ras; 
2 linguri smântână dulce (opţional).


Mod de preparare:

Se curăţă şi se spală legumele, inclusiv căţeii de usturoi curăţaţi.



Pregătim două oale în care vom fierbe: separat cartofii tăiaţi în jumătăţi sau sferturi şi usturoiul, şi alta în care vom fierbe ţelina. Ambele piureuri le pregătim separat.

În apa de fiert eu am adăugat sare şi foarte puţin ulei, pentru că vor avea un gust mai bun la final.

La ţelină putem adăuga şi puţin cimbru iar la cartofi puţin chimen.

Lăsăm să fiarbă ambele, cu capacul tras deoparte, cam 15-20 de minute. Putem încerca cu o furculiţă - dacă intră uşor în cartofi înseamnă că sunt gata.

Scurgem în strecurătoare, apoi punem untul în vasul de preparat să se topească. Adăugăm cartofii fierţi cu usturoi după ce îi trecem prin presă. Eu am folosit zdrobitorul manual de cartofi. Adăugăm condimentele necesare, laptele şi frecăm bine, chiar pe flacără mai mică, pentru că între timp se mai şi rumenesc puţin şi li se intensifică aroma.

După ce s-au omogenizat, scoatem conţintul în vasul final şi îl acoperim cu capac.


Piureul de cartofi trebuie să aibă la final o textură consistentă (am făcut câteva dâre cu furculiţa pentru a se vedea mai bine).


Procedăm la fel şi cu ţelina. Piureul din rădăcină de ţelină iese mai dulceag şi mai consistent, dar de data asta am folosit tulpini cu frunze (apio).

La sfârşit scoatem piureul de ţelină şi îl turnăm peste pireul de cartofi.


Le amestecăm şi le omogenizăm bine. Dacă vrem să-i dăm o textură uniformă, putem să mixăm totul timp de câteva minute cu mixerul vertical, altfel, pentru impresia artistică, le punem în două straturi de culoare diferită, alb şi verde.


Adăugăm parmezanul şi smântăna şi amestecăm.


Smântâna adăugată va schimba puţin gustul piureului, atenuând gustul puternic al legumelor, de aceea puteţi să o omiteţi dacă vă place ca piureul final să aibă gust predominant de legume şi mai puţin de lactate. Piureul se distribuie în boluri şi se poate servi simplu sau cu salată alături.


Notă: Ţelina poate fi înlocuită şi cu alte legume, cum ar fi: conopida, gulia, dovlecelul, etc., respectând proporţia de 1:1. De asemenea, există şi varianta în care lăsăm fiecare piure separat şi le distribuim în boluri în straturi suprapuse, diferite la culoare şi aromă, fără să mai adăugăm la final smântâna dulce şi parmezanul şi să le mixăm împreună. După cum am spus mai sus, poate fi chiar mai interesant.

Acest preparat pare simplu dar este destul de consistent. Poate fi servit ca fel de mâncare principal sau gustare.



Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: