marți, 27 noiembrie 2018

PÂINE LA TAVĂ CU TOPING DE IAURT ȘI CHIMEN NEGRU


Ingrediente:

850 g făină albă,
250 ml lapte dulce, 
375 apă caldă,
1linguriță cu vârf de sare,
1 cub de drojdie proaspătă,
1 linguriță zahăr tos,
200 g iaurt cremos (grecesc),
2 ouă,
40 ml ulei de floarea soarelui,
1 lingură chimen negru.

Mod de preparare:

Se prepară maiaua. Se zdrobește drojdia și se freacă cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă laptele cald și 4 linguri cu vârf de făină (cernută). Se amestecă bine și se acoperă, apoi se lasă într-un loc cald ca să crească maiaua (circa 30 de minute).



Se prepară aluatul. Se cerne toată făina și se încălzește apa în care se dizolvă sarea. 
Peste maia, se adaugă apa și făina în mai multe reprize și se amestecă cu o lingură de lemn, apoi se începe frământarea.
Frământarea se face până când aluatul rezultat devine elastic și se desprinde de pe mâini.
Se acoperă și se lasă la dospit, la loc cald, circa 1 oră.



Prelucrarea aluatului. Aluatul se pune pe planșa de lucru și, cu mâinile puțin unse cu ulei, se împarte în 4 bucăți care se vor face sul. Fiecare sul se împarte în 6-7 bucăți de 2 cm lățime, care se întorc cu partea laterală și se pun în tavă (tapetată în prealabil cu ulei și făină), una lângă alta. Putem să facem mai multe rânduri de gropițe cu degetele pentru a-i crea un model. Se acoperă tava și se lasă să mai crească circa 15 minute. 






Se prepară topingul de iaurt. Se bat cele 2 ouă, apoi se adaugă iaurtul și la final uleiul. Se toarnă cu polonicul peste coca din tavă și se uniformizează cu o spatulă.
Se presară chimenul negru.



Coacerea. Se preîncălzește cuptorul la 200 grade, 10 minute. Se introduce tava la copt și se lasă circa 30 de minute la 190 de grade. Nu se deschide ușa cuptorului în acest timp.

Când e gata, se scoata tava cu aluatul copt și se acoperă cu un șervet uscat, lăsând-o să se răcească.




Pâinea rezultată este foarte pufoasă, iar chimenul completează în mod plăcut aroma.




Se poate mânca doar când s-a răcit complet.
Se poate păstra 2-3 zile, ea rămânând la fel de pufoasă și aromată ca în prima zi.

Poftă bună! 

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


duminică, 25 noiembrie 2018

TARTĂ CU MERE


Ingrediente:

1 foaie de plăcintă,
700 g mere (6 bucăți), 
4 ouă,
80 g făină,
250 ml lapte,
80 g unt topit,
60 g zahăr,
2 linguri de griș,
2 linguri de zahăr brun,
esență de vanilie,
scorțișoară măcinată.

Mod de preparare:

Se curăță merele de coajă, se spală și se taie în jumătăți iar cotoarele se vor îndepărta.

Tăiem fiecare jumătate de măr în felii mai mici dar le păstrăm compacte și le așezăm pe un platou de lemn.
Ungem merele cu puțină zeamă de lămâie ca să nu se înnegrească și să nu se zdrobească în timpul preparării termice. 

Pe tava pentru cuptor punem hârtie de copt, o umezim puțin cu apă și o ungem cu ulei, apoi așezăm foaia de plăcintă și o întindem frumos, inclusiv pe margini. Înțepăm foaia cu furculița ici-colo, apoi ungem foaia cu puțin unt topit. Presărăm foarte puțin griș peste tot, apoi așezăm merele așa compacte cum sunt. Ungem merele cu unt topit.




Punem tava la cuptor, la 150 grd., pentru 15 minute, ca să se pătrundă merele. 

Între timp, facem compoziția, amestecând 4 ouă bătute bine cu un vârf de cuțit de sare, peste care adăugăm zahărul și le batem în continuare până când zahărul s-a dizolvat. Adăugăm esența de vanilie, untul topit, făina cernută, și amestecăm încontinuu în timp ce turnăm laptele. 




Scoatem tava din cuptor și turnăm această compoziție de la un capăt la altul. Presărăm deasupra puțin griș.
Punem tava la cuptor la 150 grade pentru circa 40 de minute.
Scoatem tava, preserăm zahărul brun și o mai lăsăm la cuptor 10 minute la 180 grade.


Scoatem tava și o lăsăm la răcit. Când e rece complet, o porționăm și o putem servi. 



La servire putem să o presărăm cu scoțișoară măcinată și eventual zahăr pudră dacă o dorim mai dulce. Eu o prefer chiar cu multă scorțișoară deasupra.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT




vineri, 23 noiembrie 2018

CIORBĂ DE GULII


Ingrediente:

4 bucăți gulii (medii);
2  morcovi;
1 țelină mică (rădăcină);
1 păstârnac;
1 ceapă mijlocie;
1 ardei gras (capia);
25 g orez;
1 ou;
1 lingură vegeta 
sau 1 cub concentrat de legume;
200 ml smântână pentru gătit;
3 linguri de ulei;
30 g unt;
mărar verde, pătrunjel verde;
sare, piper (după gust);
1 linguriță mică sare de lămâie 
(zeama de la 1/2 de lămâie
sau 1 lingură oțet de mere) pentru acrire.

Mod de preparare:



Se pune la călit în ulei ceapa, iar când a devenit sticloasă, adăugăm untul și rădăcinoasele tăiate cuburi mici (dar nu foarte mici pentru că se vor zdrobi de tot în timpul fierberii) și le lăsăm să se călească împreună 5-10 minute, până vedem că sunt pătrunse și au început să se înmoaie. Adăugăm și ardeiul gras tăiat mărunt și le mai lăsăm câteva minute. 

Totul se stinge cu 2.5 litri de apă fierbinte (în care am dizolvat 2 lingurițe de vegeta sau 1 cub concentrat de legume) și se lasă să fiarbă acoperit cu capac circa 30 de minute. 




Se pune orezul (înmuiat în apă rece în prealabil) și se lasă să fiarbă încă 10 -15 minute. 

Adăugăm guliile curățate de coaja tare și tăiate bețișoare și se lasă să fiarbă încă 15 minute. 

Când toate sunt fierte, se oprește focul, se adaugă sare (circa 3 lingurițe) și verdeața aleasă.



La final, se drege (se leagă), astfel: se bate smântâna cu 2 linguri de apă rece, apoi se adaugă gălbenușul și se omogenizează. Adăugăm câte puțin din supa fierbinte și amestecăm, până îi ridicăm ușor temperatura, apoi deșertăm toată compoziția în oala cu supă și amestecăm. Lăsăm să stea acoperită 5-10 minute pentru a se liniști. Adăugăm substanța aleasă pentru acrire. 



La servire, mai putem adăuga piper proaspăt măcinat.
Dacă dorim și puțină aromă de usturoi, putem adăuga și granule de usturoi, care acum se găsesc în solnițe speciale, sau putem adăuga, la început, lângă ceapă, 2-3 căței de usturoi tăiați mărunt.

Se servește simplă, caldă sau chiar fierbinte.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT