miercuri, 26 aprilie 2023

CIORBĂ DE SFECLĂ


 Ingrediente:

400 - 500 g sfeclă roșie,

1 morcov,

1 pătrunjel rădăcină,

1/2 țelină rădăcină (depinde de mărime),

circa 200 g ceapă,

1 cartof de mărime mijlocie,

2 - 3 linguri untdelemn (ulei de semințe),

leuștean (verde sau uscat),

pătrunjel (verde sau uscat),

mărar (verde sau uscat),

sare după gust,

1 1/2 litri apă.

Mod de preparare:

Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiate mărunt, se călesc în untdelemn 2 minute, adăugându-se apoi apa fierbinte. Se fierb timp de 30 de minute.

Sfecla curățată și rasă prin răzătoarea cu găuri mari sau tăiată sub formă de bastonașe și cartoful tăiat în cubulețe se adaugă și se fierb în continuare până ce se înmoaie toate.

La sfârșit, ciorba se acrește cu borș, zeamă sau sare de lămâie, sau oțet, completând lichidul dacă ciorba e prea deasă. 

Se potrivește gustul cu sare, lăsând să mai fiarbă câteva clocote și se adaugă frunzele pentru aromă.

Această ciorbă nu se drege. Se poate servi și rece.

Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT


 


duminică, 19 martie 2023

SUPĂ DE MERE ŞI CEAPĂ



Ingrediente:

3 cepe,
2 - 3 morcovi,
3 mere,
o ceşcuţă de orez,
tarhon sau leuștean,
cimbru verde,
2 linguriţe de sare,
1 lingură de zahăr,
1-2 litri suc de roşii 
(bulion sau pastă de roșii diluate cu apă), 
1 cutie roşii decojite, în bulion,
1 lingură ulei de floarea soarelui,
4-5 frunze de busuioc verde,
mărar verde,
pătrunjel verde,
2 căței de usturoi,
1 linguriţă sare de lamâie (zeama de lămâie),
2 litri de apă curată.

Notă: Această ciorbă a fost recomandată de Societatea americană pentru combaterea cancerului datorită combinaţiei dintre mere şi ceapă, demonstrată ca fiind un adevărat panaceu pentru această boală.

Mod de preparare:

Se spală şi se curăţă legumele şi merele. Tăiem merele felii şi le punem într-un bol, presărate cu puţină sare de lămâie sau zeamă de lămâie.

Spălăm orezul şi îl lăsăm în apă la înmuiat, până îl vom adăuga la preparat.

Punem uleiul în oala de supă, adăugăm ceapa solzişori şi o sotăm până devine aurie, apoi aadăugăm morcovii tăiați felii și îi lăsăm să se călească împreună cu ceapa până se înmoaie, ca să își dezvolte aroma, apoi stingem cu un litru de apă caldă. Adăugăm 1-2 lingurițe de cimbru uscat, leuștean sau tarhon (la alegere) și busuioc uscat. 
Lăsăm să fiarbă aproximativ 20 de minute, după care mai adăugăm un litru de apă caldă.

Adăugăm merele și, după circa 5 minute, orezul, apoi sucul de roşii, roşiile, bulionul diluat, sarea, zahărul, mărarul verde, usturoiul tăiat felii mici şi le lăsăm să fiarbă împreună circa 20-30 de minute (la foc mediu). Adăugăm la sfârşit pătrunjelul proaspăt, tocat. 


O putem servi simplă sau putem adăuga o lingura de smântână dulce în bol, la servire. Eu o prefer simplă. De fapt lactatele îi pot reduce din efectul benefic anticancerigen.
Se poate servi caldă, dar și rece.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2023 MAX'S CONCEPT