marți, 16 ianuarie 2024

VERDEAȚA ȘI CONDIMENTELE FOLOSITE ÎN DIFERITE PREPARATE

ÎN CE PREPARATE SE FOLOSESC CELE MAI CUNOSCUTE CONDIMENTE ȘI PLANTE AROMATICE



Busuioc: 

  • mazăre,
  • pește,
  • spanac,
  • varză murată,
  • preparate cu roșii,
  • pizza.

Ghimbir:
  • pește înăbușit,
  • compoturi, 
  • sucuri de fructe,
  • ceaiuri, limonade,
  • lichioruri,
  • mâncăruri dulci cu lapte, etc.
Ghimbirul este originar din Asia de sud-est, China și vestul Indiei. Se cultivă în regiunile tropicale ale Asiei și Americii de Sud și vestul Africii. În funcție de metoda de procesare, poate fi ghimbir negru, fără coajă - ”barbar”, și ghimbir alb, cu coajă - ”bengalez”. Rădăcina este folosită ca și condiment. 
Ghimbirul are parfumul foarte picant și gustul foarte iute. Este folosit la fabricarea lichiorurilor, sucurilor de fructe, punch-urilor și a berii din ghimbir. Se mai adaugă și în coca de prăjituri, în budinci, castraveți, marmeladă și jeleu. Se mai adaugă în supe, sosuri și în toate felurile de mâncare cu orez. Amestecat cu sarea, se folosește pentru a da brânzei un gust iute, în mâncărurile de pește și legume. Dă o savoare plăcută ciupercilor.


Cumin (chimen):
  • varză albă,
  • mâncăruri de cartofi.

Mărar:
  • supe,
  • sosuri,
  • salate,
  • mâncăruri de mazăre.


Măghiran:
  • mazăre.

Mentă:
  • supe,
  • sosuri,
  • ceaiuri, compoturi, limonade.

Pătrunjel:
  • supe, ciorbe,
  • tocănițe,
  • cartofi natur.


Boia de ardei:

  • tocănițe de diferite feluri,
  • gulaș, papricaș (boia de ardei iute).

Șofran:
  • supe,
  • mâncăruri cu orez.

Arpagic:
  • salate,
  • sos tartar,
  • supe,
  • condimente,
  • feluri de mâncare rece.


Cimbru:
  • supe, ciorbe,
  • saramură de pește.


Tarhon (Estragon)

Acest condiment crește din Europa de Est până în Mongolia.
Cules chiar când înflorește, tarhonul este folosit pentru gătit și în medicină. Tarhonul are uleiuri esențiale. Tarhonul are un miros dulce-picant și un gust ușor iute. O cantitate mică de tarhon se adaugă în mâncărurile de orez și cuș-cuș, în ciorba de cartofi și în unele ciorbe de zarzavat cu orez, în sosul de maioneză și la unele preparate de pește. Poate fi folosit ca mirodenie în hors d'oeuvre. Uleiul esențial de tarhon este de asemenea folosit pentru obținerea oțetului care poate fi adăugat în legume conservate, în mâncăruri cu ciuperci, conopidă, sparanghel, roșii, fasole. Tarhonul proaspăt se combină foarte bine și cu alte condimente (de exemplu, cu muștarul). Parfumul și gustul de tarhon proaspăt va fi mai pur dacă stropim mâncarea cu puțin suc de mâncare.

Să vă fie de folos !
S î n z i a n a 💚


Max's concept.
© Copyright 2024 MAX'S CONCEPT

miercuri, 27 decembrie 2023

BISCUIȚI SIMPLI FOARTE FRAGEZI CARE PLESNESC DEASUPRA

Ingrediente:

2 ouă
125 g zahăr tos
125 ml untdelemn
1 lingură de marmeladă la alegere 
(de preferat de caise)
125 g iaurt cremos
450 g griș dur sau făină din grâu dur (semola)
10 g praf de copt
200 g zahăr pudră
coaja de la o lămâie
1 vârf de cuțit de sare
1 plic zahăr vanilat.

Mod de preparare: 



Într-un castron se sparg cele două ouă întregi (albuș și gălbenuș). Se adaugă cele 125 g zahăr tos, untdelemnul, marmelada și iaurtul și se amestecă bine cu un tel. Se adaugă coaja de lămâie rasă, grișul sau făina semola și praful de copt, continuând să amestecăm cu telul. Se adaugă sarea și frământăm puțin cu mâna. Nivelăm și acoperim cu folie. Lăsăm aluatul să stea acoperit circa 5 minute.

Pe un platou punem zahărul pudră. Din compoziția de aluat, luăm cu o linguriță din compoziție și formâm bile între palme de mărimea unor nuci. Le tăvălim prin zahărul pudră, având grijă să se uniform. Le așezăm în tava pregătită pentru cuptor, tapetată în prealabil cu hârtie de copt, la o distanță de 2-3 cm între ele. Le facem o gropiță la mijloc cu un deget, ca să se turtească puțin (nu vrem să rămână bile). 

Se coc în cuptorul preîncălzit la 200 grade, timp de 10 - 15 minute.
După ce se răcesc complet, se pot servi. 


Poftă bună!



Max's concept.
© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT