duminică, 26 august 2018

TERINĂ DE LEGUME


Ingrediente:

150 g morcovi,
150 g mazăre verde,
150 g fasole roșie sau neagră,
1 cutie mică de porum dulce,
50 g parmezan,
200 ml smântână,
4 ouă,
sare,
piper alb,
pudră de tumeric,
2 căței de usturoi zdrobiți (opțional);
(cantitățile sunt aproximative).

Mod de preparare:


Curățăm morcovii și îi punem la fiert în apă cu sare. 
Separat se fierb și celelalte legume (dacă nu sunt din conserve, prefierte sau chiar fierte). Nu trebuie ca legumele să ajungă foarte moi. Se scurg bine de zeamă și se pun în boluri separate dacă vrem să le așezăm în straturi diferite, altfel se pun la un loc într-un castron.

Parmezanul se rade. Batem ouăle cu sarea, adăugăm smântâna, batem în continuare bine, după care adaugăm parmezanul ras, pudra de turmeric și piperul.

Punem legumele, bine scurse și tăiate în cuburi dacă e cazul, în acest amestec și omogenizăm.



Se unge și se tapetează o formă de terină. Turnăm amestecul de legume cu ouă și smântână și nivelăm. Presărăm puțin parmezan ras deasupra.





Introducem vasul la cuptor la 180 grd C pentru 40 de minute - 1 oră (depinde de cuptor și de vas). Spre sfârșit, putem mări temperatura la 200 grd C.  Nu trebuie lăsată mai mult pentru că devine prea uscată.

Scoatem vasul din cuptor și lăsăm terina să se răcească. Când e complet rece, se scoate din vas și se taie felii. Până e caldă, terina e moale și dacă o răsturnăm se poate împrăștia, dar ea se încheagă până când se răcește complet.




Se poate servi simplă, ca aperitiv sau fel principal de mâncare, alături de ridichi, andive, salată de roșii, etc., dar putem să-i adăugăm și o garnitură, cum ar fi cea de cartofi pai sau piure de spanac sau un simplu sos de maioneză.
Putem folosi și alte combinații de legume, după preferință,  dar trebuie să păstrăm proporția cantităților.





Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 4 august 2018

SOMON FRIPT CU GARNITURĂ DE CARTOFI NATUR


Ingrediente:

250 g file de somon sălbatic,
2-3 fire de ceapă verde sau 1 ceapă mică,
câteva fire de pătrunjel verde,
3 linguri de ulei de floarea soarelui sau măsline.

Mod de preparare:

Se marinează fileul de pește (decongelat) în 2 linguri de ulei, la care se adaugă ceapa tăiată mărunt și pătrunjelul verde tocat. Se ține la frigider o oră.



Se curăță fileul, urmând ca ceapa și pătrunjelul să fie folosite la garnitura pe care o vom pregăti separat (care poate fi din piure de cartofi, cu sau fără mazăre, cartofi natur sau orez).



Se încinge grătarul și punem fileul, după ce îl ungem cu restul de ulei, și îl lăsăm la rumenit pentru aproximativ 10 minute pe fiecare parte. Dacă mai e necesar, îl mai întoarcem de pe o parte pe alta cu o spatulă, având grijă să nu îl rupem și, dacă vedem că devine prea uscat și fumegă, îl mai ungem cu puțin ulei. 



Dacă nu avem un grătar bun (eu am folosit unul din ceramică, neaderent), putem trage fileul într-o tigaie antiaderentă și procedăm la fel.

Se servește imediat, lângă garnitura aleasă, felii de lămâie și măsline.



Putem înlocui cartofii cu legume sotate.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT