marți, 12 noiembrie 2019

ZACUSCĂ DE GOGOȘARI


Ingrediente:

3 kg de gogoșari,
1 kg de ardei capia (opțional),
2 kg roșii,
600 g - 1 kg ceapă albă,
600 ml untdelemn,
2 linguri de zahăr,
2 linguri de sare grunjoasă,
1/2 - 1 linguriță piper măcinat,
2 foi de dafin,
1 legătură de frunze de țelină.



Mod de preparare:

Gogoșarii și ardeii se coc pe plită și, pe măsură ce s-au copt pe toate părțile, se pun într-o oală cu capac, unde presărăm puțină sare pe ei. În felul acesta, se vor coji foarte ușor. Gogoșarii și ardeii nu trebuie copți foarte tare pentru că, la decojire, rămâne prea puțină pulpă.

Se dau prin mărunțitorul electric: ceapa (curățată și spălată în prealabil) și roșiile tăiate în patru (spălate și zvântate în prealabil) și se pun în boluri separate; peste roșii se adaugă zahărul, piperul și foile de dafin.



Gogoșarii decojiți, cu cotoarele și sâmburii eliminați, se pot da, de asemenea, prin mărunțitorul electric sau, dacă vrem să rămână bucăți mai mari, îi tăiem după dorință.



Se pune tot uleiul în vasul în care se prepară zacusca. După ce se înfierbântă, se pune ceapa tocată împreună cu sarea. Se lasă să se călească până devine moale, sticloasă și cu o tentă gălbuie. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn pentru a nu se prinde de fundul vasului. 



Peste ceapa călită se adaugă  gogoșarii mărunțiți și se lasă să se călească împreună încă 5-10 minute, până când și gogoșarii încep să prindă o culoare mai gălbuie. 



Se adaugă roșiile, (în care am pus zahărul, piperul și foile de dafin) și frunzele de țelină tăiate cât mai mărunt. Se lasă să fiarbă circa 10 minute, apoi se pune vasul la cuptor și se lasă să fiarbă până când lichidul din vas scade, zacusca devine mai consistentă și tot uleiul se ridică la suprafață.



Între timp se pregătesc borcanele și capacele, ambele trebuind trecute prin apă fierbinte și puse cu gura în jos pe o tavă, să se scurgă bine apa. Când zacusca e gata, se scoate din cuptor și, cu o lingură de mărime potrivită, se umple fiecare borcan cu zacusca fierbinte, se închide imediat cu capac și se pune pe un blat de lemn sau o tavă mare cu capacul în jos. După ce toate borcanele s-au umplut, se acoperă cu o țesătură groasă, mai multe prosoape sau chiar o păturică, și se lasă să se răcească până seara sau până a doua zi la temperatura camerei. În felul acesta, nu va mai fi nevoie de conservanți.



A doua zi, borcanele se vor șterge cu un șervet și se vor așeza pe un raft în cămară, unde se vor păstra până la utilizarea lor.

Din cantitatea arătată la ingrediente au ieșit 11 borcane a câte 300 g fiecare.



Zacusca se poate servi ca atare, pe felii de pâine, ca aperitiv sau gustare, dar poate fi folosită și ca adaos la diferite mâncăruri.


Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

vineri, 8 noiembrie 2019

DROB DE VINETE ȘI DOVLECEI


Ingrediente:

650 g vinete (cântărite când sunt gata tocate),
2 dovlecei mijlocii,
2 cepe,
4 căței de usturoi,
2 ardei grași roșii,
60 ml untdelemn,
5 ouă,
4 linguri de făină albă (cernută),
1 lingură mărar uscat,
câteva fire de pătrunjel verde,
1 linguriță pudră de coriandru (opțional),
fulgi de ardei iute (opțional),
sare și piper după gust.


Mod de preparare:

Vinetele se coc, se curăță de coajă și se lasă la scurs pe o planșetă așezată în poziție oblică, apoi se toacă.
Pentru această rețetă, vinetele se pot și tăia cuburi și fierbe, apoi se strecoară și se lasă să se răcească.
Dovleceii se curăță de coajă, se îndepărtează cotorul, se taie pe lungime și se îndepărtează miezul cu sâmburi, apoi se taie cuburi, se presară cu sare și se lasă să stea într-un vas cu strecurător pentru circa 30 de minute pentru a-și lăsa apa.
Cuburile se presează în mâini și se pun la fiert, în apă fierbinte (pe punctul de a da în clocot), pentru aproximativ 15 minute. Se strecoară și se pasează cu un zdrobitor manual (cel folosit la piureul de cartofi). Se pun dovleceii pasați într-un bol separat.


Se spală și se curăță restul de zarzavat. Ceapa se taie mărunt, la fel și usturoiul, iar ardeii se taie cuburi (după ce li s-au scos cotoarele și li s-au îndepărtat sâmburii). 

Într-o tigaie mai adâncă, se pune ceapa la călit împreună cu o linguriță de sare. Se amestecă tot timpul ca să nu prindă de fundul tigăii și să se ardă. După 5 minute, se adaugă ardeii și usturoiul tăiat felii subțiri, apoi se lasă la călit împreună pentru încă 10 minute. Se scoate compoziția într-un vas ca să se răcească puțin.

La final, se amestecă vinetele tocate, dovleceii zdrobiți și compoziția cu ceapă și ardei. 

Se bat bine cu un tel 4 ouă crude plus albușul celui de-al cincilea (al cărui gălbenuș se păstrează separat, pentru mai târziu).

Se adaugă făina peste ouăle bătute și se omogenizează bine, după care se adaugă și compoziția cu vinete și dovlecei. Se amestecă bine totul și se condimentează după dorință.

Se tapetează un vas de cuptor cu ulei și făină sau hârtie de copt. Se toarnă compoziția în tavă. Gălbenușul rămas se freacă bine cu o lingură de apă și, cu o pensulă, se distribuie pe suprafața drobului, cât mai uniform.


Se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute (poate fi necesar mai mult, în funcție de tavă și de cuptor). Când e gata, se scoate tava și se lasă să se răcească.


Rece, se taie în felii și se servește.  Putem asocia ridichi sau diverse salate pentru completarea gustului.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT