Ingrediente:
(pentru două porţii)
800 ml lapte dulce,
50 g griş,
coaja rasă de la o lămâie,
2 plicuri cu zahăr vanilat,
scorţişoară pudră,
30 g zahăr tos,
un vârf de cuţit de sare.
Mod de preparare:
Punem laptele într-o oală de aproximativ 1.5 litri la fiert. Cratiţa se aşează pe foc mic, dar de preferat ar fi să nu fie direct pe flacără, pentru că laptele, inclusiv preparatul, se afumă repede. Adăugăm sarea şi coaja de lămâie rasă.
Când laptele începe să clocotească, adăugăm grişul în ploaie, amestecând mereu ca să nu se formeze cocoloaşe. Punem şi conţinutul unui plic cu zahăr vanilat.
Lăsăm să fiarbă 9-10 minute. Grişul este moale, fluid, dar se întăreşte când se răceşte. Dacă se pun cu 10 g mai mult, compoziţia devine mai consistentă. Dacă punem prea mult griş, preparatul poate deveni prea tare, ca o mămăligă pe care o poţi tăia cu cuţitul şi nu mai e gustos. Eu prefer grişul moale, care se poate servi cu lingura.
Umezim cu apă rece bolurile în care vom pune grişul. Grişul fiert se va turna în boluri cald, apoi se presară cu un strat de pudră de scorţişoară, urmat de zahărul tos şi în final distribuim uniform zahărul vanilat dintr-un plic.
Până când grişul se va răci, se va forma un strat topit de sirop de scorţişoară.
Dacă nu dorim griş cu scorţişoară, ci cu sirop de fructe, dulceaţă, gemuri, jeleuri, sirop de zahăr ars, acestea se vor adăuga numai la servire, altfel ele se vor dilua la căldura grişului şi vor colora dezagreabil preparatul.
Grişul cu lapte se poate servi atât cald, cât şi rece. Rece el se mai întăreşte.
Aşa arată cald:
Poftă bună!
Max's concept.
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT