miercuri, 9 octombrie 2019

OUĂ PE PAT DE LEGUME ȘI TOFU CĂLITE (MENEMEN)


Ingrediente:

2 ouă,
1 ardei gras,
1 - 2 roșii,
3 fire de ceapă verde,
3 căței de usturoi,
2 linguri ulei de măsline,
20 g unt de masă,
100 g tofu, telemea sau altă brânză la alegere,
1 vârf de ardei iute,
cimbru uscat,
câteva frunze de pătrunjel verde,
sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Se spală ceapa și restul legumelor și se lasă să se zvinte.
Se taie ceapa și cățeii de usturoi cât mai mărunt iar ardeiul fideluță sau cubulețe. Se pune ceapa la călit în ulei cu puțină sare și se adaugă și usturoiul. Când s-au înmuiat suficient, se adaugă ardeiul și cubul de unt. Se lasă să se pătrundă bine. 


Se taie roșiile în felii sau cuburi și se adaugă peste legumele din tigaie, se presară cu cimbru și se stropește totul cu 2-3 linguri de apă, apoi se lasă să se înăbușe împreună până scade aproape toată zeama. 


Se adaugă tofu sau brânza tăiată cubulețe, frunzele de pătrunjel verde tocate mărunt și se presară piperul măcinat. 


La final, se face cu lingura câte un cuib în care adăugăm oăle întregi, poșate separat în apă caldă în care am adăugat 1 lingură de oțet și puțină sare.


Se servește imediat.


Pentru completarea gustului, am adăugat pe farfurie și muguri de ceapă roșie.

Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT


sâmbătă, 5 octombrie 2019

VIN DE STRUGURI ECONOMICOS


Ingrediente:

1 kg struguri boabe 
(Tămâioasă românească, Hamburg, Muscat-Otonel sau alte soiuri de struguri aromați),
3 kg de zahăr,
10 litri de apă,
2 lămâi,
20 g drojdie proaspătă.


Mod de preparare:




Se aleg boabele îndepărtând ciorchinii, se zdrobesc bine și se pun într-o damigeană. Din zahăr și din apă se prepară un sirop care se lasă să se răcească și, când este încă puțin călduț, se toarnă peste strugurii din damigeană. Se adaugă apoi drojdia dizolvată în puțină apă călduță, lămâia curățată de coajă și sâmburi și tăiată foarte mărunt, amestecându-se bine pentru a se omogeniza. Lichidul se toarnă în damigeana care se leagă cu un tifon pus în două. Se poate folosi și un dop special de fermentație care e prevăzut cu un furtunaș la mijloc, ce va trebui pus la celălalt capăt într-un vas cu apă ca să nu pătrundă aerul în damigeană. Se agită damigeana din când în când.

După oprirea fermentației, cu ajutorul unui furtun, se trage cu grijă la sticle care se astupă cu dopuri noi de plută.

Se păstrează la rece.


Calitatea acestui vin crește prin învechire.



Poftă bună!

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT