sâmbătă, 11 septembrie 2021

SEMINȚELE GERMINATE ÎN ALIMENTAȚIE

 

Germeni de praz

Lăsarea la încolțit a semințelor permite potențarea poprietăților acestora. Grație acestui procedeu de germinație, în totalitate natural, acestea se transformă în bombe de vitamine, oligoelemente, minerale și aminoacizi. Pe lângă toate acestea, ne mai alegem și cu o mare cantitate de enzime și de clorofilă (cu precădere din lucernă, ridichi și floarea-soarelui). Mai sunt și alți nutrienți, cum ar fi: provitamina A (betacaroten), vitamina C, grupul de vitamine B, care tronează la loc de cinste printre semințele germinate. Astfel, după 5 zile de germinare, vitamina C își crește nivelul până la 600%. În cele din urmă, actul de germinare a cerealelor și leguminoaselor - care sunt acide - le transformă pe acestea în alcalinizante, contrabalansând astfel efectele alimentației moderne, adesea prea acidă.

ABC-ul GERMINAȚIEI

Dacă intrați în jocul germinației, să știți că trebuie să le asigurați semințelor, încă de la început, o înmuiere în apă pură vreme de aproximativ 12 ore - în funcție de tipul de semințe - și, imediat după ce ați aruncat apa în care s-au înmuiat, să le lăsați să germineze într-un borcan de sticlă acoperit de tifon, asta dacă nu aveți un borcan cu capac special pentru germinare. Aveți grijă să le clătiți dimineața și seara. Borcanul va fi așezat cu gura în jos, pentru a permite scurgerea apei, având grijă să nu stagneze umiditatea. 
La maturitate (durata depinde de fiecare tip de semințe) se consumă în salate, ca garnituri, în sendvișuri, în sucuri... 

Echivalentul unei linguri pentru supă cu semințe germinate este suficient pentru o zi. Putem lăsa la germinat cereale - mei, orez, leguminoase - linte, soia verde, lucernă, năut, fasole, Adzuki, precum și alte semințe: hrișcă, quinoa, semințe de dovleac, creson, semințe de floarea-soarelui, in, etc.

Borcan pentru germinare

                                                                                                             Să vă fie de folos!

S î n z i a n a 💜

Max's concept.
© Copyright 2021 MAX'S CONCEPT 

luni, 14 decembrie 2020

BENEFICIILE CONSUMULUI DE PEȘTE ALBASTRU (BLUEFISH, LUFAR SAU CENACOP)

 

Prezentare generală

Lufarul este o specie de pești foarte răspândită în multe dintre mările și oceanele lumii din zona caldă și din cea temperată. In România se poate întâlni de la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei de-a lungul litoralului.

Popular, lufarul mai este cunoscut drept cenacop, denumire de origine grecească. De asemenea, el mai este numit și peștele albastru (bluefish).

Lufarul este un pește ce face parte dintr-o turmă de pești migratori pelagici, care în ape deschise intră în coloana de apă la 60 de metri de suprafață. Acesta este un prădător tipic, se hrănește cu macrou, hamsii, sardine. Lufarii vânează prada atât în ​​straturile superioare ale apei, cât și în adâncime.  Vânătoarea durează doar 2-3 minute, apoi prădătorii pleacă în căutarea unei noi „victime”. Lufarul este un răpitor, cunoscut datorită faptului că este considerat printre cei mai “răi” pești marini, alături de baracude sau rechini. Odată cu venirea sezonului cald, el merge în apele reci din zonele temperate, iar în timpul sezonului rece se mută înapoi in apele calde. De obicei își are habitatul în bancurile din mări și oceane. Ziua preferă să stea mai la suprafața apei, iar noaptea are obiceiul de a se retrage mai către fundul apei. Lufarul vine pe litoralul nostru cam în același timp cu migrația bancurilor de chefali și stavrizi. Acest lucru se întâmplă de obicei pe la jumatatea primăverii, în luna mai. Cu toate astea, apa nu trebuie sa aibă o temperatura mai mica de 15 grade. Acest pește pătrunde pe litoralul țării noastre dinspre Mediterana si Marea Marmara, prin cunoscutele strâmtori Bosfor și Dardanele. Pescarii de la noi știu faptul că lufarul își va face habitatul în zona țărmului până la venirea toamnei, când va migra din nou. Se știe faptul că peștele este destul de sensibil la schimbările de temperatură, el alegând să se retragă mai în larg dacă acestea sunt prea bruște.

Lufarul se caracterizează printr-un dinamism ieșit din comun, aflându-se mereu pe urmele bancurilor de pești. De regula, are obiceiul sa atace in grupuri mari de indivizi. De asemenea, lufarul este un specimen extrem de lacom, el continuand sa se hraneasca chiar daca este satul. El prefera pestii marini de mici dimensuni, precum hamsiile, sprotul sau aterinele, dar nu refuza nici puii altor exemplare mai mari. In unele situatii poate consuma chiar si chefali sau scrumbii.

In tara noastra, lufarul se reproduce la inceputul verii, in iunie si in iulie. Femelele depun icrele la o distanta considerabila de tarm, in apa care trebuie sa aiba o temperatura intre 22 si 26 de grade. Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de trei-patru ani.

Cu toate ca este pescuit foarte mult, acest peste nu se afla in pericol intrucat este extrem de prolific, o femela depunand pana la 200.000 de icre.

Din punctul de vedere al carnii sale, aceasta este alba si are un gust foarte bun. Un alt avantaj al acesteia este faptul ca are foarte putine oase.

Peștele albastru juvenil, care atinge 10 centimetri lungime, începe să mănânce creveți, apoi, pe măsură ce crește, trece la pești mici. Pubertatea vine la 3 ani. În lunile de vară, peștele albastru poate fi văzut în apropierea coastei.

Pescuitul activ pentru această specie se desfășoară în Marea Mediterană și în Marea Neagră, Venezuela, Brazilia, Africa, Australia, în apropierea Golfului Maine din Atlanticul de Vest.

După scoaterea peștelui din apă, pescarul nu trebuie să-și piardă vigilența și să se relaxeze, deoarece prădătorul prins îl poate mușca pe pescar, lezându-i degetele care sunt din neatenție aproape de gură.

Carnea peștelui este asemănătoare cu cea a bibanului: are o textură densă, albă și fragedă. Conținutul de proteine ​​din acesta ajunge la 21%, grăsimea - 3%.

Beneficiile consumului de pește albastru

Proprietățile benefice ale cărnii de pește albastru sunt determinate de conținutul de vitamine din grupele B, A, PP, micro și macro elemente (calciu, fier, sodiu, fosfor, potasiu), dintre care:

  1. Întărește unghiile, părul, oasele, pereții vaselor, făcîndu-le mai puțin fragile.
  2. Participa la metabolismul grasimilor si la formarea celulelor sanguine, imbunatateste starea pacientilor care sufera de anemie.
  3. Normalizarea echilibrului hidric, activitatea mușchiului cardiac și a glandei tiroide, a tensiunii arteriale.
  4. Crește toleranța la stres, reduce sensibilitatea la tulburări emoționale.
  5. Activează producția de enzime digestive, sinteza moleculelor de acid adenozin trifosforic (ATP), mielină.
  6. Mențineți tonusul muscular fin.
  7. Stimulează regenerarea celulelor și a organismului, previne apariția rahitismului.
  8. Menține coagulabilitatea sângelui
  9. Îmbunătățirea stării pielii, a proceselor de respirație celulară.
  10. Crește imunitatea.

Grasimile din lufar (mai mult de 5%) sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, care au proprietati antioxidante si protejeaza impotriva bolilor sistemului cardiovascular, sistemului musculo-scheletic si neoplasmelor maligne.

Proteina de pește este ușor absorbită de corpul uman, prin urmare, poate fi folosită cu succes în alimentația femeilor însărcinate, a persoanelor în vârstă, a copiilor. Nu există carbohidrați în carnea lufarului, așa că poate fi utilizat în dieta persoanelor cu diabet.

Filetul de pește, ușor digerabil, este recomandat în cazuri de :

  • tulburări metabolice;
  • aritmie;
  • anemie;
  • pelagră;
  • oncologie;
  • Boala Alzheimer;
  • tulburări nervoase;
  • scăderea imunității;
  • fragilitatea oaselor;
  • boli ale inimii, sângelui, pielii;
  • tulburări tiroidiene;
  • limfom
  • producția redusă de enzime alimentare;
  • osteoporoza;
  • rahitismul;
  • contracție slabă a mușchilor netezi;
  • stres;
  • nivelul crescut al colesterolului;
  • atacuri de migrenă;
  • tromboză;
  • ateroscleroza;
  • hipertensiune;
  • convulsii;
  • expunerea la radiații;
  • alopecie;
  • impotenta;
  • zgârierea corpului;
  • Infecții cu HIV
  • alergii frecvente;
  • sindromul oboselii cronice;
  • hipoxie;
  • deshidratare;
  • Boala Keshan;
  • intoxicații cu adriamycin;
  • colită;
  • psoriazis;
  • niveluri reduse de globule roșii;
  • probleme cu smalțul dinților.
Contraindicații:
  • intoleranță individuală;
  • boli ale ficatului, pancreasului;
  • excesul de greutate;
  • exces de sodiu în organism.

Compoziție chimică

Tabelul nr. 1 "Valoarea nutrițională a cărnii de pește albastru"

ComponenteConținutul în grame 100 de produs
Valoarea calorică124 calorii
Apă70,86 grame
Proteine20,04 grame
Aminoacizi esențiali9,69 gram
Aminoacizi înlocuiți9,635 gram
grăsimi4,24 gram
Omega-91,516 gram
cenușă1,04 grame
Acizi grași saturați0,915 gram
Omega-30,833 gram
Steroli (colesterol)0,059 gram
Omega-60,006 gram

Tabelul nr. 2 "Compoziția chimică a cărnii de Lufar"
NumeConținutul de nutrienți în 100 grame de produs, miligrame
vitamine
Acidul nicotinic (PP)5,95
Acid pantotenic (B5)0,828
Piridoxină (B6)0,402
Retinolul (A)0,12
Riboflavina (B2)0,08
Tiamina (B1)0,058
Cyanocobalamin (B12)0,00539
Acid folic (B9)0,002
macronutrienti
potasiu372
fosfor227
sodiu60
magneziu33
calciu7
Trace Elemente
Zinc0,81
fier0,48
Cupru0,053
seleniu0,0365
mangan0,021

Raportul B: F: Pentru fileul de pește albastru este de 72%: 28%: 0%.

În procesul de gătit, conținutul caloric al peștilor crește. Deci, 100 de grame de pește albastru coapte conține 138 calorii, prăjite - 200 calorii. După gătit, carnea își păstrează elasticitatea și suculența. Este demn de remarcat faptul că nu există oase mici în ea, solzii sunt subțiri, ușor de curățat. Carnea are un gust plăcut, delicat.

Aplicație de gătit

Caracteristicile calității și gustului preparatului de pește depind de calitatea carcasei selectate. Peștele proaspăt are o suprafață netedă, fără spumă, mucus sau deteriorare vizibilă. Mirosul este plăcut, marin. Ochii sunt strălucitori. Un ochi tulbure indică faptul că peștele a fost depozitat timp de cel puțin 2, până la 3 zile, pe tejghea. În plus, atunci când apăsați pe carcasă, aceasta nu ar trebui să rămînă adîncită, ci să ia rapid forma originală.

Cel mai adesea, peștele proaspăt este prăjit sau copt cu ierburi. În Europa, carnea tocată este preparată din file de pește și este folosită ca umplutură pentru găluște, rulouri, plăcinte, chiftele.

Carnea roșie nu este păstrată mult timp, ci este un produs perisabil, așa că pentru a nu ajunge la intoxicații alimentare, trebuie pregătit imediat după pescuit sau cumpărare. Dacă rămîne necongelat sau nepreparat, a doua zi are deja un gust neplăcut.


Rețete clasice populare de pește

„Lufar a la Kiev”

Ingrediente:

  • făină de grâu - 30 grame;
  • file de pește - 600 grame;
  • ouă de pui - bucăți 2;
  • unt - 100 grame;
  • ulei vegetal - mililitri 70;
  • sare, condimente;
  • pesmet.

Procedeul de gătit:

  1. Treceți fileul de pește albastru printr-o mașină de tocat carne, de două ori.
  2. Adăugați sare și piper în carnea tocată, apoi formați găluște din ea.
  3. Puneți uleiul în centrul fiecăreia, apoi închideți marginile. Dați găluștelor o formă ovală și aplatizați. 
  4. Bateți ouale. Se trec chiftelele prin faina, ou bătut si se tăvălesc prin pesmet.
  5. Încălziți o tigaie cu ulei vegetal. Se prăjesc chiftelutele la foc mic pe ambele părți, până când sunt pătrunse și rumenite.

Preparatul este servit pe un platou combinat cu: morcovi fierti, sfeclă, mazăre verde, legume murate sau sărate.

"Kebab a la Lufar"

Ingrediente:

  • ceapa - căp. 3;
  • carcase de pește albastru - 1 kilogram;
  • ulei vegetal - mililitri 30;
  •  oțet - mililitri 45;
  • lamaie - zeamă de la 1/2;
  • sare, piper, ierburi.

Mod de preparare:

  1. Curățați peștele de solzi, îndepărtați pielea, îndepărtați părțile interioare, clătiți sub apă. Tăiați fileul în felii.
  2. Decojiți ceapa, o spălați și o tăiați în inele.
  3. Pregătiți marinada: amestecați piperul, sarea, oțetul, ceapa. Puneți peștele în amestec și lăsați-l o oră la frigider.
  4. Puneți apoi feliile de pește albastru într-o tigaie și prăjiți-le sau puneți-le pe grătar.

Înainte de servire, puneți bucățile de pește într-un vas, turnați peste el unt topit, stropiți cu suc de lămâie, iar la sfîrșit, presărați ceapă și ierburi tocate.

„Urechea lui Lufar”

Ingrediente:

  • cartofi - bucăți 3;
  • ceapa - căp. 1;
  • pește albastru - 500 de grame;
  • pătrunjel - 1 buchet;
  • unt - 50 grame;
  • apă - litri 1,5;
  • morcovi - buc. 1;
  • frunză de dafin - buc. 1;
  • sare, piper, condimente.

Procedeul de gătit:

  1. Tăiați peștele, pregătiți bulionul.

În timpul gătitului, capul peștelui albastru nu este folosit. Se crede că în această parte a corpului se acumulează toate substanțele nocive prezente în pește.

  1. Decojiți legumele.
  2. Morcovii - îi tăiați în fâșii și îi prăjiți în unt.
  3. Se toacă pătrunjelul. Mărunțiți cartofii.
  4. Se strecoară bulionul. Îndepărtați coada, oasele costale. Adăugați în bulion verdețuri, ceapă, cartofi, morcovi prăjiți. Gatiții totul la foc mic.
  5. Cu 10 minute înainte de final, se adaugă sare, piper, unt.

Urechea se servește în porții: se toarnă lichid în fiecare farfurie, se pun bucăți de pește și se presară cu ierburi.

Constatări

Lufarul este un pește de mare care conține acizi grași nesaturați (omega-3,6,9), vitamine (A, B, PP), minerale (potasiu, fosfor, sodiu, magneziu), aminoacizi esențiali (treonină, fenilalanină, lizină, arginină , valină, leucină), fără de care funcționarea normală a organismului este imposibilă.

Fileurile de lufar sunt prescrise pentru a întări sistemul nervos, circulator, imunitar, stimularea metabolismului grăsimilor și proteinelor, creșterea celulelor și îmbunătățirea glandei tiroide. Carnea de pește albastru conține o cantitate mare de fosfor, care înlătură letargia, crește eficiența, dă vitalitate. Deficiența acestui element în organism duce la o proastă conducție a impulsurilor nervoase, apatie, oboseală, iritabilitate. 

Peștele este un produs perisabil, de aceea trebuie să-l gătiți imediat după pescuit sau cumpărare. Este recomandat să alegeți lufarul proaspăt sau congelate. Atenție la carcasa peștelui, acesta trebuie să fie dens, elastic, să emită un miros marin plăcut. Pentru a nu strica gustul delicios al preparatului, timpul de gătit al peștelui albastru nu trebuie să depășească 15 - 20 de minute. Serviți-l cu legume fiarte sau proaspete, vin alb, mere verzi.

Pentru a elimina mirosul mării, peștele este copt cu felii de lămâie.



Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT