sâmbătă, 11 martie 2017

MÂNCARE DE LINTE CU LEGUME ŞI OREZ


Ingrediente:


500 g linte uscată,

200 g orez,
4-5 morcovi,
4-5 rădăcini de pătrunjel,
4-5 căţei de usturoi,
100 g pastă de roşii,
1 linguriţă de zahăr,
2 linguriţe vegeta,
2 linguriţe chimen măcinat,
2 foi de dafin,
2 linguriţe sare,
1 - 2 linguri ulei de floarea soarelui,
50 g unt (se poate înlocui cu o lingura de ulei dacă e post),
1 linguriţă rasă praf de curry,
(sau dacă nu vă place gustul putem pune boia în loc),
1/4 linguriţă piper alb,
o mână de frunze de pătrunjel verde,
1 ceapă.


Mod de preparare:

Într-o oală potrivit de mare, se pun la fiert în apă legumele curăţate şi spălate anterior: morcovii, pătrunjelul rădăcină - tăiaţi în jumătăţi sau sferturi pe lungime şi ceapa - tăiată în jumătate. După aproximativ 15-20 de minute verificăm dacă sunt suficient de moi (înţepăm cu furculiţa), apoi strecurăm şi păstrăm apa de gătit.

În apa de gătit punem la fiert lintea, peste care adăugăm chimenul măcinat. Separat, într-o oală cu apă curată în care am adăugat o lingură de ulei şi un praf de sare punem la fiert orezul, spălat şi el în 2-3 ape. Dacă nu e orez prefiert, atunci în prealabil el va trebui să stea cel puţin 30 de minute în apă pentru a se înmuia, apoi aruncăm apa. De obicei, la fiert se pune de 3 ori apă faţă de cât orez am pus. Când orezul e fiert, îl tragem deoparte şi îl lăsăm acoperit să înflorească puţin şi să mai absoarbă din lichid.

Între timp tăiem rădăcinile de pătrunjel şi morcovii în cuburi potrivite sau felii potrivite, nici prea mari nici prea mici. Ceapa nu o vom folosi la mâcare.



Peste lintea care a fiert, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi fin, foile de dafin, praful de curry, pasta de roşii diluată cu apă în care am adăugat zahărul ca să se dizolve, vegeta, sarea, piperul. Apoi adăugăm legumele tăiate cuburi şi peste toate turnăm 2 linguriţe de făină diluate într-o ceşcă cu apă rece (ca să se formeze un sos), apoi lăsăm să fiarbă împreună 5-10 minute. Când e gata, adăugăm peste mâncare orezul fiert şi strecurat, cubul de unt şi pătrunjelul verde tocat. Mai lăsăm câteva minute să fiarbă şi oprim focul.

Se distribuie în farfurii şi se poate servi, simplă sau cu murături şi salate diverse alături.



Gogonele şi varză de Bruxelles murate în saramură (producţie proprie)



                                    Poftă bună !


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 4 martie 2017

MĂMĂLIGĂ CU ZER (BALMOȘ)



Ingrediente:

1 litru de zer (rămas după separarea brânzei de vaci 
sau după separarea caşului din lapte de oaie),
200 g unt sau 100 g unt şi 100 ml ulei,
1 linguriţă cu vârf de sare,
200 ml smântână (poate fi şi smântână pentru gătit), 
300 g mălai grisat, 
câteva cuburi de brânză mai tare 
(caşcaval, parmezan) - opțional.



Mod de preparare:

Zerul se lasă să se acrească 2 zile, amestecându-se zilnic ca să nu prindă floare, apoi se pune la fiert într-o oală sau ceaun de 3 litri, împreună cu resturile de brânză rămase de la separare, untul şi untdelemnul, smântâna şi sarea, însă nu direct pe flacără pentru că se afumă. Când începe să se ridice o spumă deasupra (care dă repede în foc dacă nu este supravegheată), se pune mălaiul în formă de ploaie, amestecând repede cu telul ca să nu se formeze cocoloaşe.




După ce s-a îngroşat puţin (după 2-3 minute), se lasă să fiarbă ca şi mămăliguţa pripită (cu capacul peste tel, cu care se amestecă din când în când) circa 15 minute, apoi se amestecă încontinuu cu telul 3-4 minute, până când compoziţia capătă un aspect unsuros şi se desparte în fâşii mari, compacte, la amestecare. Punem cuburile de brânză aleasă (dar e bun şi fără), amestecăm puţin şi dăm cratiţa la cuptor până prinde puţină coajă la suprafaţă. 



Balmoşul în vas yena pregătit pentru cuptor


Pentru a fi sigură că nu se arde prea tare, am folosit un vas yena în care am turnat compoziţia de balmoş înainte de a-l pune la cuptor.

Scoatem vasul de la cuptor şi îl lăsăm puţin la răcit, apoi îl putem servi simplu. Are un gust plăcut, uşor acrişor din cauza zerului. Este bun chiar şi rece sau reîncălzit, dar nu la fel de bun ca atunci când e fierbinte şi abia scos din cuptor.


Balmoş în vas yena, gata scos de la cuptor


Secţiune după ce am scos o porţie în farfurie 


Felii de balmoș

Putem servi balmoşul şi alături de alte preparate din bucătăria românească, cum ar fi: ciorba de salată, varza călită, ciulama de ciuperci sau doar cu lapte dulce, iaurt, etc.

Balmoș cu varză călită


Balmoș cu ouă jumări


Modul de preparare a zerului îl puteți găsi aici:


Poftă bună!


Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT


TĂIEŢEI CU VARZĂ DULCE


Ingrediente:

1 căpăţână de varză albă de 700-800 g, 
1 pachet de tăieţei laţi de la supermarket,
sau 200 g tăieţei făcuţi în casă,
1 ceapă,
2-3 ardei mici, galbeni şi roşii,
4-5 linguri (60-80 ml) untdelemn,
roşii uscate (se găsec la pungă la raionul de condimente),
sucul de la 1/2 lămâie,
mărar verde sau uscat,
cimbru uscat,
2 foi de dafin,
15 g sare sau după gust,
1/4 linguriţă piper alb (opţional),
1 măr (opţional).

Mod de preparare:

Fierbem şi preparăm separat tăieţeii.
Se pune pe foc o cratiţă de 3 litri, cu apă mai mult de jumătate şi o linguriţă de sare. Putem adăuga şi o linguriţă de ulei. Când apa clocoteşte, se adaugă tăieţeii în ploaie sau se rup în două în prealabil dacă sunt mai groşi şi mai tari (ca cei din reţeta noastră).


Avem grijă să amestecăm din când în când ca să nu se lipească între ei. Se fierb fără capac 10-15 minute până se înmoaie, apoi se iau de pe foc, se acoperă şi se lasă 15-30 de minute în apa în care au fiert, ca să se frăgezească mărindu-şi volumul de 2-3 ori. Se pun în strecurătoarea cu găuri mari, se limpezesc la un jet de apă rece şi se lasă să se scurgă bine.


Pregătim separat varza călită.

Spălăm varza, ceapa şi ardeii.

Tăiem varza în două, apoi luăm fiecare jumătate şi o tăiem fideluţă.


Presărăm varza cu sare şi o lăsăm să stea într-un vas strecurător pentru o jumătate de oră sau chiar o oră.





Tăiem şi ardeii fideluţă, după ce i-am tăiat în jumătate şi le-am curăţat sâmburii, îndepărtând cotorul. Tocăm ceapa. Dacă punem şi un măr, îl spălăm, îl curăţăm şi îl dăm pe răzătoarea mare, apoi presărăm deasupra lui sare de lămâie sau puţină zeamă de lămâie.




Într-o cratiţă potrivită, punem uleiul, ceapa tăiată, ardeii tăiaţi şi lăsăm la călit, amestecând din când în când să nu se ardă. Când ceapa a devenit sticloasă, adăugăm varza stoarsă bine în mâini, roşiile uscate, foile de dafin, cimbrul uscat şi o cană de apă şi lăsăm să fiarbă până când vedem că varza s-a înmuiat bine.




Adăugăm mărul, mărarul verde sau uscat, piperul şi punem cratiţa pentru 10-15 minute la cuptor, până vedem că s-a ridicat puţin lichid cu grăsime deasupra. Scoatem cratiţa din cuptor şi adăugăm zeama de lămâie (dacă nu avem, atunci 1/4 linguriţă sare de lămâie sau 1 linguriţă de oţet de mere). Punem tăieţeii peste varza călită şi amestecăm. Putem să-i dăm împreună la cuptor pentru câteva minute, să se înfierbânte. Eu am adăugat şi puţin parmezan deasupra, dar nu e obligatoriu.

Scoatem cratiţa din cuptor şi putem servi.




Îi servim simpli, sau cu adaos de smântână sau de iaurt cremos (grecesc), ca fel întâi sau doi.



Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT