duminică, 30 aprilie 2017

SALATĂ VEGETARIANĂ CU BABY SPANAC ŞI PORTOCALE


Ingrediente:

1 cutie de baby spanac;
3 portocale;
10 bucăţi miez de nucă;
2 ouă (opțional);
1 linguriţă sare;
2 linguri apă minerală;
250 g paste sub formă de fundiţe;
1 lingură parmezan;
25 g unt;
1 lingură de muştar;
1 vârf de cuţit praf de chilli;
1 linguriţă granule de usturoi;
3 linguri ulei.



Mod de preparare:

Miezurile de nucă se pun în apă caldă pentru a le putea ulterior înlătura pieliţele.


Spălăm spanacul sub un jet de apă şi îl scurgem. Îl tăiem în jumătăți  şi îl punem în bolul final în care vom prepara salata.


Fierbem ouăle tari (7 minute) şi le decojim, apoi le tăiem cu instrumentul special pentru a ieşi felii fine. Le punem peste spanac, la fel ca şi miezurile de nucă.











Punem pastele la fiert în apă cu sare. Se fierb circa 7 - 10 minute sau conform instrucţiunilor de pe pachet. Când sunt gata le lăsăm 5 minute cu capacul pus, apoi le strecurăm. După ce s-au scurs, le punem înapoi în oala în care au fiert şi în care am încălzit untul, adăugăm sarea necesară (1/2 linguriţă cel mult), apoi după ce se pătrund puţin le presărăm cu parmezan, stingem focul şi le lăsăm 10 minute cu capacul acoperit. Le lăsăm să se răcească.


Decojim o portocală şi tăiem fiecare pesculeţ în 2-3 bucăţi, apoi le punem în bolul cu salată. Stoarcem zeama de la celelalte 2 portocale.



Preparăm sosul astfel:

Într-un bol punem muştarul, peste care turnăm uleiul treptat, în timp ce amestecăm cu o lingură de lemn. Alternativ, adăugăm zeama de la portocale, sarea, paraful de chilli, granulele de usturoi şi la sfârşit apa minerală
.




Punem pastele în bolul cu salata, turnăm sosul de la un capăt la altul şi amestecăm uşor, de jos în sus, ca să se distribuie toate uniform.

Acoperim compoziția şi o punem la frigider pentru 15 minute, apoi o distribuim pe farfurii sau boluri de servit.

Se serveşte simplă, eventual cu felii de pâine prăjită.
În completarea gustului, la servire, se pot adăuga şi câteva măsline. După cum se vede, eu am avut din acelea mamut.

Notă: această salată e foarte bună şi fără ouă. 



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 29 aprilie 2017

CIORBĂ DE ZARZAVAT CU FASOLE PĂSTĂI



Ingrediente:

1 ceapă, 
500 g zarzavat la alegere 
(morcov, ţelină şi pătrunjel rădăcină, păstârnac), 
500 g păstăi de fasole,
1 ardei gras, 
3 linguri de ulei, 
1 cub de unt (25 g), 
1 cutie de roşii depelate în suc propriu, 
1 lingură rasă zahăr, 
cimbru, 
mărar, 
busuioc uscat, 
pătrunjel verde, 
3 linguriţe rase de sare, 
zeama de la 1/2 - 1 lămâie.

Pentru dregere la final: 

2 gălbenuşuri de ou crude; 
1/2 linguriţă sare; 
200 ml lapte dulce. 

Mod de preparare: 

Se spală zarzavatul, se curăţă, se taie conform specificului fiecărei legume iar fasolea păstăi se va rupe în 2-3 bucăţi după ce înlăturăm codiţele de la capete.

Curăţăm ceapa, o spălăm şi o tocăm mărunt iar ardeiul gras va fi tăiat şi el cubuleţe, după ce i-am scos codiţa, seminţele şi l-am spălat şi în interior.

Notă: Pentru acest preparat, am folosit zarzavat porţionat şi congelat de mine, aşa cum orice vegetarian trebuie să-şi pună provizii de vegetale în congelator, având în vedere că prin congelare nu se pierd principiile nutritive, nici gustul şi nici aroma şi le avem oricând la îndemână.

Fasolea am congelat-o blanşată (opărită 2-3 minute), iar zarzavatul crud, porţionat pentru fiecare preparat. O pungă de zarzavat conţine: 2-3 morcovi, 1-2 păstârnaci, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină de ţelină (dacă e mare atunci un sfert sau jumătate din ea), 1-2 ardei capia şi verdeaţă (pătrunjel, leuştean sau tarhon verde). Toate sunt spălate şi tăiate cuburi, gata pentru a fi puse direct în oala cu mâncare.



În oala în care fierbem preparatul, punem uleiul şi, când se înfierbântă, adăugăm ceapa tocată şi ardeiul gras tăiat cubuleţe. Lăsăm să se călească până se înmoaie bine, apoi adăugăm restul de zarzavat (dar fără fasolea păstăi şi roşii). Punem untul, sarea, condimentele şi adăugăm 3 litri de apă caldă, apoi lăsăm să fiarbă sub capac 20 de minute.



Între timp pregătim roşiile - diluăm bulionul (scos din cutie) cu apă iar roşiile le tăiem în bucăţi mici. Adăugăm zahărul ca să se topească între timp.






Adăugăm în oala cu ciorbă fasolea păstăi, roşiile şi bulionul şi lăsăm să fiarbă sub capac încă 15 - 20 de minute. 

Când e gata, adăugăm zeama de lămâie şi potrivim gustul de sare. (Putem înlocui zeama de lămâie cu 1/2 linguriţă sare de lămâie).



La final, o putem drege astfel:

Frecăm cele două gălbenuşuri de ou cu puţină sare şi adăugăm laptele dulce. Luăm din ciorba fierbinte câte 1/2 de polonic şi adăugăm peste ouă şi lapte pentru a le aduce la aceeaşi temperatură, apoi, după 2-3 polonice, deşertăm totul în oală şi amestecăm. Adăugăm la sfârşit câteva fire de pătrunjel verde tocat.



O lăsăm să se aşeze cam 10 minute cu capacul pus, apoi o distribuim în boluri şi o servim simplă. 

Ciorba poate fi lăsată şi nedreasă la final şi, cine doreşte, poate adăuga 1-2 linguri de smântână dulce sau iaurt cremos în momentul servirii.


Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

GĂLUŞTI CU PRUNE


Ingrediente:

500 g cartofi;
200 g făină albă;
2 ouă;
1/2 linguriţă sare;
3 linguri ulei;
5 linguri pesmet fin;
prune sau magiun de prune mai tare;
zahăr pudră;
scorţişoară - opţional.












Mod de preparare: 

Se spală cartofii, se curăţă, se taie în jumătăţi şi se pun la fiert în apă cu sare cât să-i acopere. Se fierb până vedem că intră furculiţa uşor în ei. Se scurg de apă.

După ce se răcesc, se trec prin presa de cartofi sau se zdrobesc cu zdrobitorul de cartofi.


Peste ei se pune făina cernută, sarea şi cele doă ouă întregi. Se frământă un aluat potrivit de tare şi se lasă la odihnit.


Între timp pregătim pesmetul. Într-o tigaie întinsă, punem uleiul la încis şi adăugăm pesmetul, pe care îl amestecăm până se rumeneşte, la foc mic, fără să se ardă.



Punem apa pentru fiert găluştile la încălzit şi adăugăm puţină sare.

Pe o planşetă, întindem aluatul în grosime de aproximativ 1/4 cm şi îl tăiem în pătrate.

Luăm fiecare pătrat şi punem la mijloc o prună fără sâmburi (1/2 de prună dacă vrem să le facem mai mici) sau o linguriţă cu magiun de prune.


Lipim colţurile opuse, apoi cu mâna înfăinată îi dăm formă de bilă. Când apa s-a înfierbântat (fără să clocotească), punem bilele la fiert, una lângă alta, atâtea câte încap în cratiţă fără să se atingă între ele.



Se fierb aproximativ 12 minute, apoi cu o spumieră se scot, se scurg de apă şi se trec prin pesmetul rumenit, având grijă să le acoperim cu pesmet în mod uniform pe toată suprafaţa, după care le scoatem în vasul final. Procedăm aşa până le terminăm pe toate de fiert.


La final le presărăm cu zahăr pudră şi, dacă vă place gustul, puteţi presăra şi puţină scorţişoară măcinată. Le servim după ce se răcesc, lângă o lingură-două de magiun de prune.

Notă: Eu am folosit magiun de prune fără zahăr, preparat de mine, care e puţin mai fluid dar cu pulpă de prune în el.



Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

miercuri, 26 aprilie 2017

CREMĂ DE BANANE ȘI PERE


Ingrediente:

3- 4 banane bine coapte;
2 pere pergamute, coapte;
3 gălbenuşuri de ou;
1 vârf de linguriţă de sare;
100 g zahăr tos;
1 plic zahăr vanilat;
3 linguri lapte dulce;
1 lingură de făină cu vârf;
frişcă pentru decor.



Mod de preparare:

Spălăm fructele.

Curăţăm bananele şi perele de coajă, iar la pere avem grijă să îndepărtăm codiţele şi mijlocul tare cu seminţe. Le tăiem în felii subţiri, apoi le zdrobim cu furculiţa sau zdrobitorul manual, dar putem să le şi mixăm cu mixerul vertical dacă vrem să iasă o cremă mai fină, omogenă.




Punem gălbenuşurile într-o cratiţă, le frecăm cu sarea, apoi adăugăm zahărul tos, zahărul vanilat şi trei linguri de lapte şi le frecăm în continuare până devin fluide, adăugăm făina cernută şi omogenizăm. Punem şodoul la bain-marie ca să se îngroaşe, amestecând mereu să nu se prindă pe fundul vasului.



Răsturnăm şodoul într-un bol de porţelan umezit cu apă rece, apoi îl amestecăm până la răcire completă. Adăugăm, pe rând, câte o lingură din crema de fructe şi amestecăm bine. La sfârşit, distribuim în pahare sau compotiere şi le punem la frigider pentru cel puţin 3- 4 ore.


Le decorăm cu frişcă şi le putem servi.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT