joi, 31 octombrie 2019

SALATĂ DE SFECLĂ ROȘIE


Ingrediente:

Sfeclă roșie - căpățâni de sub 1 kg;

Cantitățile de mai jos sunt pentru 2 kg de sfeclă:

250 ml oțet de 9 grade,
250 ml apă curată,
câteva frunze de țelină,
1/2 linguriță sare neiodată 
(10 g la fiecare litru de lichid),
125 g zahăr tos,
2 linguri cu vârf de miere,
1 linguriță boabe de muștar alb,
2 foi de dafin sau 1 ramură de cimbru,
1/2 linguriță piper măcinat sau 20 boabe de piper,
1 linguriță chimen (nemăcinat),
1 aspirină,
hrean ras (opțional).

Mod de preparare:

Sfeclele de mărime mijlocie (sub 1 kg), de culoare roșie-vișinie (se poate vedea dacă se zgârie coaja), spălate bine, se fierb întregi în apă clocotită circa 2 - 3 ore, până se înmoaie bine. În altă variantă, se pun într-o tavă de aragaz, fără apă, și se dau la cuptor să se coacă până se înmoaie (circa 2 1/2 - 3 ore la 200 grade). 



În ambele cazuri de încearcă cu o furculiță. Coapte, vor fi mai dulci, însă se pătrund mai greu până la mijloc. Se lasă să se răcească complet, apoi se decojesc și se taie în felii potrivite cu un cuțit simplu sau un cuțit riglat (ondulat) pentru un aspect mai frumos. De asemenea, se pot rade pe răzătoarea cu găuri mari, ca tăiețeii. 



Se așează bucățile tăiate în borcane de orice mărime. 



Lichidul se pregătește astfel:
Oțetul, împreună cu apa și ingredientele specificate mai sus, se fierbe 15 minute. Se lasă să se răcească și se adaugă în borcane, până se acoperă complet bucățile de sfeclă. Se presară puțină aspirină pisată la fiecare și se acoperă cu capac. Se poate presăra și puțin hrean ras peste sfeclă pentru un gust mai picant și apoi se toarnă oțetul cu chimen cu tot. 

Aceste bucăți de sfeclă pot fi adăugate câte puțin și la mâncăruri, pentru acrire și culoare.


Pentru consum imediat:

Se spune sfecla rasă în salatieră și se asezonează cu puțin untdelemn, zeamă de lămâie sau câteva picături de oțet diluat cu apă, sare și zahăr după gust.

Borcanele nu trebuie sterilizate. Se leagă și se pun în cămară. Nu vor fermenta, nici mucegăi, dacă respectați rețeta întocmai și puneți și aspirină pisată sau un conservant (benzoat de sodiu) deasupra. 


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

luni, 28 octombrie 2019

CUM SĂ SLĂBIȚI FĂRĂ SĂ MURIȚI DE FOAME


Veniți târziu de la serviciu, obosite, frânte, nervoase și, uite așa, ajungeți să mâncați la finalul zilei nesănătoasa cină-prânz-mic-dejun”. În plus, necazurile care trebuie neapărat împărtășite familiei vă determină să vorbiți mult, să înghițiți pe nemestecate și să nu fiți atente la semnalele organismului, care vă avertizează că ”nu mai suportă”! 
Stresul se traduce în arsuri, disconfort digestiv și foame exagerată, fiindcă nu a fost domolită în timpul zilei. Foamea ne face să mâncăm mult și repede, în primul rând din teama că nu ne vom sătura niciodată și abia apoi dintr-o nevoie reală. Și tot așa... Există situații în viață când răzbunarea cântarului ne ajunge din urmă. Când un eșec ne urmărește, simțim nevoia să ne refugiem în bucătărie, să dăm iama în mâncare, în ciocolată și alte ”consolări” de genul ăsta. Iată de ce m-am gândit că informațiile din acest articol sunt tocmai cele de care aveți neapărată nevoie în lupta cu kilogramele. Sfaturile privind dietele alimentare vă vor ajuta să slăbiți câteva kilograme, pe care să nu le mai puneți înapoi după încheierea perioadei de restricții. 
Iată trei sfaturi privind dieta pe care le consider utile.


1. Bizuiți-vă pe orez.

Orezul este bogat în potasiu, favorizând eliminarea lichidelor acumulate în țesuturi. În dietele unilaterale (care pot fi utilizate doar pentru o scurtă perioadă de timp), se recomandă consumarea orezului fiert în apă (eventual în aburi), cu rezultate spectaculoase, care reprezintă chiar și 3 kg pierdute zilnic în unele cazuri. 

Cum se procedează?
Simplu. Fierbeți 250 g de orez, fără sare. În loc de apă, puteți bea suc de mere (fără zahăr). Orezul se consumă de-a lungul zilei, de câte ori vă e foame (el trebuie să reprezinte cam 5 mese pe zi). Se poate combina cu legume fierte, spanac, roșii, ciuperci, fasole verde, sau se poate asezona cu verdețuri. Folosiți-vă creativitatea!

De ce să nu renunțați (măcar din când în când) la eterna supă (ciorbă), când ați putea să o înlocuiți cu un pahar de suc de roșii, băut înainte de masă ! Vă veți păcăli foamea și, uite-așa, alte kilograme își vor lua zborul.
2. Lămâia.

Beți înaintea meselor principale sucul unei jumătăți de lămâie, stoarsă în apă minerală. Nici să nu vă gândiți la zahăr! Nu trebuie să optați nici pentru un înlocuitor de zahăr (zaharină, aspartam, etc.).
Dacă după fiecare masă veți bea și o cană cu apă fierbinte (atât cât suportă dentina sau smalțul dinților noștri, desigur), veți vedea rezultatele într-o săptămână.


3. Merele.

Știți proverbul: ”Cu un măr pe zi, ții doctorul la distanță”. Ei bine, încercați să mestecați îndelung un măr, la gustările de la ora 10 și de la ora 17. Merele au reputația de a stopa apetitul excesiv, iar vitaminele pe care le conțin nu sunt decât un argument în plus. 

Dacă vreți un rezultat EXTRA, asociați sfaturile dietetice cu mișcarea (în ritm rapid, eventual alergări, dacă timpul vă permite), cu presopunctura, dar mai ales cu voința.

Mult succes !

S î n z i a n a 💚

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT