joi, 5 septembrie 2019

CUȘCUȘ DE QUINOA CU MIERE ȘI MANGO


Ingrediente:

1 fruct de mango,
2 lămâi verzi (lime),
1 lingură zahăr auriu de trestie,
80 g quinoa,
3 linguri de miere,
400 ml apă.

Mod de preparare:

Curățați mango de coajă și tăiați miezul în cuburi.
Puneți într-o crăticioară jumătate din cuburile de mango, zahărul și zeama de la 1 1/2 lime (după ce le-ați ras coaja). Mai puteți adăuga și 2-3 linguri de apă.


Fierbeți, la foc mic, 15 minute, ca să se înmoaie. Amestecați restul cuburilor de mango cu zeama de la 1/2 lime și 1 lingură de zahăr.


Fierbeți quinoa în 400 ml apă clocotită timp de 5 minute, apoi adăugați 2 linguri de miere și continuați fierberea, la foc mic, încă 15 minute. Când mici germeni ies din boabele de quinoa, o scurgeți (dacă e nevoie) și o lăsați să se răcească.


Puneți quinoa fiartă în boluri, acoperiți-o cu miere, deasupra puneți pasta de mango fiert și presărați puțină coajă de lime deasupra. 




Salata de mango (nefiartă), se pune în boluri mici, separat. O presărăm cu coajă de lime rasă. 


Punem toate bolurile la rece, în frigider, până la servire.

Serviți quinoa împreună cu salata de mango.


Această rețetă poate fi făcută și cu fructe de pădure, în special cu căpșuni.
Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

sâmbătă, 31 august 2019

MÂNCARE DE FASOLE VERDE CU ROȘII ȘI CALAMARI


Ingrediente:

1 kg de fasole verde păstăi,
1 cutie cu roșii întregi în suc propriu,
1 pungă de calamari (gata curățați și tăiați),
3 căței de usturoi,
1 ceapă mare,
câteva frunze de țelină verde ,
1 lingură rasă de cimbru uscat,
1 vârf de cuțit chilli,
1 - 2 lingurițe rase de zahăr,
câteva frunze de pătrunjel verde,
1 lingură de făină albă cu vârf,
1-2 cuburi concentrat de supă 
 (dizolvate în 400 ml apă caldă),
pesmet fin pentru prăjit,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
25 g unt,
1/2 de lămâie (zeama stoarsă),
1 lingură de semințe de pin pentru o porție 
(se adaugă la servire),
3 lingurițe rase de sare (sau după gust),
piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare:



Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie mărunt.
Se pun la călit cu cele 2 linguri de ulei. După 1 minut, se adaugă untul și se lasă să se înăbușe; se amestecă din când în când ca să nu se ardă și să se prindă de fundul vasului.
Se adaugă fasolea păstăi (așa congelată cum e, doar clătită cu apă rece într-o sită ca să nu mai fie gheață) și se lasă la călit împreună. Separat, se încălzește apa și se adaugă cuburile de concentrat de supă, amestecănd până se dizolvă. Se toarnă această apă peste fasole. Se adaugă 2 lingurițe de sare, cimbrul, chilli și frunzele de țelină tăiate mărunt. Se lasă să fiarbă împreună până când păstăile devin moi și elastice (aproximativ 20 de minute, dar depinde și de tipul de fasole și de vasul de fierbere).



Se scot roșiile din cutie într-un bol, împreună cu sucul lor.
Se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Dacă roșiile sunt mari, se scot și se taie cuburi.



Se adaugă această compoziție peste fasole, împreună cu pătrunjelul verde tăiat mărunt. Se lasă să fiarbă împreună încă 10 minute.


Se cerne făina într-un bol, apoi se freacă cu 3-4 linguri de apă rece. Se adaugă, treptat, câteva linguri din sos și se omogenizează, apoi se toarnă totul peste fasole și se lasă să mai fiarbă împreună circa 10 minute. Se stinge focul. Se adaugă încă o linguriță de sare și piper măcinat după gust; se lasă mâncarea să se odihnească sub capac.



Calamarii se lasă la dezghețat. Se trec printr-un jet de apă, apoi se pun pe o tavă unde se zvântă cu un șervet de bucătărie. Se trec prin pesmet și se prăjesc în ulei fierbinte. Se scot cu o paletă într-un vas, se presară cu sare și se stropesc cu o lingură de zeamă de lămâie. Se servesc alături de mâncarea de fasole.



Mai există și o altă variantă dacă nu se dorește prăjirea calamarilor, și anume: cu 10-15 minute înainte de finalizarea prelucrării termice, se adaugă calamarii direct în mâncarea de fasole și se lasă să fiarbă împreună. În acest caz, adăugăm la sfârșit zeama de la jumătatea de lămâie, în rest, se procedează ca mai sus.



După ce sunt puse porțiile în farfurii, se adăugă deasupra semințele de pin ușor rumenite într-o tigaie antiaderentă (fără să fie folosit ulei).



Se servește totul cât mai fierbinte.


Poftă bună !

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT