Ingrediente:
2 dovlecei medii,
1 kg roșii proaspete,
2 ardei grași medii,
2 cepe,
2 căței de usturoi,
4 capere (opțional),
cimbru uscat,
pătrunjel sau mărar, verde sau uscat,
sare și piper după gust.
Mod de preparare:
Se spală zarzavatul și se lasă să se zvinte.
Se curăță dovleceii de coajă de-a lungul, de la un capăt la altul. Se elimină coada cu partea mai tare din jur.
Se taie dovleceii în cuburi de mărime potrivită, astfel: tăiem în jumătate de-a lungul lor, apoi fiecare jumătate se taie tot de-a lungul la mijloc și apoi se taie pe lateral după mărimea dorită (cam 2-3 cm lățime). Se pun cuburile tăiate într-un vas cu strecurător, se presară cu sare și se lasă circa o oră ca să-și lase apa.
Într-o oală încăpătoare, se pune apă la încălzit și, când ajunge la punctul de fierbere, se pun roșiile întregi. Când încep să se crape pielițele, se oprește focul și roșiile se scot cu o spumieră într-un vas curat unde se lasă să se răcească puțin. Când sunt doar călduțe, se cojesc și se taie în felii de circa 1 cm. Se presară puțin zahăr peste ele.
Ceapa se decojește, se clătește cu apă rece și se taie mărunt. La fel și cățeii de usturoi.
Ardeilor li se înlătură codițele, se taie în sferturi, se curăță de semințe și lamelele interioare, apoi se taie fideluță sau cubulețe mici.
Se călește ceapa și usturoiul în 2 linguri de ulei de măsline. Se adaugă și ardeiul gras și se călesc împreună. După 5 minute, se sting cu 2 linguri de apă caldă de la fiertul roșiilor , se adaugă cimbrul și pătrunjelul sau mărarul și se lasă câteva minute să se înăbușe, apoi se oprește focul.
Într-o tavă pentru cuptor, se montează astfel:
- se unge tava cu puțin ulei,
- se pune jumătate din cantitatea de ceapă și ardei,
- se pun jumătate din cuburile de dovlecei, care se presează puțin între palme (dacă au fost prea sărate trebuie clătite puțin sub un jet de apă rece și scurse, apoi se presează între palme),
- se presară jumătate din caperele tăiate,
- se pune un rând de roșii,
- se stropesc cu puțin ulei sau se pun ici-colo lamele de unt;
- se continuă cu restul cantităților: ceapa cu ardei, dovleceii, caperele, ultimul strat fiind de roșii.
Se scoate tava și se lasă să se răceasă puțin, apoi se trece mâncarea într-un vas curat.
Se servește caldă sau rece. E chiar mai bună după ce s-a răcit complet. La servire, se mai potrivește gustul cu sare și piper proaspăt măcinat, dacă mai e nevoie.
Poftă bună !
Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT