- de origine animală - untul, untura de porc, untura de pasăre, seul (se formează în corpul animalelor din grăsimile conținute de hrană);
- de origine vegetală - uleiul de floarea soarelui, soia, uleiul de măsline, uleiul de germeni de porumb, uleiul de dovleac, uleiul de arahide, de rapiță, etc.;
- mixte - margarina, plantolul. Fiind produse puternic industrializate, nutriționiștii nu recomandă utilizarea lor în alimentație.
S-a demonstrat că, din toate grăsimile animale și vegetale, uleiul de măsline este cel mai stabil și cel mai adaptat unei utilizări culinare, preparării prin frigere și prăjire.
RUMENIREA - PRĂJIREA (pregătire în grăsimi)
Această tehnică de preparare se realizează ținând cont de recomandările următoare:
- alimentul trebuie să fie de dimensiuni mici, ca să nu fie ținut la o temperatură mare timp îndelungat și să se ardă deasupra;
- să fie uscat (șters cu un șervet, în prealabil);
- ulterior, nu se mai folosește grăsimea în care s-a prăjit alimentul;
- grăsimea nu trebuie încinsă până la fumegare; atunci ea se descompune în substanțe dăunătoare, dintre care acroleina provoacă neplăceri chiar și unui organism sănătos;
- cea mai indicată grăsime pentru prăjit este uleiul vegetal, care are o temperatură critică de descompunere foarte înaltă (aproximativ 200⁰ C). Uleiul de arahide și cel de floarea soarelui sunt foarte recomandate; untul se descompune la numai 120⁰ C.
- se recomandă rumenirea cu foarte puțină grăsime, în vase de calitate, antiaderente;
- prăjirea intensivă, prelungită a grăsimilor este dăunătoare sănătății;
- prăjirea poate fi făcută și la cuptor, preparatele fiind puse într-o tavă unsă cu ulei; dacă e necesar, după ce s-au rumenit pe o parte, se întorc pe partea cealaltă.
- peștele este singura carne care nu dezvoltă compuși toxici la prăjire: un pește prăjit sau pus la cuptor cu ulei și condimentele necesare este mult mai gustos decât un pește rasol, adică fiert.
- Alte uleiuri care pot fi folosite pentru rumenire, uscare și prăjit în tigaie, în afară de cele enumerate mai sus, sunt: uleiul de șofrănel și uleiul de alune.
Prin urmare, pentru rumenire/prăjire se folosesc uleiurile cu punct de ardere mare și sunt cele arătate mai sus.
Uleiurile cu punctul de ardere mediu se folosesc pentru sotare, preparatul sosurilor, prăjitul rapid și gătitul la cuptor.
- uleiul de măsline,
- uleiul de rapiță,
- uleiul de cocos,
- uleiul de semințe de struguri,
- uleiul de susan.
- uleiul de nucă,
- uleiul din semințe de in,
- uleiul de măsline extravirgin.
- grăsimi ⥶ 70 grame,
- grăsimi saturate ⥶ 24 grame,
- dulciuri ⥶ 90 grame,
- carbohidrați (simpli și complecși împreună) ⥶ 310 grame,
- proteine ⥶ 50 grame,
- sodium (în special sub formă de sare) ⥶ 2.3 grame,
- fibre dietetice ⥸ 1 gram.
1 calorie (cal.) = 4.2 Joules
1000 calorii = 1 kilocalorie (Kcal.)
1000 Joules = 1 Kilojoules (KJ)
1 gram de proteine = 17 KJ
1 gram de grăsime = 37 KJ
1 gram de carbohidrați = 17 KJ
1 gram de dulciuri (zahăr) = 10 KJ
1 gram de fibre dietetice = 8 KJ
1 gram de alcool = 29 KJ.
Pentru a pierde 500 grame din greutatea corporală, va trebui să arzi 15 KJ sau 3.6 Kcal., aceasta însemnând 17 ore de mers pe jos. Prin urmare sportul nu se face pentru a pierde kilograme, ci pentru a ne păstra o condiție fizică bună, rezistență la efort și forme armonioase ale corpului.
Ca să reducem din greutatea corporală va trebuie să reducem atât din rația alimentară zilnică, cât și din cantitatea de alcool consumată. Mâncăm mai puțin și bem mai puțin sau deloc - aceasta e singura soluție.
Legat de această temă, vă propun să citiți și: