duminică, 24 aprilie 2022

SCOICI SAINT JACQUES CU GARNITURĂ DE PIURE DE SPANAC


Ingrediente:

  1. O pungă de scoici congelate (500 g);
  2. 3 linguri de untdelemn;
  3. 1 cub de unt (25 g);
  4. sare, piper;
  5. tarhon (proaspăt sau uscat);
  6. 1 lingură sake (se poate înlocui cu puțin vin alb)
  7. 1 linguriță pudră de usturoi (sau 2 căței de usturoi tăiați mărunt);

Mod de preparare:

  1. Se scot scoicile din pungă și se lasă la decongelat în frigider, de seara până dimineața.
  2. Se scurge apa pe care și-au lăsat-o și se tamponează ușor cu un șervet, pentru a le mai zvânta.
  3. Se asonează carnea scoicilor cu sare, piper, tarhon și praful de usturoi.
  4. Se alege o tigaie pentru sotat suficient de mare ca să cuprindă scoicile într-un singur strat și să nu stea prea înghesuite. 
  5. Se pune în tigaie untdelemnul și se lasă să se înfierbânte. Se adaugă apoi untul și se lasă să se topească și să se înfierbânte puțin împreună.
  6. Se pun scoicile în tigaie, una lângă alta. Se lasă să se rumenească circa 2 minute.Dacă scoicile mai lasă apă, se așteaptă mai mult, până când se rumenesc ușor pe fund.
  7. Se întorc cu o spatulă pe partea cealaltă și se lasă până se rumenesc identic ca pe cealaltă parte. O scoică de 2.5 cm se sotează în aproximativ 2 minute.
  8. Se stropește fiecare scoică cu sake (sau vin alb), folosind o lingură de supă.
  9. Se lasă să se soteze puțin și se mai întorc încă o dată pe partea cealaltă.
  10. Se scot pe o farfurie, una lângă alta.
  11. Se adaugă garnitura de piure de spanac, preparată ca în rețeta prezentată pe acest blog.
  12. Se servesc alături de o chiflă sau o felie de pâine.
Iată pozele pentru fiecare operație importantă, prezentată mai sus:







Dacă la servire găsiți în interiorul lor un mic mușchiuleț, acela se aruncă.
Rețeta de piure de spanac se poate consulta aici: Vegimax - piure de spanac

Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2022 MAX'S CONCEPT

vineri, 1 aprilie 2022

CARTOFI CU CEAPĂ ȘI USTUROI (ȚĂRĂNEȘTI)



 Ingrediente:

4 cartofi de mărime medie,

2 cepe medii,

4 căței de usturoi,

30 g unt,

untdelemn,

sare,

piper,

pătrunjel verde,

opțional: cașcaval ras.

Mod de preparare:

Cartofii se curăță de coajă, se spală și se taie în felii mai groase sau cuburi. Se pun la fiert într-o cratiță, la foc mediu, cu apă atât cât să-i depășească cu un deget. 


Se încearcă din când în când cartofii cu o furculiță pentru a vedea dacă sunt gata (suficient de moi). Când sunt fierți, se strecoară și se lasă la scurs.

Între timp, se curăță ceapa și usturoiul de frunzele exterioare, se trec printr-un jet de apă rece, apoi se toacă mărunt.

Se pregătește la fel și pătrunjelul verde (frunze).

În cratița din care s-au scos cartofii (sau într-o altă tigaie) se toarnă untdelemn atât cât să acopere toată baza și se pun la călit ceapa și usturoiul tocat. Cu o lingură de lemn amestecăm din când în când ca să nu se prindă de fundul cratiței. După ce au început să se îngălbenească, se pune untul și o linguriță de sare și se lasă să se soteze puțin.

În continuare se poate proceda astfel: 

Varianta 1: peste ceapă, se adaugă cartofii fierți, se amestecă ușor și se lasă să se rumenească împreună până când capătă o crustă mai închisă și crocantă. Se presară cu pătrunjel verde și piper și se distribuie în farfurii pentru a se servi imediat. Dacă se presară și cașcaval ras la sfârșit, se lasă totul sub capac circa 5 minute până acesta se topește, apoi se distribuie preparatul în farfurii.

Varianta 2: într-o tavă pentru cuptor unsă cu puțin ulei, se răstoarnă cartofii și peste ei se distribuie ceapa și usturoiul călite. Se amestecă cu o lingură, se presară cu piper măcinat și pătrunjel verde. Dacă se dorește, se poate presăra deasupra și cașcaval ras.


Se introduce tava la cuptor pentru circa 20 de minute (până se formează o crustă la suprafață). Când sunt gata, se scoate imediat tava din cuptor.

Se distribuie preparatul în farfurii și se servește alături de o salată, aleasă după dorința fiecăruia, sau murături.


Acest preparat poate fi servit atât ca fel principal, cât și ca garnitură alături de alte feluri de mâncare. 


Poftă bună!


Max's concept.

© Copyright 2022 MAX'S CONCEPT