În alimentație, grăsimile pot fi:
- de origine animală - untul, untura de porc, untura de pasăre, seul (se formează în corpul animalelor din grăsimile conținute de hrană);
- de origine vegetală - uleiul de floarea soarelui, soia, uleiul de măsline, uleiul de germeni de porumb, uleiul de dovleac, uleiul de arahide, de rapiță, etc.;
- mixte - margarina, plantolul. Fiind produse puternic industrializate, nutriționiștii nu recomandă utilizarea lor în alimentație.
ULEIURILE VEGETALE - se obțin prin extragere din diferite părți ale plantelor (semințe, embrion, fructe). Industrial, se obțin prin presare și extracție urmată de rafinare pentru îndepărtarea impurităților rămase.
Uleiurile vegetale conțin 99 - 99.75% lipide, deci au o valoare calorică ridicată. Datorită conținutului în acizi grași nesaturați, uleiurile au o bună digestibilitate. Sunt o bună sursă de vitamina E, care în acest caz acționează și ca antioxidant, ceea ce întârzie alterarea lor.
Nutriționiștii recomandă ca 1/3 din aportul lipidic zilnic să fie asigurat de grăsimi vegetale și 2/3 de grăsimi animale (datorită conținutului de colesterol implicat în combaterea rahitismului).
Știați că... uleiurile vegetale nu conțin colesterol?
ULEIUL DE MĂSLINE - supranumit și ”uleiul longevității”, datorită proprietăților sale curative și terapeutice, se obține din fructele arborelui de măsline.
Știați că ... măslinele a căror culoare deschisă nu se închide în contact cu aerul, sunt considerate ”defecte”?
S-a demonstrat că, din toate grăsimile animale și vegetale, uleiul de măsline este cel mai stabil și cel mai adaptat unei utilizări culinare, preparării prin frigere și prăjire.
RUMENIREA - PRĂJIREA (pregătire în grăsimi)
Această tehnică de preparare se realizează ținând cont de recomandările următoare:
- alimentul trebuie să fie de dimensiuni mici, ca să nu fie ținut la o temperatură mare timp îndelungat și să se ardă deasupra;
- să fie uscat (șters cu un șervet, în prealabil);
- ulterior, nu se mai folosește grăsimea în care s-a prăjit alimentul;
- grăsimea nu trebuie încinsă până la fumegare; atunci ea se descompune în substanțe dăunătoare, dintre care acroleina provoacă neplăceri chiar și unui organism sănătos;
- cea mai indicată grăsime pentru prăjit este uleiul vegetal, care are o temperatură critică de descompunere foarte înaltă (aproximativ 200⁰ C). Uleiul de arahide și cel de floarea soarelui sunt foarte recomandate; untul se descompune la numai 120⁰ C.
- se recomandă rumenirea cu foarte puțină grăsime, în vase de calitate, antiaderente;
- prăjirea intensivă, prelungită a grăsimilor este dăunătoare sănătății;
- prăjirea poate fi făcută și la cuptor, preparatele fiind puse într-o tavă unsă cu ulei; dacă e necesar, după ce s-au rumenit pe o parte, se întorc pe partea cealaltă.
- peștele este singura carne care nu dezvoltă compuși toxici la prăjire: un pește prăjit sau pus la cuptor cu ulei și condimentele necesare este mult mai gustos decât un pește rasol, adică fiert.
- Alte uleiuri care pot fi folosite pentru rumenire, uscare și prăjit în tigaie, în afară de cele enumerate mai sus, sunt: uleiul de șofrănel și uleiul de alune.
Prin urmare, pentru rumenire/prăjire se folosesc uleiurile cu punct de ardere mare și sunt cele arătate mai sus.
Uleiurile cu punctul de ardere mediu se folosesc pentru sotare, preparatul sosurilor, prăjitul rapid și gătitul la cuptor.
Acestea sunt:
- uleiul de măsline,
- uleiul de rapiță,
- uleiul de cocos,
- uleiul de semințe de struguri,
- uleiul de susan.
Uleiurile cu punctul de ardere jos se folosesc cel mai bine la salate, marinate și sosuri-cremă. Acestea sunt:
- uleiul de nucă,
- uleiul din semințe de in,
- uleiul de măsline extravirgin.
Mitul colesterolului
Colesterolul este de fapt o moleculă foarte complexă care e formată din câteva inele de carbon, fiind o componentă a grăsimilor animale în mod special. Este o moleculă esențială în corp, având mai multe roluri. Chiar dacă nu am prelua colesterol din mâncare, corpul nostru ar produce propriul colesterol pentru că are nevoie de el. Totuși, trebuie să fim atenți la cantitatea de grăsimi și proteine ingerate. Un nivel ridicat de colesterol e asociat cu afecțiuni ale inimii, ale vaselor sanguine, hipertensiune arterială și alte lucruri rele pentru sănătatea noastră. Dar un rol important pe care-l are colesterolul este acela de formare a hormonilor steroizi. Hormonul sexual masculin - numit testosteron, este foarte asemănător cu hormonul sexual feminin - numit estrogen, dar din cauza rearanjării atomilor, cei doi hormoni au roluri diferite în corp. Colesterolul produce hormonii, vitaminele solubile în grăsimi (liposolubile), și multe alte tipuri de molecule importante în corp. Cu toate acestea, nu avem nevoie de mult colesterol, ci în anumite limite. În niciun caz însă nu trebuie să lipsească cu desăvârșire.
Atenție: Lipsa unei cantități minime, zilnice, de proteine și grăsimi din alimentație, duce la emaciere și marasm.
Rația alimentară a unui adult într-o zi trebuie să conțină:
8,700 kilojouli /zi ( KJ / zi ) din care:
- grăsimi ⥶ 70 grame,
- grăsimi saturate ⥶ 24 grame,
- dulciuri ⥶ 90 grame,
- carbohidrați (simpli și complecși împreună) ⥶ 310 grame,
- proteine ⥶ 50 grame,
- sodium (în special sub formă de sare) ⥶ 2.3 grame,
- fibre dietetice ⥸ 1 gram.
1 calorie (cal.) = 4.2 Joules
1000 calorii = 1 kilocalorie (Kcal.)
1000 Joules = 1 Kilojoules (KJ)
1 gram de proteine = 17 KJ
1 gram de grăsime = 37 KJ
1 gram de carbohidrați = 17 KJ
1 gram de dulciuri (zahăr) = 10 KJ
1 gram de fibre dietetice = 8 KJ
1 gram de alcool = 29 KJ.
O persoană care are 75 kg, va folosi 875 KJ ( aprox. 209 calorii), pentru a merge cu viteza de 5 km/oră, timp de 60 de minute.
Pentru a pierde 500 grame din greutatea corporală, va trebui să arzi 15 KJ sau 3.6 Kcal., aceasta însemnând 17 ore de mers pe jos. Prin urmare sportul nu se face pentru a pierde kilograme, ci pentru a ne păstra o condiție fizică bună, rezistență la efort și forme armonioase ale corpului.
Ca să reducem din greutatea corporală va trebuie să reducem atât din rația alimentară zilnică, cât și din cantitatea de alcool consumată. Mâncăm mai puțin și bem mai puțin sau deloc - aceasta e singura soluție.
Legat de această temă, vă propun să citiți și: