400 - 500 g sfeclă roșie,
1 morcov,
1 pătrunjel rădăcină,
1/2 țelină rădăcină (depinde de mărime),
circa 200 g ceapă,
1 cartof de mărime mijlocie,
2 - 3 linguri untdelemn (ulei de semințe),
leuștean (verde sau uscat),
pătrunjel (verde sau uscat),
mărar (verde sau uscat),
sare după gust,
1 1/2 litri apă.
Mod de preparare:
Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiate mărunt, se călesc în untdelemn 2 minute, adăugându-se apoi apa fierbinte. Se fierb timp de 30 de minute.
Sfecla curățată și rasă prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiată sub formă de bastonașe și cartoful tăiat în cubulețe se adaugă și se fierb în continuare până ce se înmoaie toate.
La sfârșit, ciorba se acrește cu borș, zeamă sau sare de lămâie, sau oțet, completând lichidul dacă ciorba e prea deasă.
Se potrivește gustul cu sare, lăsând să mai fiarbă câteva clocote și se adaugă frunzele pentru aromă.
Această ciorbă nu se drege. Se poate servi și rece.
Poftă bună!