marți, 13 noiembrie 2018

CIUPERCI PLEUROTUS PANE CU MUJDEI DE USTUROI


Ingrediente:



1 cutie ciuperci pleurotus (500 g),

2 linguri de ulei,
1 lingură drojdie de bere inactivă,
1 lingură oregano,
2 ouă mari,
5 linguri făină albă,
5 linguri pesmet,
sare, piper măcinat - după gust.



Mod de preparare:


Desfacem ciorchinii prea mari în bucăți , apoi trecem ciupercile printr-un jet de apă rece și le lăsăm la scurs. 
Preparăm ciupercile înainte să le facem pane pentru că sunt destul de tari, având multă celuloză și riscăm să rămână parțial crude. Acest lucru îl putem face prin fierbere, dându-le în câteva clocote în apă cu sare și o linguriță de oțet, sau le punem într-o tavă la cuptor, putând să le și condimentăm (ca la friptura de pleurotus), dar nu le lăsăm să se înmoaie complet (circa 30 de minute la 175 de grade).



Rețeta de friptură de pleurotus poate fi citită aici:
FRIPTURĂ DE PLEUROTUS

Scoatem tava de la cuptor și lăsăm să se răcească. Între timp, pregătim ingredientele pentru pane: făina albă, ouăle bătute și pesmetul, fiecare în farfurie separată. Putem pregăti acum și mujdeiul de usturoi care va însoți preparatul - rețeta poate fi citită aici: MUJDEI DE USTUROI

Trecem fiecare ciupercă prin făină albă, ouă și la final pesmet, apoi le așezăm pe un platou de lemn, una lângă alta. Încingem uleiul și începem să le prăjim cam 5 minute pe fiecare parte sau până vedem că sunt suficient de rumenite.
Le scoatem într-un vas curat cu capac.




Le servim simple, trecute prin mujdeiul de usturoi. Sunt bune și calde, și reci. 


O să vedeți că nu există aproape nicio diferență de gust între șnițele pane și ciupercile pleurotus preparate în acest mod.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


duminică, 11 noiembrie 2018

MÂNCARE DE PRAZ ȘI CARTOFI


Ingrediente:
(pentru 6 porții)

450 g praz tăiat rondele subțiri,
40 g unt,
450 g cartofi,
300 ml smântână,
3 ouă,
175 g brânză mozarella dată pe răzătoare,
nucșoară,
sare,
piper negru măcinat,
1 lingură de ulei,
3-4 fire subțiri de ceapă verde (pentru ornat).

Mod de preparare:



1. Căliți prazul în unt, la foc iute, 2-3 minute, apoi micșorați flacăra, acoperiți vasul și lăsați prazul pe foc încă 10 - 15 minute, până se înmoaie. Amestecați din când în când.



2. Fierbeți cartofii în apă cu sare (de preferat în coajă), surgeți-i (dacă au fiert în coajă, îi și decojiți) și tăiați-i în felii mai groase, apoi puneți-i peste prazul călit. 


Adăugați smântâna, ouăle bătute, nucșoara, sare și piper după gust (puteți face acest amestec separat, apoi îl turnați peste cartofi). 


Umpleți formă pentru cuptor și coaceți compoziția, la mijlocul cuptorului, aproximativ 20 de minute.


3. Primele 10 minute dați focul mare, apoi reduceți flacăra până aproape de minimum și lăsați mâncarea în cuptor încă 30 de minute. Când o scoateți din cuptor, o ornați cu firele de ceapă verde tăiate mărunt.



Se servește imediat.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 10 noiembrie 2018

PILAF DE OREZ CU LINTE ȘI SALATĂ DE ROȘII CU AVOCADO


Ingrediente:

100 g orez basmati,
100 g linte,
15 g unt,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
1 ceapă tocată mărunt,
1-2 lingurițe chimen măcinat,
1 linguriță cardamon măcinat,
1 frunză de dafin,
450 ml apă,
1 cub concentrat de legume,
1 avocado curățat și tăiat cubulețe,
1 lingură zeamă de lămâie,
4 roșii decojite tăiate cubulețe,
2 linguri coriandru proaspăt 
sau 1 lingură pulbere de coriandru,
sare,
1 linguriță zahăr,
piper negru măcinat,
felii de lămâie pentru ornat.

Mod de preparare:

1. Puneți orezul și lintea într-o sită și clătiți-le sub un jet de apă rece, apoi răsturnați-le într-o oală, acoperiți-le cu apă rece și lăsați-le să stea așa 10 minute.

2. Încingeți untul și o lingură de ulei într-o cratiță și căliți ceapa la foc mic până devine sticloasă, amestecând continuu. Adăugați chimenul, cardamonul, frunza de dafin și mai lăsați vasul pe foc un minut, continuând să amestecați.



3. Scurgeți orezul și lintea, clătiți-le din nou cu un jet de apă rece și puneți-le în cratiță, peste ceapă. Adăugați apa caldă cu cubul de concentrat de legume dizolvat în prealabil și puneți totul la fiert. Când începe să clocotească, reduceți flacăra, acoperiți vasul și lăsați să fiarbă acoperit aproximativ 15 minute (sau până când atât orezul, cât și lintea s-au înmuiat suficient). Dacă scade prea mult apa și orezul rămâne fără lichid, mai completați cu puțină apă caldă.







4. Puneți fructul de avocado, tăiat cubulețe mici, într-un castron. Adăugați zeama de lămâie și coriandrul tocat (sau pudră), sare și piper după gust.



Opăriți roșiile câteva minute, le scoateți într-o sită și le decojiți.



Tăiați roșiile cubulețe și le adăugați peste avocado, apoi puneți restul ingredientelor pentru salată (1 lingură de ulei și 1 linguriță de zahăr). Amestecați și puneți salata într-un bol curat pentru servire.



5. Afânați orezul cu o furculiță și răsturnați-l pe un platou încălzit în prealabil.



Distribuiți în fafurii și ornați cu felii de lămâie, apoi adăugați deasupra câteva linguri de salată. Serviți imediat.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT